lördag 15 april 2017

När politiska poliselefanter dansar

.
Det svänger snabbt när de politiska poliselefanterna dansar, så även i utredningen om migrationsmorden på Drottninggatan.

För några dagar sedan fick vi veta att hundra poliser ska arbeta ett år för att utreda nyss nämnda brottsfall. Det utlöste tämligen allmänt fnissande i stugorna. Morden är ju redan uppklarade. Vad menas? Döljer sig månntro här förklaringen till att mer än 95% av morden i Sverige förblir ouppklarade? Nyss har stora delar av poliskåren i 30 år sysselsatt sig med Palmemordet och nu ska de sadla om till Drottninggatan?

Kanske blev det hela för löjligt eftersom man i förrgår hade ändrat sig. Nu skulle femtio poliser arbeta ett år med fallet.Vadan denna förändring? Var det kanske så att det inte fanns några hundra man? Men femtio fanns det. Vi fick ju samtidigt veta att man ska flytta hem de femtio man som man lånat ut till Malmö för att reda ut morden där.

Det beslutet är ju i alla fall logiskt och i enlighet med svensk förvaltningstradition. Visserligen är Malmö-morden ännu ouppklarade men de fallen har ju media slutat skriva om så där behövs inte utredarna längre.

Många kan skratta åt detta, vare sig det är femtio eller hundra man som ska arbeta ett år med redan uppklarade mord. Men i så fall beror det på djup okunnighet om hur nationalsocialdemokratin och den politiska styrda polisen arbetar. Men om jag spaltar upp det lite grand åt Er så kommer Ni att förstå:

Femtio man ska jobba två veckor med att få färdig den obligatoriska bibeln som synes behövas även för enkla och uppklarade fall. Sedan ska femtio man jobba ytterligare femtio veckor, men nu med att fantisera ihop en fantastisk historia med IS och oerhörda internationella förvecklingar som kommer att kräva mycket resande, inte minst internationellt. Ni kan känna Er trygga om att det inte blir något vanligt kattskit av det här. Sedan kan jag redan förutspå att detta kommer att växa och ytterligare resurser kommer att behöva tillföras. Tiden kommer sannolikt inte att räcka till. Därutöver kommer resurser att behövas på annat håll efter hand som Löfvens skyddslingar dräper oskyldiga svenskar och andra runt om i landet. Kanske slutar det med att utredningen aldrig blir färdig - åtminstone inte den fantastiska politiska sagan som gör det omöjligt att gå direkt till åtal. Större, mer uppmärksammade, rättsärenden har en tydlig tendens i Sverige att förvandlas till någon sorts Polis-Perpetum Mobile, som växer och lever sitt eget liv och aldrig blir färdiga. Det kommer alltid att finnas något nytt att utreda och skriva in i pärmar som ingen någonsin kommer att läsa, på känt Stasi-manér. De behöver inte läsas, åtminstone inte i politiskt viktigare fall. I dessa får domstolen veta redan i förväg vad den ska komma fram till.

Med lite tur kanske det blir möjligt att jobba hela yrkeslivet med detta fall? Man börjar med det som ung och nyanställd och det lever ännu kvar när man går i pension…

Södertälje Påskafton den 15 april 2017
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Oavsett om det är 100 eller 50 poliser så kommer denna utredning att kosta skattebetalarna dyrt.