torsdag 15 mars 2018

Prestige ofta sanningens fiende


.
Det är gammal känd kunskap att prestige och sanning sällan går hand i hand.

Den svenska regeringen verkar ibland vara benägen att gå i döden för att väna sin prestige när man antingen haft fel eller uppsåtligt ljugit för befolkningen. Den sjukan har Sverige ingen ensamrätt till. Vår moderna historia är välförsedd med exempel på att regeringar hemligstämplar sina skurkstreck så länge att det inte finns någon levande själv kvar som minns vad regeringen egentligen ljugit om.

Något mindre ruttet verkar det vara i Storbritannien. Åtminstone förstörde det återstoden av Tony Blairs liv när han klev upp på vagnen och hjälpte ärkeskurken George W Bush att ljuga om Iraks påstådda massförstörelsevapen.

Därför förvånar det när Theresa May nu av allt att döma synes vara på väg att upprepa Tony Blairs misstag. Har hon ingenting lärt av sin företrädares misstag? Eller av USA:s administrations otaliga gånger väldokumenterade benägenhet att ägna sig åt falskspel? Eller är hon för inkompetent för att inse släktskapen mellan ärendena?

Det blir intressant att se vad det innebär för den brittiska regeringens förhållande till sanningen framöver. Kommer man att göra avbön som Tony Blair gjorde, eller kommer man att blåneka intill döden?

Falun torsdagen den 15 mars 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: