onsdag 7 oktober 2020

Kommandoekonomin repar sig?

 .

Flyget står stilla. Handeln går knackigt, många butiker och kedjor balanserar på avgrundens kant. Resebranschen i betydelsen svenskar som reser utomlands finns knappt. Besöksnäringen i betydelsen utlänningar och svenskar som besöker orter i Sverige finns inte heller. Restauranger gapar ofta tomma eller halvtomma i den mån de inte har ”konkat” redan. Alla landets flygplatser, möjligen med undantag för ett antal som man kan räkna på ena handens fingrar, lever under akut nedläggningshot. På flygplatserna är allt stängt. Nöjes- och underhållningsindustrin står stilla. Idrottsindustrin likaså. Att Cineworld  stänger över 670 biografer speglar antagligen läget inom svensk bionäring. Människor sitter hemma, utan att nöta på grejor och utan att konsumera. Men narkotikahandeln blomstrar. Säkert har jag i min enkla uppräkning glömt många som fått sin släng av sleven.


Samtidigt trumpetar propagandaorganen ut sitt budskap. ”Sverige har återhämtat sig förvånansvärt snabbt”. Börsen närmar sig allt time high trots att näringslivet till stora delar står stilla. Lögnerna skäms inte för sig.


Hur kan det vara så? Kan det vara så på en fri börs styrd av marknadskrafter? - Naturligtvis inte.


Sverige har en kommandoekonomi med en politiskt styrd låtsasbörs på vilken politruker kamouflerade till placerare handlar av varandra, med pengar stulna från folket. Jag köper av dig idag för ett högre pris än du betalte igår, så köper du av mig imorgon för ett högre pris än jag betalar idag. Så stiger börsen till all time high trots att ekonomin står stilla. Bubblan pumpas allt hårdare som om ballongen inte kan spricka.


Men är det inte bra då? Får det inte ekonomin att komma igång? - Kanske får det igång ekonomin? Kanske inte? Men risken är ju stor för att när det är allt för långt mellan verkligheten och bedrägerierna genomskådar människorna den falska prisbildningen och inser att investeringar genomförda i sådana tider löper hög risk att gå åt helvete, särskilt som manipulatörerna är så klantiga och visar ett så uppenbart förakt mot människornas intelligens. Och ingen hjälper den som gör sig olycklig för resten av livet genom att göra de ansvarslösa psykopaterna till viljes genom felinvesteringar, bara för att sedan konfronteras med verkligheten.


Falun onsdagen den 7 oktober 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: