måndag 19 oktober 2020

Socialdemokraterna och analfabeterna

 .



Media har uppmärksammat att Mona Sahlin har skrivit sina memoarer. Mona Sahlin? Memoarer över vadå? Skumma affärer och fiffel? Och skrivit? Hon har inte skrivit. Någon annan har skrivit hennes memoarer. Hon var i flera år socialdemokraternas partiledare och aspirerade på att leda hela landet, men kan inte ens skriva sina egna memoarer trots att hon äntligen har ett jobb som hon klarar av. Hon är nämligen arbetslös och har gott om tid att skriva.
 

Hur kan man läsa och förstå motioner, propositioner och förslag till lagtexter om man inte ens kan skriva sina memoarer själv? Självinsikt verkar inte vara något paradnummer hos dessa sosseskurkar. Nå, det är inte så ovanligt med analfabeter eller begränsat skrivkunniga eller fifflare bland socialdemokratiska ministrar. Och det speglar naturligtvis deras allmänna duglighet.


Hon är nämligen i gott sällskap. Sven-Erik Bucht som av outgrundlig anledning var landsbygdsminister en tid, och som sådan var en vandrande katastrof, kunde inte åstadkomma mer än barnsligt klotter, hur han än försökte. Kanske gjorde de långa fingrarna det svårt att skriva? Han anlitade alltid journalisten Lars Pekkari när det enklaste brev behövde skrivas och naturligtvis alltid på skattebetalarnas bekostnad.


På söndagen hade TV4 skramlat ihop inte mindre än tre stycken spökskrivare som hjälper halvanalfabeter att skriva memoarer. Svårt att veta varför TV4 gjorde så? Handlade det om att strö salt i såren genom att uppmärksamma fenomenet eller handlade det om mörkläggning, en hjälp att skyla över det absurda genom att försöka normalisera det? Inte helt lätt att veta, men den svenska journalistikens förhållningssätt gentemot sossegangsters brukar ju vara lismande, så det senare måste väl vara huvudteorin.


Kanske anar vi orsaken till socialdemokraternas faiblesse för att importera analfabeter till Sverige, samtidigt som andra länders makthavare försöker attrahera välutbildade och kunniga människor som kan förväntas tillföra något till nationalhushållet. I de blindas rike är nämligen den enögde kung.


Falun måndagen den 19 oktober 2020

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

whatthefeng sa...

I min hemkommun har har vi ett gammalt talesätt som vi gärna använder när vi kommenterar politikers samt för den delen en icke oväsentlig andel av våra röstberättigade medborgares agerande i både Sverige och vår kommun.

"Dom kan bara halva alfabetet samt halva multiplikationstabellen!"

Och tittar man på Sverige idag - faktiskt ända från 70:talet - så verkar det stämma mycket väl.