tisdag 20 oktober 2020

När det är gratis att konsumera…

 .

…då konsumerar man.


På 1970-talet var det lätt att hitta information om hur stor andel av jordens resurser USA förbrukar, såväl totalt som per capita.


Idag är det nästan omöjligt att hitta sådan information. I vår fria och kritiskt granskade press - som de gärna vill kalla sig själva (fniss, fniss), hittar man inget sådant. På Internet är det inte heller lätt. Det beror säkert inte på att amerikanska intressen manipulerar och stryper informationen på Internet. Naturligtvis skulle inte Google och andra jättar gå med på det (fniss, fniss). Uppenbart är det känslig information som vi inte bör få ta del av.


Men om det nu är så, att det extremt skuldsatta USA aldrig kommer att kunna betala sina skulder, aldrig kommer att avkrävas att betala sina skulder, aldrig behöver betala för sin konsumtion annat än med värdelösa pengar - behöver man då förvånas över att de ensamma konsumerar en hemlig men oacceptabelt stor andel av jordens resurser? Om nu världens övriga befolkningar är så antingen generösa, eller korkade, att de godtar att amerikanerna inte behöver göra rätt sig - kan man då klandra dem för att de konsumerar för glatta livet?


Falun tisdagen den 20 oktober 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: