torsdag 29 april 2021

Liberalerna tyngs av förbannelsen Bengt Westerberg

 .

Inget lyft för Liberalerna efter nya linjen, skrev DN igår.


Det är inte så konstigt som det låter. Man kan lura och bedra människor länge i det offentliga, om man inte utsätts för någon journalistisk granskning, men så småningom blir koppen full. Då är det inte så lätt att komma igen - inte ens om man har propagandaapparaten i ryggen.


Den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg hörde till den inte obetydliga kategori ”borgerliga” politiker som, när de gav sig in i politiken, inte gjorde det för att ta makten och genomföra sin politik. De gjorde det för att bli ”oppositionspolitiker”. Därmed förstått, men inte tydligt uttalat, att de inte tänkte utmana eller ta makten från nationalsocialdemokratin, utan istället springa deras ärenden, låtsas vara opposition och så småningom förväntade sig bli belönade härför.


I just Bengt Westerbergs fall teg han om nationalsocialdemokratins samarbete med nazisterna, deras nazistiska förflutna och deras nazistiska nutid. För detta belönades han med en förläning. Han fick bli ordförande för Svarta Korset, eller Röda Korset som de naiva och oskuldsfulla ännu säger. Där fick han plundra nödlidande människor och sko sig på deras bekostnad.


Nyamko Sabunis problem är att det är uppenbart att ungefär halva hennes partis byråkrati och maktkärna inte tar avstånd från sitt samarbete med nazisterna utan vill fortsätta som förut. De vill inte ändra på ett ”vinnande koncept”. Det gör att riktiga liberaler, i synnerhet sådana som har någonting innanför pannbenet, inte litar på en omvändelse som sker ytterst motvilligt, inför galgen, och bara på grund av det akuta hotet att åka ur Riksdagen.


Falun torsdagen den 29 april 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: