torsdag 29 april 2021

Svar till Benny om klimatfrågan

 .

Bennys kommentar finns under inlägget ”Civilisationen invid stupet”.


Klimatfrågan tycks dela mänskligheten, åtminstone i den industrialiserade världen. Vi delas i huvudsak i två grupper. De som tror på att klimatet skenar efter människans förändringar av atmosfären och de som inte gör det. Som så ofta är stora grupper i båda lägren benhårt övertygade om vad som är rätt. Rörligheten mellan lägren är nog väldigt begränsad.


Jag tror att tio tusen miljoner människor, omfattande industriell verksamhet dygnet runt, året om, och över två miljoner bilar faktiskt har förändrat atmosfären till skada för oss. Men jag är ödmjuk inför att ingen av oss förmodligen kan veta alldeles säkert. Dock tycker jag att så mycket talar för att det är vi som har ställt till det, att det får gälla som arbetshypotes och sanning tills motsatsen är bevisad.


En liten anekdot kan få illustrera hur svårt det kan vara att veta. Enligt anekdoten kände ägaren till en gummiverkstad av hjärtbesvär och sökte upp sin läkare. Denne utredde och kom fram till att det inte var någon fara med verkstadsägaren. Du inbillar dig, löd läkarens dom. Något senare uppsökte läkaren gummiverkstaden efter att ha fått punktering på sin bil. Bilen stod utanför verkstaden, ett av hjulen var tomt på luft och vilade på fälgen. Gummiverkstadens ägare svarade läkaren: Det är ingen fara. Du inbillar dig. Det är bara att fortsätta köra. Något senare tvingades verkstadsägaren genomgå en större hjärtoperation.


Anekdoten påstås vila på verkliga händelser men jag kan förstås inte garantera dess sanningshalt. Men den kan tjäna som en påminnelse om hur lätt den enes sanning kan vara den andres lögn och vice versa.


Vad sedan gäller det ofta återkommande argumentet att människan inte skulle kunna påverka klimatet så tror jag att den som accepterar det argumentet på något sätt har fastnat i 1700-1800-talen med sin världsbild, i en tid med ännu begränsat antal människor, ännu obetydlig industriell verksamhet och i stort sett intakta näringskedjor.


Det är inte den verklighet vi lever i idag Nu sätter människan i rask takt Jorden och naturen ur stånd att läka vad människan ställer till med.


En viktig sak som gjort att jag accepterat människans betydelse för klimatförändringarna är just argumentet att globalisterna och deras intressen skulle ligga bakom frågan. Jag har landat i att det helt enkelt inte kan vara sant. Säkert finns det enskilda undantag, men som helhet betraktat saknar inte globalisterna vare sig makt eller möjlighet att tjäna pengar utan klimatfrågan. De behöver helt enkelt inte klimatfrågan. Tvärtom har klimatfrågan med säkerhet mycket större nackdelar för dem än den har fördelar.


Vulkanisk/tektonisk aktivitet är intressant. Det skulle kunna rädda mänskligheten från att dö ut helt av hetta och torka. Men det skulle sannolikt ändå ske till priset av omfattande massdöd på grund av att biosyntesen saktar in och stannar av när solljuset stängs ute.


I övrigt är det väl i all sin nakenhet utmärkta exempel på människans skröplighet att vi utan problem kan ta till oss och tro på de absurdaste ting. Så har vi ju genom seklen och årtusenden offrat levande människor för att blidka gudarna, för att få lagom med regn till exempel. Vi har trott på att Jorden är platt och att man faller över kanten om man seglar för långt, vidare att Jorden är i skapelsens centrum. Vi har trott på Oraklet i Delphi och på häxor och många av oss påstår sig fortfarande tro på de mest fantastiska sagor - varje söndag. Trots att vi vet allt detta, och mycket mer, hindrar det oss inte från att bli benhårt övertygade om både den ena och den andra sanningen som vi inte har en möjlighet i världen att kunna verifiera.


Det här leder osökt till den eviga frågan om universums storhet och ursprung. Allting har börjat med ”Big Bang” tycks en nästan enig expertis landa i idag. Åtminstone är det inte så många som står i kö för att göra gällande att det är svammel. Det vore helt enkelt inte bra för karriären. 


- Jaha, allting har börjat med Big Bang - Jättebra! Men vad fanns det före Big Bang?


Falun torsdagen den 29 april 2021

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

CO2-halten har tidigare i historien varit mycket högre än den är idag och det är under tertiärtiden som den började sjunka! CO2-halter under 200 är direkt farligt för växtligheten och dagens 400 ppm är historiskt sett låg! CO2 är livets gas och utan den skulle vi inte existera...Att kalla CO2 för en förorening av atmosfären visar på djup okunnighet hos politiker! Det är vattnets kretslopp i atmosfären som skapar den temperatur vi har på jorden och de andra gaserna i atmosfären har högst marginell påverkan! Mänskligheten är bara ett stort vulkanutbrott från en katastrof men få verkar förstå hur allvarligt läget är egentligen eftersom inga resurser används för att bunkra upp mat och förnödenheter för en katastrof som förr eller senare kommer! I stället så slösar man bort pengar på en meningslös jakt på CO2 vilket är galenskap!

Benny