onsdag 14 september 2022

Även liberaler mörkar sitt partis nazistiska förflutna

 .

De många som röstat för maktskifte bävar nu, efter ett flertal inslag i media, om att liberaler kan tänkas frondera mot regeringens sammansättning och förslag i riksdagen.


Tidigare partiledaren Bengt Westerberg är ökänd för sitt hycklande som inte står Annie Lööfs dito efter. Han är också känd för sin aktivitet i ledningen för katastrofparasiten ”Röda Korset”. Nu senast gjorde han sig känd genom att på ett unikt sätt, med buller och bång, under pågående valrörelse, hoppa över till Centern och ansluta sig till Annie Lööfs parti.


Det är vanligt att liberaler har sådan panisk beröringsskräck, mot brott begångna inom politiken och byråkratin, att de inte kan ingripa när de ser brott begås. De väljer istället konsekvent att titta bort, för att inte riskera att ”smittas” av den brottsliga verksamheten. Omtanken om den egna skjortan, den egna karriären och renommén, övertrumfar omtanken om brottsoffret. Jag har sett det på nära håll - flera gånger - hur ledande liberaler beter sig när de konfronteras med kriminalitet. Sådan är tyvärr ofta den liberala moralen.


Jag har skrivit här på bloggen, tidigare idag, om centerledaren Annie Lööfs minst sagt problematiska förhållningssätt till såväl moral som sanning. Men hon är inte ensam om att hyckla i den här frågan. De liberaler, som många nu är rädda för att på grund av offentligt självsmekeri ska komma att sabotera regeringsarbetet, är nästan lika goda kålsupare som Annie Lööf, om än inte lika intensivt exploaterande amoralisk argumentation.


I Per Albin Hanssons samlingsregering, som exporterade malm mm till den nazistiska krigsmaskinen, mot betalning i form av judiskt tandguld, satt inte bara bondeförbundare. Där ingick också folkpartisterna: Justitieminister Thorwald Bergquist; Kommunikationsminister Gustaf Andersson samt Handelsminister Bertil Ohlin.


Man borde inte kasta sten när man sitter i glashus. Det är levnadsvisdom som borde gälla Bengt Westerberg och Barbro Westerholm också.


Falun onsdagen den 14 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: