onsdag 21 september 2022

Den sista skurken är inte född än

 .

Häromdagen var vi och handlade växter på en välkänd butik. Vår ved till kaminen är på väg att ta slut och jag råkade se att de sålde ved.


15 kg ved för 129 kr.


Jag vill minnas att torr björkved väger 630 kg per kubikmeter.


630 / 15 = 42


Skogsägaren som odlat trädet torde ha fått cirka 300 kr per kubikmeter för sitt ungefär åttioåriga odlingsarbete inkluderande bland annat röjning, gallring och slutavverkning - minst en röjning och en gallring.


42 x 129 kr = 5.418 kr.


Björken har fällts, körts ut till bilväg och hem till gården, där den har kapats och klyvts och fått ligga en tid (ofta för kort tid eller fel tid på året) för att torka och sedan har några bitar lagts i en mycket modest säck och körts till blomsterhandeln för att säljas till godtrogna och lättlurade kunder. Ingenting märkvärdigt. Ingen raketforskning. Inte ett liv i skolbänken och ofta inte ens personal som kan svenska. Men med denna blygsamma arbetsinsats och tidsåtgång har vedens värde ökat anmärkningsvärt mycket - från 300 kr till 5.418 kr per kubikmeter.


Efter att björken har lämnat sin åttioåriga vistelse i skogen har den således på några dagar, med en mycket måttlig arbetsinsats ökat sitt värde


5.418 kr / 300 kr = 18,06 gånger


Det är klart att det här är en följd av att den diskussion om allmänt ökande priser som pågår i media utnyttjas till att skörta upp folk. En bandit-driven inflation.


Det leder osökt till frågan om prissättningsfilosofin är likadan på övriga produkter?


Den sista skurken är ju inte född ännu, så varför inte?


Falun onsdagen den 21 september 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: