söndag 30 maj 2010

Åter till Lort-Sverige

.

Nyss hemkommen från Tyskland slås man av bestörtning när man kommer till Sverige.

I Tyskland var det rent och prydligt. Skräp plockades bort från gatorna. Vägarna spolades rena. Man kunde sätta sig på bänkar.

Första intrycket i Sverige blir hissen på Arlanda Utrikeshall vars hela tak är en ljusskärm. Döda insekter i mängd kastar sina skuggor på ljusskärmen. Det ser faktiskt ganska äckligt ut och det gulaktiga ljuset som sipprar igenom bidrar inte till att förbättra humöret.

Inne i Stockholm slås man av att trottoarerna är belamrade med delar av vinterns sand o grus, fimpar samt att det är fullt av fläckar. Förmodligen rester av olika drycker, spyor m.m. Det är med olust man tar in resväskan som rullat på dessa trottoarer och vägar.

Det signalerar inte precis vare sig renhållning eller yrkesstolthet. Och då ska man veta att det finns 430.000 arbetslösa på statens lönelista. Om bara några stycken skulle hjälpa till skulle det kunna se hyggligt ut. Samtidigt sparas ingen möda för att bygga en museijärnväg mellan Sergels Torg och Norrmalms Torg inför princessbröllopet.

Stockholm ska smyckas inför det stora PR-jippot. Många journalister besöker staden i förväg för att skriva om det stundande bröllopet och staden påminner om en svinstia. Har 70 års socialism och korruption förvandlat svenskarna till oföretagsamma vårdpaket som inte tar vare sig initiativ eller ansvar - bara väntar på att bli matade eller mutade? Och renhållning ska ju fungera - princessbröllop eller ej.

Det finns även pengar till att lägga 30 Miljarder på en tunnel som nästan ingen kommer att åka med så det kan ju inte handla om brist på pengar. I just fallet med tunneln kan nog de flesta räkna ut vad det är för drivkrafter som ligger bakom. Säkert samma som drev Hjalmar Mehr, eller Almar Ner som folkhumorn kom att döpa honom till, att vandalisera hela Stockholms City. Samma krafter som nu förvandlar Karlbergskanalen till ett igenbyggt dike som ingen kommer att se. Helt skymd som den kommer att vara av Berlinmurliknande betongklotsar av ytterst ringa estetiskt värde.

Jag får inte det att gå ihop. Hur kan man lägga ned så mycket resurser på något så meningslöst som ett museispår mellan två torg, men inte göra något åt detta grundläggande och uppenbara, för nationen och folket så kränkande och generande?

Är aldrig Stockholms och Sveriges makthavare ute på gator och torg?

.

Inga kommentarer: