söndag 30 maj 2010

Reformera kungamakten?

.

Sverige har ju egentligen ingen kungamakt. Den är ju avskaffad sedan länge. Ändå har vi kung och kungahus vilket framstår som något inkonsekvent.

Kvinnlig tronföljd har vi numera. Det är väl i linje med nuvarande kungens valspråk ”För Sverige i tiden”.

Men kung?

Skulle vi istället anpassa institutionen till moderna strömningar i samhället - hur skulle det bli då?

Då skulle vi byta ut kungen mot en Rikstränare. För att få sedvanlig Stockholmstyngd skulle det heta Rikscoach och så skulle det vara en kvinnlig och en manlig som turvisas för varannan vecka är man mammaledig. Båda är naturligtvis mammalediga - ingen är pappaledig.

Eftersom nästan alla utnämningar i det här landet går till en inkompetent analfabet med partibok skulle jobbet kunna rotera mellan politiker. Då skulle vi kunna få en Lars Ohly som Rikscoach, en Mona Sahlin som Rikscoach?

Lars Ohly? Mona Sahlin? Tjaa, alla idéer som man får är väl inte så bra. Glöm bort!

Och å andra sidan:

I samband med Tsunamin agerade kungen som en landsfader medan Göran Persson var fullt upptagen med att tro att han var präst. Och i samband med stormen Gudrun visade sig kungen förstå människors problematik som våra politiker och tjänstemän var helt kallsinniga inför. Sedan har han sagt ett antal ”sanningar” som han fått skit för eftersom de inte alltid varit politiskt korrekta.

Om man ska summera så kanske vi istället skulle återinföra möjligheten att ”gå till kungs” och få bortstädade de värsta dumheterna som dessa analfabeter och deras tjänstemän ställer till med?

.

Inga kommentarer: