tisdag 11 januari 2011

En vintersaga?

.
Idag visade sig Tornedalen från sin vackraste sida. Efter veckor av intensivt snöande är det upplega och hela nejden är vykortslik i sin gnistrande vita snöskrud. Ett strålande solsken, en handfull minusgrader och närmast vindstilla gjorde inte saken sämre.

Jag och Torbjörn har varit uppe i helikoptern och besiktigat linjer i dag för att försöka få en förklaring till de mindre störningar som varit på nätet under senare tids intensiva snöande. Ekfors är ju, sin ringa storlek till trots, landets enda elverk som använder egen helikopter till nätets drift.

Efter cirka tre timmars flygning har vi flugit hela 20 kV-nätet och lokaliserat tre träd som under snöns tyngd lagt sig i linjegatan och på vägen ned stört elleveransen. De fanns i Risudden, Armasjärvi och Niskanpää.

Vidare lokaliserade vi två misstänkta isolatorer som vi snart ska undersöka med värmekamera för att verifiera att de är felaktiga.

Under dagens lopp har vi även lokaliserat snö- o istyngda träd och linor samt omdirigerat personalen till de mest akuta platserna. De mindre akuta får linjepersonalen sedan beta av med bandvagnarna under veckans lopp inför kommande snöfall.

Det var inte utan att vi var väldigt nöjda när jag satte ned helikoptern utanför garaget. Men ordningen var snart återställd. Knappt hade vi hunnit landa förrän tiotalet media hade sökt mig för att få en kommentar till att Energimarknadsinspektionen ansökt om tvångsinlösen av Ekfors elnät - igen.

Här har vi minsann åkt omkring och gottat oss helt ansvarslöst i helikoptern utan att ha en tanke på i vilken dager det kommer att ställa Maud och hennes kompisar i de stora kraftbolagen, för att inte tala om byråkratin.

Knappt har folk glömt stormen Gudrun och här har de kämpat i motvind med havererade kärnkraft- och kolkraftverk samt bortslumpade linjer i Tyskland, skrotfärdiga kärnkraftverk som måste trugas på en mottagare, överprissatta verksamheter i Holland som måste betalas, stillastående kärnkraftverk och skenande elpriser i Sverige. Trots Mauds och grabbarnas upprepade försäkringar om motsatsen går kärnkraften som en gammal Ford Vinglia med hysteriska bromsar. Det enda vi inte har fått se - ännu - är ett fullt utvecklat kärnkraftshaveri. Men att döma av expertisen som kom till tals i SVT:s utmärkta dokumentär ”Kärnkraftsfiaskot” av Jan Nylander (kan ses på SVT Play) behöver inte det vara så långt borta eftersom driftstillgänglighet och säkerhet ofta går hand i hand.

Skönt då att sakkunskapen på Energimarknadsinspektionen med hjälp av den lagom ärliga generaldirektören Yvonne Fredriksson och den likaledes lagom korrumperade ”Tvångsvandalen” Johan Gullesjö rycker ut och ställer tillrätta genom att efter bästa förmåga förstöra Ekforsbolagen och dess verksamhet. Ännu en stund kan sanningen kanske sopas under mattan.

Inte är det konstigt att inte ens tågen går i det här landet.

Men hur blir det om man verkligen löser in Ekfors nät? Om det sen inte finns någon kvar i landet som kommer ihåg hur man skötte elnät eller ens vill sköta dem så att de fungerar? Kommer elnäten att fungera som järnvägen överallt då?

Kanske regeringen, om den inte önskar vara en sällsynt i tiden malplacerad kommunist- eller fascistregim, istället för att hålla på och plundra Ekfors-bolagen borde låta nya finansmarknadsministern Peter Norman kalla upp styrelseledamöterna i finansinspektionen med ”Riddaren av det Svarta Korset”, Röda Korsets plundrare, förre socialministern och folkpartiledaren, den ärrade socialdemokratiske kämpen Bengt Westerberg, i spetsen och ge dem klara direktiv:

- Nu är det inte längre populärt att stjäla Ekfors-bolagen. Nu är Ni så goda och ger kontraorder åt bankerna så att Ekfors kan finansiera sin samhällsviktiga och monopolskyddade verksamhet om bankerna ska ha någon oktroj. Regeringen riskerar annars att skämma ut sig. Det är inte acceptabelt att tvångsförvalta och tvångsinlösa Ekfors för att de följer i demokratisk ordning stiftade lagar och tvingande EU-direktiv om att skydda nationalälven Torneälven från grabbarnas utbyggnadsplaner.

Övertorneå den 11 januari 2011
Mikael Styrman
.

21 kommentarer:

Lasse sa...

Mikael! Det är faktiskt imponerande! Att du checkar nätet med egna helikoptrar! Det tyder på ansvar och snabb service till kunderna. Jag är kopplad till Vattenfalls nät..Och har varit ytterst nära på att köpa bensin,diesel elverk! För att det känns att man inte kan lita på elleveransen.Ideliga strömavbrott har det varit. Peppar..Men nu har det hållt ett tag..igen? Jag bor utanför Gällivare. Mikael, jag tycker faktiskt synd om dina motståndare.. Fast de är dina elkunder också. Om du mister alltihopa? Inte tror jag staten kommer att ha ett service team brevid de aktuella Elnätet? Eller vad tror du?..Kontrollen av anläggningen ska väl utgå från Stockholm?..Hmmmm. Säger jag bara. Det absolut bästa för alla vore ju om du fick behålla grejerna som det är. Men ironiskt sett, så tror ja du Micke hade velat "se staten" driva nätet,anläggningen ett tag. Bara därför att var ska kunderna gnälla? När strömmen är borta och räkningarna rusar i höjden..

Lasse sa...

Mikael, ställde en fråga om hur du tror servicen blir på nätet..Ifall det blir annan ägare? Men du hade ju svarat i artikeln redan, och du verkar ju fasa att det blir som i SJ,s järnvägs trafik.. Huuvvaa.

Anonym sa...

Ärligt talat, tror du det är många som bryr sig om de löser in Ekfors Kraft?
Folk vill ha ström i husen, de skiter nog i vem som levererar den.
När ni är borta, så står Vattenfall redo att hjälpa oss med strömmen.

Mikael Styrman sa...

Svar till Lasse:

Jo, Du har säkert rätt i att det blir lite annan ordning om staten tar över. Driftcentralen är visst numera i Trollhättan. Det går ju bra tills det händer något riktigt. Men man saknar ju inte kon innan båset är tomt.

Och Du har rätt om räkningarna. Det är lätt att stämma in i de anonyma psykopaternas mobbningskör. Mot bättre vetande tjatar man om höga priser. Det blir inte lika roligt när statens räkningar visar sig vara lika höga eller högre men man inte får något för pengarna.

För många här är dock missunnsamheten så djupt rotad att det kan vara lättare att betala högre avgifter till staten. Det är den drivkraften som gör att nästan ingen privat verksamhet går att driva i de här bygderna. Och den offentliga sektorn lyckas ju inte hålla sitt fungerande. Den äts upp av byråkratin. Inga bra odds för framtiden således.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det är klart att det finns många som inte begriper vad det handlar om och därför låter sig fösas framåt som en fårskock av mobbarna. Mobbningens mekanismer är ju sådana att det är rädda människor som mobbar. De är framför allt rädda för att själva bli mobbade. Så länge man mobbar blir man inte mobbad. Så fungerar det tyvärr både på skolgården och bland vuxna.

Men många förstår nog. De har genom åren kunnat följa hur det går till i angränsande områden. Från att förstå det till att ställa sig på barrikaderna och ta strid med maffian är det dessvärre långt. Och människors rädsla är ju den livsluft som den politiska maffian andas.

En frågande sa...

Jag är nyfiken på hur det kommer sig att Ni fortsätter att fakturera kunderna trots att företaget är satt under tvångsförvaltning?
2 bolag kan inte inneha rättigheten att leverera el till samma ställe.
Och hur kommer det sig att tvångsförvaltaren var tvungen att anlita kfm för att få alla uppgifter om kunderna? Och hur förklarar du problemet med avbrutna leveranser, när ni trots allt inte har rätt att leverera el....

Sedan så skulle jag gärna se lite bevis på att sveriges domstolar är korrupta!

Anonym sa...

Mikael!
Jag är intresserad av din kommentar kring uttalandet av Övertorneås nya komunalråd!
-" Vi (kommunen) vill gärna ta över Ekfors kraft". (typ detta skrevs i alla fall i NK).
Kommentar?

Anonym sa...

Leveranssäker el i all ära, det går inte att i längden att vara tre gånger så dyr på nätavgiften än andra koncessionsinnehavare. Men du Mikael, du har fått många chanser att korrigera dina misstag i denna strid. Du borde tidigt ha insett att den kan du inte vinna. Nu stupar Ekfors kraft, vårt eget elbolag. Felet är inte bara ditt men med lite större smidighet och hörsamhet hade detta kunna undvikas. Jag är säker på att du själv inser det och ångrar att du målat in dig i det hörn du nu sitter.

BIL sa...

Ja du Mikael Styrman, det verkar bara finnas en klok person som förstår sammanhangen. Du! Men trots att du har "helikopterperspektiv" på tillvaron ser du bara, mafiosos, psykopater,korrumperade,nazister, fascister, ohederliga byråkrater, kommunister,etc. Jag tror du behöver filtrera bort lite av din egen vy av verkligheten, då kanske du börjar se lite av det vi andra som följer spelreglerna ser.
Ekfors Kraft må ha det bästa el-nätet i Sverige, om du får säga det själv, statistik som talar för detta saknas.

Anonym sa...

Hej!
Visuell inspektion av nätet är bra.
Men ännu bättre att som Fortum där jag bor så har de gått över till isolerade luftledningar. Alldrig mer problem som är att härföra till spruckna isolatorer vid fuktig väderlek. Aldrig mer att automatsäkringarna löser ut, vilket hände ofta när vi hade oisolerade luftledningar där jag bor.
Att sedan Fortum har varit under all kritik vad gäller kundrelationer, men sköta nät det kan dom.
En hälsning från Hälsingland.

Mikael Styrman sa...

Svar till signaturen ”En frågande”:

Vi fakturerar kunderna eftersom det är vi som äger och driver nätet. Får inte vi in pengar till den löpande driften blir situationen i delar av Övertorneå och Haparanda kommuner fort samhällsfarlig. Vi har byggt upp och drivit den här verksamheten i 94 år till våra kunders fromma och alltid haft fokus på kundnyttan. Det har vi inte gjort för att bara överlämna det till psykopater och maktmissbrukare som struntar i hur det går för kunderna.

Tvångsförvaltaren var tvungen att anlita Kfm för att vi inte lämnar ut några uppgifter för att han inte ska ha några uppgifter. Han ska anlita Ekfors befintliga alldeles utmärkt fungerande förvaltning, precis som tidigare tvångsförvaltare gjort. Dels för att han inte begriper sig på verksamheten. Dels för att det i hans verkliga – inofficiella - uppdrag inte ingår att vara rädd om förvaltningsobjektet. Hans uppdrag från Energimarknadsinspektionen är att göra mesta möjliga skada. Dessutom har han bara fått tag i fragmentariska uppgifter och bränt upp en massa pengar i onödan – men åter igen sådan är myndighetens agenda.

Vad är det för problem med avbrutna elleveranser?
Jag känner inte till några sådana.
Ägnar Du Dig åt ryktesspridning, desinformation?

Det är klart att vi har rätt att leverera el och tvångsvandalen Johan Gullesjö och hans uppdragsgivare Yvonne Fredriksson ska ersätta oss för den skada de vållat oss – uppsåtligt.

Det var en intressant sista mening Du skriver. Om Du studerar min blogg så tror jag att det kan finnas lite sådant material. Jag kommer också att skriva om några grova rättsövergrepp där domstolar gått den grova organiserade brottslighetens ärenden. Kommer inom kort.

”Bevis” är ju mycket att begära att enskilda ska lägga fram. En enskild har inte samhällets möjligheter och resurser att utreda, få fram handlingar, ta till maktmedel osv. Tidsåtgången är också en svårighet. Men som enskild kan man ibland presentera bevismaterial såsom omständigheter och känt material och på så sätt visa hur domstolar kommit fram till slutsatser som är mycket svårförenliga med materialet.

Ett mycket känt och aktuellt fall i Sverige är ju Thomas Quick. I det fallet gjorde Krister van der Kwast, Claes Borgström, Thomas Bodström, en korrumperad polis, några kvasivetenskapliga expertvittnen och sex domstolar rent hus. Praktiskt taget alla ouppklarade mord skulle de döma honom för – utan några som helst bevis. Bara för att statistiken var usel och han inte kunde värja sig. En del var inte ens döda som de skulle döma honom för att ha mördat.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Jag har inte läst NK så jag har lite svårt att kommentera i detalj. Men i princip har ju kommunen samma möjlighet som alla andra att närma sig företagets ägare och be att få lämna ett bud eller inleda förhandlingar om att förvärva bolaget. Problemet har hittills varit att man trott att det är ok att stjäla företaget och att det är statens uppgift att hjälpa till.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det har säkert blivit bättre när de har bytt till isolerade linor. Vi vet dock inte hur det kommer att fungera på längre sikt. Åsikterna går starkt isär. Mycket erfaret linjefolk är starkt skeptiska mot metoden.

Av vanliga oisolerade ledningar har vi mer än hundra års erfarenhet från hela världen. Den tekniken är billig, beprövad och pålitlig. Vi, Ekfors, har inga isolerade luftledningar men inte heller några av de problem som Fortum haft. Det har man inte om man sköter luftledningsnät. De problemen har kommit av att man i flera led har förvärvat företag till allt högre priser, gjort sig av med personalen som skötte ledningsnätet för att räkna hem pengarna och lämnat nätet att sköta sig självt. Det går ett tag.

Många tror istället att de isolerade linorna är döden i kista. När linorna blir isolerade gör man sig av med folket och slutar röja. Så småningom blir det fel även i de isolerade linorna. De kommer förmodligen att bli mycket svårlokaliserade. Då kommer linjegatorna att ha vuxit igen och det kommer inte att finnas folk som kan laga dem. Det blir inte lätt att hitta isolationsfel en regnig höstkväll i en igenvuxen ledningsgata och det kommer inte att gå att färdas i ledningsgatan. Det kommer förmodligen att bli ett rent helvete så småningom.

Sedan finns det ett fel till med de isolerade ledningarna. De hjälper mot fel problem. De hjälper mot de lindriga felen som är lätta och snabba att åtgärda – i en fungerande organisation. De hjälper mot lätta träd som lägger sig mot linorna och går fort att lokalisera och ta bort. Men de hjälper inte mot de allvarliga felen som tar tid och stora resurser att åtgärda och därför åstadkommer evakueringar vid större stormar. Jag syftar på linbrott. De isolerade ledningarna är nämligen inte starkare än oisolerade. De är svagare.

Men tillfälligt kan man lura folk som inte kan jobbet att man har lärt sig det. Men det är bara en illusion. Det snabbaste och billigaste är att lära sig jobbet och sköta ledningsnätet.

Mikael Styrman sa...

Korrigerat svar till Anonym:

Varför skriver Du anonyma kommentarer på min blogg i vilka Du ljuger grovt om nätavgiftens storlek?
Är det svårt att vara saklig?

Vad är det för misstag Du tycker att ska korrigeras?
Inga alls kanske?
Är det bara ett sätt att försöka plantera in på bloggen att de här övergreppen skulle bero på misstag från min sida?

Du får gärna skriva fler gånger men var bättre påläst om tarifferna och använd gärna en pseudonym så blir det lättare att svara och lättare för läsarna att hänga med.

Varför skulle inte jag vinna den här striden?

Än har inte Ekfors stupat och för Sveriges bästa måste vi hålla tummarna för att det inte gör det heller. Sverige – och inte minst den politiska makten - har mycket att vinna på att det finns ett blomstrande Ekfors med en ägare som är på gott humör.

Jag tror att Du har fel. Kriminalitet och korruption botas inte med smidighet och hörsamhet - det blir bara värre. Det funkar lika lite som Neville Chamberlains appeasement-politik funkade mot Hitler.

Slutligen tror jag att Du har fel. Det är myndigheterna som har målat in sig i ett hörn.

Mikael Styrman sa...

Korrigerat svar till signaturen ”BILs” kommentar:

Nog finns det fler än jag som förstår sammanhangen. Men vi har det gemensamt att vi inte brukar övervägas när de stora organisationerna söker chefer. Då är det ett helt annat klientel som kommer i fråga. Inte sällan lismande ordbajsare som snappat upp lite slogans men egentligen inte kan jobbet.

Jag tror på att omnämna olika företeelser med deras rätta namn. Respekt kommer inte av att kräva att bli respekterad utifrån en övermaktposition. Det är inte positionen utan beteendet man respekterar. Respekt kommer av att bete sig på ett hedervärt och rakryggat sätt och på det sättet vinna andras respekt. Och då pratar jag om vad som gäller i det långa loppet. Inte om det man kan åstadkomma tillfälligt med förtalskampanjer och lögner som senare avslöjas. Jag är långt ifrån ensam om att använda kraftfulla epitet där det passar. Men det är naturligtvis inte så många som vågar göra det högt. Och det är förstås där skon klämmer. Men det blir vanligare – var så säker.

Det är klart att det finns en del överdrivet servila personer som respekterar personen därför att de har respekt för positionen oavsett vad det är för sorts människa som innehar den.

Vad är det Du surrar om statistik? Det finns visst statistik. För övrigt så behövs det inget målfoto om Ekfors exempelvis hade 20 timmar till sista lågspänningsfelet var fixat medan en större granne behövde mer än 13 dygn tills högspänningsfelen var fixade. Sedan återstod lågspänningsfelen…. De tog förmodligen mycket längre tid.

För övrigt är det bara några år sedan det var upp till åtta månader långa avbrott i Sverige och omfattande evakueringar – i fredstid. Det räcker med att läsa tidningar. Jag tror att det är ganska känt i branschen hur det står till med Ekfors nät – trots främst myndigheternas och politikens från tid till annan omfattande smutskastning.

Anonym sa...

Det var många kommentarer som var på din sida på di.se, Det var även flera som påstod att du själv skriver de kommentarerna, Märkligt att du kan skriva positiva kommentarer och samtidigt flyga helikopter den dagen, Vänstertidningarna i norrbotten censurerar och lägger inte in kommentarer som är för kritiska till maktaparaten och socialismen.
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till SD:

Jo, jag har sett att de ganska frekvent påstår det. Jag tror att det är folk som finns i partiapparaterna som sitter och, mer eller mindre, kommenterar anonymt på heltid - kanske på betald arbetstid? Det är den så kallade Göran Persson-metoden som har slagit rot i banditorganisationen.

Och att påstå att jag skriver anonyma kommentarer fungerar kanske på de religiöst övertygade gräsrötterna? De är ju vana att tro på sagor.

Sitter man själv och skriver under kanske dussintalet signaturer är det kanske lätt att intala sig att alla andra också gör så. Det är väl ett sätt att orka se sig i spegeln?

Det stämmer nog bra som Du skriver, att det censureras friskt i Norrbotten.

Lasse sa...

Mikael. Det är ju verkligen beklämmande, när du skriver att missunnsamheten är så stor där i Tornedalen?
Att kunderna "mår bättre" även om det får betala en STATLIG räkning som är dyrare, än att betala till Ekfors?
Javisst existerar JANTE i hela Norrbotten, men att det var i såna hiskeliga proportioner där..?

Man börjar ju fundera..Om Staten inte kan utlokalisera några nya jobb? Vad ska befolkningen leva av?
Blir det nöjda om staten sänder matkuponger till dem, känner de sig nöjda då? Behöver inte tänka själv, och känner att staten "tar hand om oss"

Mikael, har du funderat på svt, Uppdrag granskning och Janne Josefsson? Hade det hjälpt dig? Eller känner du att du inte kan lita på att de gör en opartisk granskning?

Det du har gått igenom.. Och den enorma press som du har! Finns nån annan överhuvudtaget i detta land som ens har varit i närheten av liknande? Du om någon har fått känna av det återuppstånda DDR STASI i modern tid. Mot alla odds! I "VÄRLDENS BÄSTA DEMOKRATI SVERIGE". Mikael! Det är trots allt, många i landet som är på din sida i denna fight ska du veta.

Anonym sa...

Hej Micke,

di.se i dag Delseger för Gnosjös eluppror, Vad har du för kommentar till det, (du behöver inte publicera detta)
SD

Mikael Styrman sa...

Svar till Lasse: se ny blogg ”Käppen och myran”.

Mikael Styrman sa...

Svar till SD angående Gnosjö”upproret”:

Det är väl bra att någon försöker göra något och ett uppror skulle göra stort intryck.

Men ett uppror går ju inte riktigt till på det där sättet. Att man kommer till Fjollträsk med mössan i hand och tycker att det är insyn man vill ha...

Jag tror inte att de åstadkommer just någonting av värde. Byråkratin tillsätter en samrådsgrupp och i den tröttar man ut dem med teoretiska analyser av struntfrågor.
Så småningom ids de inte ens åka på mötena.

Alternativt så köper man dem. I så fall får de så mycket kick-back på sitt arbete i samrådsgruppen och sidouppdrag som följer av det och som smeker deras ego att uppdragen efter ett tag blir viktigare än de ursprungliga målen.

Det enda bestående blir 2-3 tjänster ytterligare på EI för att administrera och förbereda gruppens möten. Naturligtvis ökar EI:s anslagsäskande i motsvarande mån.

Men något resultat att tala om för elmarknaden, bolagsstrukturen, prisnivån osv det blir det naturligtvis inte. Möjligen då någon liten betydelselös grej för att belöna dem och skapa en illusion av att jag har fel på den punkten.