måndag 17 januari 2011

Förlåt mig!

.
(Svar till Anonym kommentar till bloggen ”Ekonomisk redovisning”)

Det här är ett svar på en anonym kommentar. Jag publicerar det för att jag tror att det på ett verksamt sätt kan hjälpa allmänheten i resten av Sverige att se igenom den vrångbild av Ekforsbolagen som media har spridit på den politisk-ekonomiska maktens uppdrag.


Till Anonym:

Vi kanske kan få tips av Dig om vilka de ”många” små kraftbolagen är, som har ”både bra hemsidor och tydliga årsredovisningar” så att vi kan lära oss av dem.

Det finns säkert många bra hemsidor men det här är en blogg och de två har lite olika syften. Bloggen är till för en fri, ocensurerad debatt kring ämnen som svensk medias självcensur inte tillåter en fri diskussion om. Det är ju till och med så, att media inte sällan är maktens megafon och hellre sprider propaganda än berättar hur saker och ting verkligen förhåller sig. Hemsidan används för andra informationsändamål så Du bör inte förväxla min blogg med en hemsida, även om den tydligen stör Dig?

En fin hemsida vore säkert bra för Ekforsbolagen att ha. Det ska vi skaffa så småningom.  Men under de förhållanden vi levt med politiska husrannsakningar och dito processer, upprepade tvångsförvaltningar, tvångsinlösenprocesser, politiskt fängelse osv har vi inte upplevt det som det mest angelägna att lägga ned arbete på. Det vore flashigt och fint. Det gör vi sen när vi inte behöver kämpa med kniven på strupen hela tiden.

Om Du tycker att det jag skriver på bloggen är ”skit” propaganda så kanske Du inte ska hålla på och läsa det. Du verkar inte må bra av det.

Sen skriver Du ”Vad gäller Vattenfalls Europeiska verksamhet skulle jag först vilja ha svar på några frågor från Dig”. Men sen behandlar Du inte alls Vattenfalls verksamhet? Hur blev det nu?

Jag minns inte hur mycket det europeiska avverkningskalaset kostade i slutändan men ett vet jag säkert: Det hade kostat mycket mindre om inte sosseriet hade satt oss i blockad och skickat fram sin torped Sven-Erich Bucht för att försöka utnyttja tillfället till att försöka få omkull oss.

Men jag tror att Du blandar ihop begreppen lite grann. Vi tog en kalkylerad risk med pengar som vi hade tjänat på annan, icke monopolskyddad verksamhet. Så gör man i näringslivet. Ibland lyckas det inte. Det kanske är det vanligaste. Andra gånger lyckas det och då gör man vinst. Dessvärre tycks det vara så att i bägge fallen blir en del missunnsamma sossar som tokiga. Men det är upp till företaget att självt bestämma vad det ska göra. Vi behöver inte arbetarekommunens ordförandes godkännande i förväg.

Med Vattenfalls europeiska verksamhet förefaller det istället vara så, att man satsar monopolskyddade medel i Europa med måttlig framgång. När det inte lyckas skenar både energi- och nätkostnader för Sveriges elabonnenter. Men eftersom det är statlig verksamhet och staten även drar in momsen på de högre priserna så får det hålla på - utan kontroll. Myndigheterna är strängt upptagna med att trakassera och försöka få ihjäl marknadens nästan minsta aktör (Ekfors) i stället för att hålla reda på vad det helt marknadsdominerande Vattenfall ägnar sig åt. Till och med Vattenfall har varit tvångsförvaltare åt Ekfors och skott sig på det.

Det där med listerna verkar ha stört Dig i alla fall. På sätt och vis är det ju nästan smickrande, att Du är så upptagen av att leva mitt liv åt mig, att Du ens kommer ihåg i stora drag vad jag har ägnat mig åt - för nitton år sedan.

För alla andra läsares skull ska jag upplysa om att jag, under en tid då jag inte arbetade på Ekfors, utvecklade ett produktsortiment med färdigbehandlad list och panel. Det gjorde jag med egna pengar - utan några som helst bidrag. Det får man tydligen inte göra. Om man är bidragsparasit däremot som bara satsar allmänna medel kan man få hjältestatus. Jag lade ned projektet av två anledningar. Kronförsvaret 1992 ödelade det mesta av byggmarknaden och tog ihjäl väldigt många sågverk och snickerier vilkas utrustning hamnade i Baltikum, för att rädda bankerna. Den byggmarknad som fanns kvar var osund. Byggföretagen fick bidrag för att sysselsätta folk. Då innebar färdigbehandlad list och panel mindre bidrag åt byggföretagen. Så jag lade ned projektet.

Det är ganska fantastiskt att Du kan komma ihåg att jag bytte motorer på min listhyvel för nitton år sedan! Det hade i alla fall jag glömt. Listprojektet gled mot mer profilerade lister. Då arbetar man bort mer virke och behöver starkare motorer, så jag bytte motorer.

Det verkar Du inte riktigt nöjd med? Hur skulle Du ha gjort? Bytt hela hyveln?

Sedan tycker jag att det är ännu mer fantastiskt att Du har så höga tankar om Dig själv, att Du tror att Du är skickad att på basis av, vad som får förmodas vara skvaller, bestämma hur jag, ute i verkligheten, ska driva MIN verksamhet. Nästan att det är lite självupptaget och inbilskt av Dig.

Nu visste inte jag att jag var tvungen att fråga Dig om lov innan jag började utveckla ett listkoncept för mina egna pengar. Förlåt mig.

Det är inte utan att jag hoppas att Du har fler exempel. Jag hoppas också att en så djärv, kunnig och på allt sätt dugande person klarar av att släppa mammas kjolar och skriva under med eget namn i fortsättningen så att vi även kan studera vad Du har åstadkommit. Jag hoppas att Du inte har varit så upptagen av att leva mitt liv att Du har glömt att leva Ditt eget liv.

Nu har jag svarat på Dina frågor. Hur var det med Vattenfalls europaverksamhet?

Det känns som om vi inte blir vägda i samma vågskål när det läggs mig till last att jag har bytt motorer i min hyvel för nitton år sedan och det jämställs med vad Vattenfall ägnar sig åt ute i Europa för hundratusentals miljoner kronor - idag.

Övertorneå den 17 januari 2011
Mikael Styrman
.

19 kommentarer:

Lasse sa...

Mikael. Det flesta blir helt ställda! När du drämmer till dem med dina vassa repliker. Allra helst, rödingarna..Som har "glömt" vill glömma att de hade så bra samarbete med nazisterna under världskriget. Och blåser upp i sina blaskor att Sverige har fått ett nytt "nazist" parti i riksdagen.

Tycker det är fantastiskt bra, när du kan censurera deras påhopp i den här bloggen, då får det smaka sin egen medicin..

Tycker du Mikael att det är riktigt då det flesta blaskorna i det här landet har presstöd?

Tror det flesta svenskar inte vet, men du vet nog detta. Verkar vara ungefär en halvmiljard drygt. En "nätt summa" 500 miljoner kr enl. (Wikipedia, Googla) antar de största tidningarna i svedala håvar väl in mångmiljon belopp.
(Hur mycket till NSD och Kuriren?)

Då kan man ju undra? Det viktigaste för befolkningen att få veta..Men det smärtsammaste för politikerna om det avslöjas..
Gissar att presstödet ryker! Ifall det skrivs politiskt inkorrekt.

Mikael, din anonyma "polare"(granne?) Som inte kan sova gott om nätterna, för att du bytte motorer till ett hyvleri för 19 år sedan.(Håller med konstig jämförelse dina el motorer och Vattenfall? )

Han kanske har varit anställd åt?:
Det är väl det, som är skillnaden mellan en anställd i den :offantliga sektorn och en privat. Den offentligt anställda, den har samma lön! Oavsett om han,hon gör någonting..Eller inte gör någonting.. Då är det säkrast att den offentligt anställde inte gör någonting alls..För då! Uteblir reprimanden..
Den privata vågar prova nya saker, måste prova nya saker och vågar göra saker som ibland går fel, men i nästa steg, för utvecklingen framåt.

Javisst! Det hade varit "kul" att få veta, hur mycket Vattenfall katastrofen i Tyskland kostat? Kostar oss...

Mikael Styrman sa...

Presstödet ja...

Haparandabladet har ett skräddarsytt sådant för att möjliggöra utbetalning av presstödet. Motprestationen är....ja, det är ju självklart vad motprestationen är.

Kuriren och NSD ägs av samma företag - Norrköpings Tidningar.
Den ena tidningen har presstöd för att konkurrera med den andra.
I en frisk ekonomi skulle de fusioneras till en tidning.
Kuriren skulle gå i graven och NSD överleva.
Men nu får NSD presstöd för att de är ”andratidning” på utgivningsorten Luleå.
Med en sådan ordning kommer presstödet att användas till att hålla liv i Kuriren så att presstödet fortsätter att komma.
Bägge tidningarna blir bidragsoptimerade.
Journalistiskt blir de begränsade, tandlösa urvattnade produkter som dessutom blir identiska.
På sikt kan båda tidningarna bli så urvattnade och okritiska mot en kollapsande offentlig sektor att det kan leda till att bägge tidningarna går i graven.

Uppgift om presstödets storlek kan man få hos presstödsnämnden.

Presstödet är ur demokratisk synvinkel ett tråkigt system.
Det förvandlar den tredje statsmaktens representanters ryggrad till geléråttor.

Vicke sa...

Suck, man blir trött på dessa påståenden om presstöd - sanningen är att när NSD fick presstöd 2010 (får att ha tappat upplaga i Luleå) så var det första gången någon tidning i Norrbotten fick det, någonsin!! Haparanda-bladet har lite stöd för att de är tvåspråkiga men annars - noll och inget.
Våra norrbottniska tidningar är stolta över att de klarar sig utan presstöd, det är ett stöd som ges till andratidningar på de (idag få) orter som fortfarande har två tidningar. De tidningar spm får mest presstöd i landet är Svenska dagbladet och Skånska dagbladet.
Nu vet och sluta svamla om saker ni inte behärskar, en alltför vanlig debatt-teknik i detta län...

Mikael Styrman sa...

Svar till Vicke:

Du är nog inte heller så påläst som Du vill verka, Dina suckar till trots.

Haparandabladet brukar få cirka 2,2 Mkr per år - hela deras resultat, och lite till - för att utföra ett arbete som bör kosta ca 0,5 Mkr per år. Vad ska vi kalla mellanskillnaden tycker Du - ska vi räta på ryggen och sätta näsan i vädret och låtsas som att den inte finns?

Hur ska vi tolka Din kommentar i övrigt?
Var stödet till NSD 2010 en engångsåtgärd?
I så fall varför?
Eller var det inledningen på någonting nytt?
Kommer Norrbottens tidningar hädanefter att vara stolta över att utkomma med hjälp av presstöd?

Stoppa smot och heja HV sa...

Tillhör absolut en av tillskyndarna av Mikael styrman, men kan inte helt av svälja ALLA påståenden. Vi är nog överens om Vattenfalls brister istort, men deras verksamhet i Europa, som särredovisas, inbringar faktiskt stora inkomster. Den är med, alla sina stående kärnkraftverk, faktiskt lönsam. Så skilj ut äpplena och päronen, och diskutera rätt saker.
Bättre liten och rapp än stor och slapp!

Mikael Styrman sa...

Svar till ”Stoppa smot och heja HV”:

Nä, man ska naturligtvis läsa kritiskt. Det är möjligt att det är som Du säger. Men utan svar på frågorna vet vi inte det.

Men det finns en annan sak - en principiell invändning. Ett stort statligt monopol, så stort att det välter viktiga rättsprinciper som likabehandlingsprincipen över ända ska inte utomlands och leka privatföretag med monopolskyddade intäkter. Och det tycker jag gäller oavsett om det är lönsamt eller inte. Den som vill vara delägare i ett företag som bedriver sådan verksamhet kan köpa aktier i ett sådant företag. Men ett statsägt företag ska inte ägna sig åt sådan verksamhet. Det sätter alla marknadskrafter ur spel.

Lika lite som energihandlare och nätbolag i Sverige ska behöva utsättas för osund konkurrens från t ex ett monopolskyddat EDF - lika lite ska utländska sådana utsättas för osund konkurrens från ett statligt Vattenfall.

Istället bör det svenska oligopolet brytas upp. Skilj på produktion och distribution. Sälj ut produktionskällorna till fristående bolag. Dela upp nätverksamheten i många småbolag och sälj ut till lokalbefolkningen, så börjar vi om.

Stoppa smot och heja HV sa...

Jag är fortfarande inte överens. Vattenfalls expansion utomlands är inte urfört med "intäkter från monopolverksamhet". Det är intäckter från , och där är vi helt överens, en orimligt avreglerad handel och produktion av el. Denna "peng" kunde vi haft anvädning av i Sverige. Sedan är inte elpriset en produkt av ett oligopol, det är mediasvammel, det äe en produkt av en fri marknad, där köparen är i underläge. Av Europas länder har de 9 billigaste länderna vad det gäller el, inte avreglerat!! Bland annat Frankrike.

Anonym sa...

Har du kollat "Den Nya välfärden". Verkar vara en organisation som pysslar med kommuners verksamhet. På deras hemsida är Övertorneå Kommun med på flera ställen där de blivit kritiserade av JO.
Kan vara intressant, om du inte redan sett det.
Tomas Johansson Skellefteå

Anonym sa...

Lasse!

Vattenfall bidrar positivt till statskassan genom årliga aktieutdelningar, så kostnaden för skattebetalarna är noll. Vidare har Vattenfall aldrig emitterat nya aktier utan finansierat sin verksamhet genom egna vinster och upptagna lån. Med andra ord bidrar både Vattenfall och LKAB positivt till landets finanser. Frågan är hur mycket Ekfors bidragit med till landets och Tornedalens välfärd. Har aldrig sett Mikael skänka det minsta pris till något idrotts evenemang någonsin.

Mikael Styrman sa...

Svar till ”Stoppa smot och heja HV”:

Det där tycker jag nog är lite hårklyverier. ”Marknaden” kontrolleras till nära 90% av tre aktörer som dessutom äger betydande produktionsanläggningar tillsammans. Om inte det är oligopol är det tveksamt om det över huvud taget finns något oligopol här i världen.

Även Din formulering är för övrigt snuddande nära oligopol utan att Du riktigt vill ta ordet i Din mun. Om jag får skoja lite så blir det som att besvara frågan: snöar det? med yttrandet ”nej det regnar fruset vatten”.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det händer någon gång, undantagsvis, att vi skänker något pris till någon förening. Men det är inte så Ekfors bidrag till bygden ska räknas. Ekfors ska lämna, och lämnar, sitt bidrag till bygden i form av en väl fungerande elförsörjning. Ekfors ska inte ta upp pengar till verksamheten av kunderna för att sedan skänka dem till idrottsföreningar. Om våra kunder vill att idrottsföreningarna ska få priser eller pengar så kan de skänka dem själv. Det behöver inte gå omvägen via Ekfors.

Nog förstår jag vart det där syftar. Sosseremmen som under halvt om halvt utpressningsliknande former, med förtäckt hot om blockad, tilltvingar sig priser från olika näringsidkare. Jag tycker inte om det systemet.

Även på ett annat sätt talar det till människans sämre egenskaper. Man bedömer, tror eller vet att det är lättare att få folk att ge bort av andras pengar. Även därför är tiggeriet inriktat mot organisationer.

Inrikta Er på att göra någonting som är till nytta för företagen för pengarna istället så kanske de blir glada när Ni kommer på besök.

vicke sa...

Bra Mikael Styrman, du medger att länets tidningar inte får något presstöd med undantag av HB, vars stöd är av andra orsaker än de vanligt (extra kostnader för tvåspråkig publicering).
Om NSD:s stöd 2010 upprepas eller ej står i skrivet i stjärnorna, ägarna tackar givetvis inte nej till pengarna. Men som sagt, länstidningarna ägs inte längre av stolta norrbottningar med undantag av en minoritetspost (SAP-BD). Och sossarna plockar vinst ur företagen, något som Kurirens tidigare och nuvarande huvudägare aldrig gjorde.

Anonym sa...

jisses moddarna har styrt nu i snart FEM år ändå är det andras fel..där är problemet :(

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, utan tvekan ligger en del av problemet där.

Det räcker inte att ta över eländet.
Man måste göra något åt det också.

Då är gamla lojaliteter typiskt sett ingen bra färdkamrat.

Anonym sa...

Jaha!!

Nya böter igen, räcker det inte med de som du redan har?

Du förstör ju för hela familjen. Man får ju skämmas för sitt namn som dragits i vanära.

Pappa berättade att när du var liten sa farfars far att man inte fick släppa något i händerna på dig, för då skulle du fördärva allt, och det stämmer ju.

Vi fattar inte att du håller på på detta viset...

/C

Anonym sa...

Okunskap!

Isolerade luftledningar används för att minska bredden på ledningsgatorna, för att erhålla högre motstånd mot intermittenta fel, nollföljdsströmmarna minskar liksom nollföljdsinduktansen (z-komponenten) för den som kan något om elkraftsystem. Risken för kortslutning minskar drastiskt liksom att inslagsskyddet (topplinor) till transformatorstationer vid åsknedslag inte behövs.

Vid jordkabel elimineras många av komponenterna i elnätet såsom induktans och nollföljdsströmmar. Kostnader för jordkabel har vid många studier och praktiska fall visat sig vara lika eller lägre än motsvarande luftledning.

Tyvärr besitter varken Mikael eller hans mannar nödvändiga teoretiska kunskaper på högskolenivå för att göra egna beräkningar på sitt elnät.

Och eftersom Mikael inte fattat det här med isolerade luftledningar antar jag att han kör blanktråd hemma i bostaden. Han kan ju knappast ha isolerade ledningar i väggarna.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, om det var mig det hängde på skulle det räcka med mycket mindre böter.

Vilken charmig liten saga Du berättar. Det var särskilt förutseende av farfars far eftersom han dog 24 år innan jag föddes och 4 månader innan min mor föddes.

Det är vanskligt att ge sig ut för att vara någon annan än den man är. Det slår lätt fel...

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Okunskap! säger Du. Det har Du nog rätt i. Här döljer sig mycket okunskap. Hur mycket ska Du få svar på imorgon.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym om okunskap:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken

Oisolerade luftledningar ./. belagda ledningar och jordkablar