fredag 7 januari 2011

Nazikultur bakom fågeldöd?

.
Häromdagen skrev jag om den anmärkningsvärda fågeldöden som har inträffat ungefär samtidigt i Falköping och i Arkansas, USA.


Omedelbara förklaringar

Märkligt är framför allt de osannolika förklaringar som omedelbart dyker upp efter en rimligen på kort sikt svårförklarad händelse. Intressant är också de inbördes divergerande slutsatser som dras i USA och Sverige. Det kan naturligtvis finnas olika förklaringar till de två händelserna men så här långt har de väldigt mycket gemensamt.

I Sverige presenteras i princip genast förklaringar som att fåglarna blivit masspåkörda av en lastbil, vars förare hört av sig någonstans ifrån – utomlands. Och det presenteras som ett naturligt fågelbeteende att sitta kvar på vägen i flock och bli överkörda..? Andra som till exempel Anders Wirdheim på Sveriges Ornitologiska Förening tror, enligt uppgifter i media, att kajorna sannolikt blivit uppskrämda mitt i natten och sedan flugit omkring i blindo och kolliderat med olika föremål. Särskilt intressant med det scenariot är att fåglarna synbarligen efter att ha krockat till döds, eller medvetslöshet, fortsatt flyga och flockat sig, för att falla ned på en samlad plats. Ingen av fåglarna uppvisar enligt uppgift synliga yttre skador, inte heller tecken på infektion eller sjukdom. Enligt statsepizootolog Marianne Elvander avled fåglarna av kraftiga inre blödningar vilket kanske inte vore så konstigt om de fallit från hög höjd. Men förklarar det varför de föll från himlen – icke.


Märkliga händelser på samma plats – utan samband?

I Arkansas, USA, där betydligt fler fåglar dog, uppgifterna varierar mellan 2000 och 4000, har även 100.000 fiskar dött och flutit upp samtidigt som fågeldöden. Där spekulerades i dödsorsaker som att fåglarna blivit skrämda av fyrverkerier eller blivit träffade av blixten. Vidare konstaterades att fåglarna dött efter att invärtes skador utlöst blodproppar. Fiskarna däremot tror man att har dött av sjukdom. Oklart vilken.

Det har ju gått ganska bra så här långt, åtminstone i så måtto, att ingen ännu gjort gällande att fiskarna blivit skrämda av fyrverkerier eller blivit träffade av blixten. Men det är naturligtvis mycket intressant att två sådana spektakulära händelser inträffar samtidigt, på samma plats, men ingen officiell representant tror på något samband. Det stämmer naturligtvis inte för fem öre utan luktar mörkläggning lång väg.

Ett, av många reportage om fågeldöden kan ses på youtube med hjälp av denna länk:
http://www.youtube.com/watch?v=kfwSc-IZpao


Befolkningen som försökskaniner

Det verkar som om de flesta spekulationer går ut på att det är den amerikanska staten/försvaret som, medborgarna ovetande, utsatt dem för prover med olika kemiska substanser. Sådant har hänt förr. Det är känt att både den sovjetiska staten och USA tidigare har utsatt sina medborgare för liknande tester.

Frågan är nu, om även det svenska försvaret deltar i sådana prover. Eller, om det finns element i den svenska statsledningen för vilka, gud förbjude, karriären är så viktig att man lagt upp sig som flickorna i Paris för jänkarna och låter dem experimentera här också? Att karriären är viktig för en del är ju känt sedan tidigare liksom att vissa lider av ett allvarligt och onormalt ”von oben”-perspektiv. Det senare något som kan befrämja tveksamma ställningstaganden för allmänhetens räkning.

Över huvud taget är allt hemlighetsmakeri ett oskick och sådant för i stort sett aldrig något gott med sig. Däremot kan det ställa till med mycket elände. Därför är det viktigt att vi alla är på vår vakt gentemot alla tecken på hemlighetsmakeri. Vare sig de nu aktuella fallen är en följd av militärt experimenterande med människors liv och hälsa eller är en följd av medvetna eller okontrollerade industriutsläpp bör det klarläggas vad det handlar om. Osannolika och "lugnande" besked gynnar knappast sanningen.

Övertorneå den 7 januari 2011
Mikael Styrman
.

9 kommentarer:

Halmstad_hem sa...

Hej!
Jag lyssnade just på P1,
Råd från våra barn-- till vi vuxna-
-Ta det lite lugnt.
-Ta det i den takt det kommer-
-Försök ha roligt-
-LIVET ÄR EN GÅVA-
http://static.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_barnen_110107120053.mp3
Trevlig helg
Wärnsved//Halmstad

Mikael Styrman sa...

Hmm, det kan väl något i det.
Trevlig helg!

Mikael Styrman sa...

Den här Tryckfels-Nisse är besvärlig att ha att göra med.
Det går inte att editera kommentarerna när man väl släppt iväg dem och det tycks vara lögn i helvete att få iväg en kommentar utan stavfel eller utan något borttappat ord....

Stoppa smot och heja HV sa...

Du verkar att likt Lars Martin Johansson, Leif G W:s kriminalare, kunna se runt hörn. Din slutsats eller antydan om att fåglarna i Falköping inte suttit på vägen och ätit vägsalt och sedan blivit påkörda, är nog rätt tveksam. Skadorna tyder ju faktiskt på det och att försöka frammana att "försöksverksamhet" stödd på svenska försvaret är nog lite långsökt. Jag tror inte svenska försvaret kapabelt att utföra detta,på grund av inkompetens. Så det Du skriver "lugnande" beskedet är nog sanning. Du kanske inte har saltproblematiken i norra Sverige, men vi här nere, där man saltar bittida och sent, är fåglar på vägen vanligt.
Dessutom hade vi på Visningsö en epedemi av fåglar som dog sommaren 2009 i stora skaror. Här fanns också ett "förgiftningsperspektiv", men det var syrebrist i vattnet i fågelreservatet. Detta fick nämnligen inte syresättas på annat än naturligt sätt, p g av reservatbestämmelserna!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

:-D
Jag väckte frågan snarare än drog slutsatsen... En spekulation är väl lika god som en annan tänkte jag.

Egentligen var det ju det som hände i Arkansas som var intressant och av mer episka proportioner - både fågel och fisk och i stort antal - myndighetsfolket i gasmasker och skyddskläder - och inget samband...

Sen var det ju närmast roligt att det hände en liknande men mindre historia i Falköping. Då blev det plötsligt intressant för en svensk också. Poängen var ju det omedelbara behovet, som kom i dagen, att förklara och därmed lägga locket på, utan att veta, som var grejen.

Jag tror att Du har både rätt och fel om inkompetensen. Det är ju den som skulle garantera att ett försök skulle gå åt helvete. Men man vet inte med jänkarna. De har så mycket hemliga operationer. Det är inte säkert att de skulle komma ihåg att fråga om lov. De vet ju att de får göra vad de vill i Sverige ändå. Och skulle man fråga svenska politiker i efterhand så skulle de nog blåneka oavsett vad som gäller.

Sen vet jag att Ni har ett helvete med vägsaltet men det generar ju mycket mutor så det får Ni nog leva med. Sitter fåglarna så bra på vägsaltet att bilarna får meja ned dem utan att de drar iväg? I så stort antal? Fåglar som blir överkörda av lastbilar blir inte bara skadade, många blir nog mos. Skadorna kan ju faktiskt ha kommit när de damp ned som i Arkansas eller kanske av något gift?

Trösta Dig med att reservatet sysselsätter en del pappersvändare.

Har Du sett att det dumpit ned 8.000 duvor i Faenza i Italien idag - med blåa fläckar på näbben. Se Aftonbladet och Expressen. Det går inte att utesluta ett samband. Naturligtvis kan det vara industrin eller ET, men det får nog anses vara en hemlig amerikansk operation tills motsatsen är bevisad....:-)

Anonym sa...

Micke...nu slår vi på bromsen tycker jag...
Det har dött fisk på Nya Zeeland oxo, inte har väl det med vårt kära försvar att göra med ändå?
Jag är skeptisk...;)

/Vittulaa

PS/ Kul att du kan avhandla andra ämnen än Socialdemokrater och tvångsförvaltare.../ds

Mikael Styrman sa...

Hmmm, Du är skeptisk.

Det är bra - det ska man vara. Mot mycket.

Läs gärna ett utförligare svar i egen blogg: ”Beebe, Faenza - och kanske Falköping”.

Mikael Styrman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Klara sa...

Såna här naturkatstrofer har vetenskapsmän oroat sig för länge. De kallar det polarskifte, en stor världsförändring i världens historia. Översvämmningarna, jordbävningar, naturkatstrofer är vad som kommer de närmaste åren.


Läs själv:

http://www.december212012.com/

http://www.nyapolitiken.biz/ufo_o_utomjordingar/domedagen-21122012.html