fredag 21 oktober 2011

Grovt sabotage mot elnätet i Tornedalen

.
Cirka 800 elabonnemang är just nu strömlösa inom bolagets område, uppskattningsvis berörs ca 2.500 personer. Berörda byar är Mattila, Vojakkala, Kukkola, Karungi och Korpikylä i Haparanda kommun samt Risudden i Övertorneå kommun.

Det finns dock inget fel på elnätet.

Strömmen har, såvitt vi är informerade, brutits av Vattenfall, på order av en elsäkerhetsinspektör vid namn Tomas Åberg.

Följande har utspelat sig idag, fredagen den 21 oktober 2011, på eftermiddagen:

Vår personal kallades, utan varsel i förväg, till Mattila, utanför Haparanda, mitt på dan idag.
Där ”informerades” de om att de inte fick utföra några arbeten på elnätet.
Arbetena ska utföras av tvångsförvaltaren Gullesjö uppgav Åberg.
Oklart dock i vad mån det angår Åberg vem tvångsförvaltaren väljer att anlita.

Sedan förklarade Åberg att han hade anmärkningar att rikta mot en kraftledning som är sidolutad, för att den är under ombyggnad. Sidolutning är upplysningsvis den förhärskande ombyggnadsmetoden för kraftledningar.

Men vår personal fick inte ta del av några konkreta anmärkningar mot ledningen.
Enligt vårt förmenande finns heller inga sådana brister hos anläggningen som innebär att den inte kan brukas. Och det finns definitivt inga anmärkningar som är sådana att man måste skicka en elsäkerhetsinspektör till Tornedalen för att på fredag eftermiddag slå av strömmen för befolkningen. Uppenbart planlagt för att maximera skadan hos kunderna.

Det här kan inte vara fråga om annat än grovt sabotage och vi avser att anmäla inspektören genast efter helgen.

Sedan kan man naturligtvis filosofera lite omkring vad som ligger bakom ett sådant agerande.
En elsäkerhetsinspektör är ingen operativ befattning. Han har ingen rätt att opåkallat, eller över huvud taget, besluta om bortkoppling av elanläggningar. Det gör anläggningsinnehavaren eller dennes behörige installatör. Elsäkerhetsinspektören är en vanlig statlig kontorsråtta som inte kan hitta på att göra någonting sådant utan att ha blivit lovad fri lejd av andra psykopater som befinner sig högre upp i gödselstacken.

Möjligen tyder det här på att psykopaternas försök att få Ekfors Kraft AB försatt i konkurs håller på att gå åt helvete. Det här är i så fall ett sätt att försöka påverka domstolarna på ett otillbörligt sätt.

Den som vill ha information i frågan, till exempel om när strömmen kan förväntas vara tillbaka, kan lämpligen ringa till:

Regeringen, ansvarig minister Anna-Karin Hatt, tel 08-40 51 000
Energimarknadsinspektionen, Generaldirektör Yvonne Fredriksson, 070-386 27 02.
Elsäkerhetsverket, Generaldirektör Elisabeth Falemo, tel 070-336 33 72.
Elsäkerhetsverket, Elsäkerhetsinspektör Tomas Åberg, tel 070-699 91 94.
Advokatfirman Ruffel & Båg, Tvångsförvaltare Johan Gullesjö, tel 070-647 00 45.


Övertorneå den 21 oktober 2011
Mikael Styrman
.

10 kommentarer:

Stefan Persson sa...

Du är en liten horunge du vet det va? Kontorsråtta är precis vad du själv är.

controversialinsights sa...

Hörru Mikael! Jag är en typisk 08 som inte fattar grejen om Ekfors Kraft. I tid och otid kommer det artiklar i DN och SvD om ditt (numera tvångsförvaltade) bolag. Jag har ägnat morgonkvisten åt att försöka googla fram hela historien från början tills idag, men jag hittar tamejfan bara fragment.

Vad jag tycks ha förstått är:

1) Du gillar att sticka ut hakan och provocera.
2) Du gör dig ovän med många genom punkt 1 (typsikt svenskt, jag lider också av samma problem då jag också går mot PK-normen då och då).
3) Ditt bolag har nätkoncession för två kommuner.
4) Kommunen och andra har vägrat att betala för att dom tycker det är för dyrt.
5) Ingenstans framgår det tydligt på vilka grunder kommunen och andra har tyckt att det har varit för dyrt. Ingen diskussion om avtal som är ingångna etc.
6) Det finns ingen information om vilka avtal som är ingångna, och om kommunens gnällande på priset är i strid med avtalet som kommunen ingått eller ej.
7) Jag skulle vilja veta hur det kommer sig att Ekfors Kraft har nätkoncession för dessa två kommuner. Hur gick det till? När? Vem skrev på avtalet?
8) Det framgår inte om man anser att nätavgifterna eller själva elen är för dyr.
9) Det framgår inte heller om Ekfors Kraft har levt upp till sina avtalade åtaganden.

Jag misstänker att jag är långtifrån den ende med liknande frågor. Klart är att det luktar som att kommunen inte har rent mjöl i påsen heller. Därför skulle jag att det kom upp en offentlig debatt (genom t.ex. SvD brännpunkt som verkar publicera det mesta så länge som det finns ett uppfattat allmänintresse), där några artiklar med kommentarsfältet påslaget från båda läger argumenterar för sin sak, med så mycket fakta som möjligt. Tyvärr kanske de flesta utanför norrland (dvs söder om uppsala i mina ögon) inte har tillräckligt intresse i frågan, utan ser det som något lokalpolitiskt som lapparna för hålla på med själva, men det vore bra om du kunde göra ett försök iaf. Personligen skulle jag uppskatta att bli upplyst i frågan. :)

Anonym sa...

Man kan ju fundera var elsäkerhetsinspektören befann sig när Gullesjö såg till att strömmen kopplades på till Haparanda Kommuns gatubelysning av Kalle Anka-modell.....

Anonym sa...

Och nu så står där "vakter" och övervakar dygnet runt på 7 ställen till en kostnad av uppskattningsvis 70-80.000 per dygn. Gullesjö har återigen visat sin totala inkompetens för det uppdrag som han har tagit på sig.... man kan ju undra vad det var för kvalifikationer som gjorde att han fick tvångsförvaltningsuppdraget för inte var det ju nån särskild kompetens på elområdet.... det är säkert frun som får slå av och på lysknapparna där hemma....

Anonym sa...

tjena micke! porrsurfaren o nätpokerspelaren på nsd har börjat konkurrera m dig o blogga.
hela sverige skrattar, han kör libyen problem mm, vatten över huvudet ngn? ha-ha!!
carl bildt är skakad!(ironi)

Mikael Styrman sa...

Svar till Stefan Persson:

Kontorsråtta?

Kanske det.

Men den här kontorsråttan har delvis vuxit upp bland linjerna, är utbildad linjereparatör, och har jobbat med felsökning och felavhjälpning hela livet och inte bara hört talas om hur det går till och vet därför vad som orsakar fel på kraftledningar, varför och hur man kan undvika dem. En kunskap som man känner sig ganska ensam om. Åtminstone bland beslutsfattare i branschen.

Mikael Styrman sa...

Svar till sdx:

Många intressanta frågor - ska återkomma - hinner inte svara just nu.

Anonym sa...

Lite fakta behöver komma fram. Det finns en sk. branschstandard (EBR) som heter "Arbete nära spänning, Nybyggnation invid sidolutad spänningssatt friledning". Sidolutningen av stolpar som ska ersättas får ske medvetet och under kontrollerade former. Detta är ett accepterat och vedertaget sätt att att bygga om en luftledning när svårigheter råder att göra spänningslöst. Förvånande är att sk. fackfolk som fått möjligheten att yttra sig för massmedia låtit bli att nämna dessa i sammanhanget så viktiga fakta. Kunskapsbrist eller ....

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, det är nog det där "eller" som gäller i det här fallet.

Stoppa smot och heja HV sa...

Som anony skriver ovan. Detta arbetssätt är vedertaget sedan om inte 100 så åtminstone 90 år! Vem kan vara så sum att han inte förstår detta??