tisdag 25 oktober 2011

Kanslihuspsykopaternas manus

.
Så fick vi då ännu en pusselbit till kanslihuspsykopaternas manus i spelet om Ekfors Kraft.

När deras torped, elsäkerhetsinspektörsattrappen Fredrik Sjödin slog till i fredags och mörklade nedre Tornedalen, så var syftet uppenbart att mobilisera mobben mot mig och Ekfors.

Meningen var, av allt att döma, att med utnyttjande av myndighetsauktoriteten, hålla tornedalingarna utan ström hela helgen, och gud vet hur länge, och att få dem att tro att det skedde på grund av att Ekfors skulle ha byggt illa och farligt.

På så sätt skulle Svea Hovrätts avslag - som jag ska kommentera separat - förvandlas till rena klang och jubelföreställningen och ingen skulle ifrågasätta Hovrättens domslut.

Men då hade man, som vanligt kanske man kan säga, överskattat förtroendet för allt okunnigare, inkompetentare och oseriösare myndigheter och samtidigt underskattat tornedalingarnas insikter om elnätsdrift på landsbygden och, dristar jag mig att anta, tornedalingarnas förtroende för Ekfors som en leverantör som kan bygga och driva elnät på det sätt som var vanligare förr - så att näten fungerar.

Men det är en skrämmande samvetslöshet och grov kriminalitet i våra verk, departement och myndigheter som det inträffade gläntar till.
Och tydligen en arbetssituation styrd och dominerad av rädsla.

Tidigare idag hade jag en intressant kort diskussion med en bekant i frågan, vilken jag inte vill undanhålla läsekretsen.

Jag sade, att det är nog svårt att bli av med avskrapet när kriminaliteten efter decennier av moraliskt förfall bitit sig fast i våra offentliga institutioner. Det måste vara lättare av avlusa ett sjabbigt hotellrum i Casablanca.

Men då svarade min vän:

Eller så är det just det som det inte är. De stora resurser och den allt tydligare stress som de röjer i sin allt mer öppet olagliga och allt mer resurskrävande hantering av Ekfors-ärendet indikerar snarare en påtaglig rädsla för att sopas bort.

Låt oss hoppas att han har rätt. För ett rättslöst samhälle vill inte många av oss leva i. Inte om vi kan välja i alla fall.

Övertorneå den 25 oktober 2011
Mikael Styrman
.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Stå på dig Mikael, du har verkligen skrivandets gåva.
Vid ett par tillfällen har jag skrivit insändare både i Kuriren och NSD där jag har försökt förklara upphovet till denna följetong. Skulden faller naturligtvis på Bucht och hans hejdukar vilket har medfört att
båda! tidningarna vägrat ta in min insändare. Snacka om fri press.

Inser att drevet mot dig är gigantiskt när även en sk. borgerlig tidning vägrar ta in en
insändare som kritiserar socialdemokratiska maktgalna kummunpolitiker.

F.ö jobbade som praktikant hos Ekfors några månader på 60-talet.

Mikael Styrman sa...

Hej och tack för informationen.

Jag har fått motsvarande information av flera kunder tidigare så jag vet att det förekommer hela tiden.

Kuriren är nog inte så borgerlig, det är bara en namnstämpel.

Det tråkiga är, att nästan all svensk press är styrd, på ett eller annat sätt.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro, har det faktiskt blivit bättre. När vi blev angripna på 1980-talet och sen fick vår koncession indragen och förlorade i alla instanser, i de redan då påtagligt korrumperade domstolarna, blev vi nästan alltid tillfrågade om vår ståndpunkt av tidningarna. Men det vi sa togs aldrig med i tidningen.

Internet har säkert gjort mycket för att styra upp pressen och få den att börja fungera, men det är lång väg kvar att gå.

Ötåbo sa...

Mikael, ser du det...ser du det blå skåpet?!

Mikael Styrman sa...

Hördu, stäng dörren, annars börjar det lukta här också.

Och torka Dig om munnen när Du är färdig.

Anonym sa...

Kanske är det så att du med din välskötta anläggning och ambitioner att göra ett bra jobb har "förstört ackordet" för diverse drönare.... sånt brukar inte vara populärt.... sen är det naturligtvis så, särskilt i detta länet, att man ska inte vara företagare och ha åsikter, helst så ska man inte synas alls i samhällsdebatten eller nån annan debatt heller för den delen....

Anonym sa...

Tänd lyset istället för att sitta framför datorn å skriva massa skit.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det där Du beskriver finns nog i många län men jag tror också att det är särskilt tydligt i Norrbotten. Delvis kan det nog ha med decenniers intellektuella utarmning att göra. Den slår mot alla samhällsskikt och lämnar oss således med det sämsta ledarskiktet. Och svaga ledare omger sig med svaga medarbetare, det vet man också. Det förklarar till stor del den veritabla dödsspiralen som kan ses i många offentliga verksamheter i Norrbotten som inlåsta åldringar i Piteå, sjukhusnedläggningar osv.

I företagsvärlden är det likadant. När man utser chefer som inte kan verksamheten får man chefer som tenderar att se varje verksamhetsuppehållande kostnad eller investering som en onödig kostnad. Dessutom som ett hinder mellan dem och en karriärsbefrämjande kortsiktigt god lönsamhetsutveckling och som ett hinder mellan dem och en god lön eller bonus.

Vet man inte heller varför olika saker inträffar i en verksamhet så inte är det lätt att fatta kloka beslut. Och det vet man ju inte om man inte kan verksamheten. Och medarbetare som tipsar om effektiviseringar och som belöning blir arbetslösa förvandlas snabbt till okunniga, tysta och hemlighetsfulla medarbetare vilket förstärker spiralen nedåt.

Och ja, det är klart att det blir störande när stormar och snöfall m.m. gång efter annan stannar vid koncessionsgränsen.

Det tråkiga är att korruptionen och myglet är så utbrett att det tar över samhället och kväver det.

Man skulle kunna tro, eller hoppas, att politiker och byråkrater kunde se det hot, även mot den egna överlevnaden som allt mer ihopstörtande samhällsfunktioner innebär, men så fungerar det tydligen inte. Istället främjar de resan mot undergången. Och det är klart, sedan man tillåtit företagen att bli så stora som de är i vår bransch, så inte finns det några politiker och byråkrater som kommer att kunna tygla dem. Så resan nedåt lär fortsätta.

Som Du är inne på - svaga chefer och ledare kväver det fria ordet, för det fria ordet avslöjar deras inkompetens.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Betala räkningen ditt tjuvaktiga socialfall!

Anonym sa...

Hej Mikael,

har följt dig och din blogg under en tid och försökt få perspektiv på vad som egentligen sker runt ikring dig som person, ditt bolag och hur myndigheterna agerar. Det finns givetvis en rad olika bakgrundsfaktorer som aldrig kommer till det allmännas kännedom vilket är synd. Jag kan dock säga att jag tycker att du agerar som många andra av oss också skulle göra, driva ditt bolag med hjärta och känsla utan att låta sig köras över av myndigheter eller andra belackare. Fortsätt Mikael, jag kan bara önska att det fanns fler som dig. Förmodligen hade vårt land sett annorlunda ut och vi hade kanske haft en politik som syftatde till det allmännas bästa och inte till statens bästa.

Hälsningar från en högt uppsatt offentlig tjänsteman någonstans i norrbotten.

Anonym sa...

Helvetes Mikke Tänd lyset nu, sluta leka detta styrmans Show.
Vi orkar inte mer. Flytta bort från Ötå

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Betala räkningen eller dra själv iväg någonstans dit där man vill föda parasiter.

Anonym sa...

Mikael öppna ett stödkonto o lägg ut d på bloggen
Kmr personligen ge 6 siffrigt belopp o tror många
Med mig.
Sådana som bucht m flera ex. Porsurfaren,stig Nordlund
Ska inte vinna!!!