måndag 27 maj 2013

Gruvkarusellen

.
Uppdaterad 28 maj 2013, kl 11:15 

Det diskuteras och spekuleras förväntansfullt i media. Gick Northland i konkurs idag eller blir det kanske i morgon?

Lokala politiker som har satt igång alltihop och lurat folk att förstöra sina pengar, pekar ut potentiella nya ägare som ska ta över gruvan gratis och visa ”samhällsansvar”…

Men vad är det de säger? Om en gruvägare ska visa samhällsansvar ska väl ägaren inte driva gruva i en kommun där det inte finns annat än pensionärer och dit arbetskraften måste pendlas in till höga kostnader? Då ska väl ägaren inte driva gruva i en bygd utan infrastruktur utan istället i första hand exploatera en täkt i relativ närhet till befintlig infrastruktur? Och om det nu inte är brist på malm i världen, för det är det inte – det är överskott - för vilka pengar ska ägaren driva en olönsam gruva, bland alla dessa numera betydligt fattigare pensionärer, som följt politikernas råd istället för att använda sitt huvud?

Det är förstås den gamla "goda" lösningen som åsyftas och som innebär att mer pengar ska slösas bort - andras pengar - av ansvarsbefriade placerare med bra bonus. Och de ska slösas bort på dödfödda projekt för att verklighetsfrämmande pratkvarnar ska leva gott i politiska församlingar medan deras politik leder till svält och armod för deras väljare. Läs gärna mer här om vad följden av den sortens ”samhällsansvar” blir:

http://www.svd.se/naringsliv/kronika-joel-dahlberg-sta-beredd-nar-pensionschocken-kommer_8213032.svd

Det här är nog inte en fråga om Northlands gruva ska drivas vidare eller inte. Det kan snarare vara en fråga om vilka av LKAB:s gruvor som överlever. Sådan kan situationen inom överskådlig tid förväntas vara, efter att politik- och finansvärlden lekt färdigt leken ”Evig högkonjunktur”. Det har gått åt helvete med musik varje gång man har försökt och lär göra så den här gången också.

Övertorneå måndagen den 27 maj 2013

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: