söndag 26 maj 2013

Igår Tjernobyl - imorgon Högdalen?

.
När kärnkraftverket i Tjernobyl gick i luften, den 26 april 1986, kom den första signalen på att något är i olag från Forsmarks kärnkraftverk. Man trodde sig ha en läcka i Forsmark. Officiella kanaler i Sovjetunionen teg som muren.

Att elda kontaminerat avfall, medvetet eller omedvetet, är knappast riskfritt ens för ett stort kraftbolag som Fortum. Att göra det omedvetet är knappast möjligt om avfallet kommer från den neapolitanska maffian, eller någon annan maffia för den delen.

Om Tjernobylhaveriet på 110 mils avstånd kunde föranleda tro på radiak-läckage i Forsmark är det kanske inte helt osannolikt att Högdalenverket på 12 respektive 20 mils avstånd kan orsaka något liknande i Forsmark eller Oskarshamn eller möjligen i Forsmark OCH Oskarshamn? Kanske är rentav en stängning av verken inte utesluten? I så fall har ju inte utsläppen prickat enbart dessa kärnkraftverk.

Mot detta kan möjligen invändas, att Tjernobyl var en fullskalig härdsmälta och att soporna från den neapolitanska maffian är mindre kontaminerade. Men kan vi veta det egentligen? Vems ord har vi på det? Den neapolitanska maffians?

Det beskrivna scenariot är väl inte precis det mest sannolika att inträffa. Verkligheten överträffar dock alltid dikten som det heter och skulle det nyss nämnda ske, är nog den eventuella vinsten från sopförbränningen snabbt konsumerad av förluster i stillastående kärnkraftverk. Apropå sannolikheten för olika scenarior kan jag tillägga att om någon för bara en vecka sedan hade bett mig bedöma sannolikheten för att ett kraftbolag skulle börja elda sopor från Neapel i Sveriges största befolkningskoncentration skulle jag funnit blotta tanken helt befängd. Nu när jag blivit upplyst om att så faktiskt sker kan jag bara associera till ett ord, med sju bokstäver, vars första bokstav är ett i. Om det dessutom skulle komma fram att man med vett och vilja utsatt befolkningen och deras barn för giftiga utsläpp, kan det inte uteslutas att en ilsken folkopinion aldrig mer skulle tillåta att kärnkraftverken startas.

Ändå är kanske situationen gynnsam om soporna är radiaksmittade? Om det är något som dioxin eller annat som man inte har anledning att förvänta sig runt Stockholm finns kanske ingen mätutrustning alls som kan varna. Om detta kan ytterligare påpekas, att om en skrupelfri organisation skulle välja att göra sig av med utomordentligt farligt avfall billigt, så skulle man sannolikt välja just en plats där ingen väntar sig sådana utsläpp och såväl mätutrustning som mental beredskap därför saknas. En annan faktor som skulle tillmätas betydelse vore naturligtvis myndigheternas benägenhet att delta i mörkläggning och skurkstreck i lag med stora organisationer - baserat på beprövad erfarenhet. Mot bakgrund av hur den svenska politiken, myndigheter, verk och departement samt rättsväsendet förhåller sig till exempelvis Energimarknadsinspektionen, Vattenfall, Telia och JAS bidrar det knappast till att frågan ramlar ned i rätt vågskål ur perspektivet befolkningens säkerhet. 

Det kan nog finnas anledning för inblandade aktörer, och inte minst våra myndigheter, att förhålla sig på ett seriösare sätt till de 44 Fortumanställdas besvär än att ställa dumma frågor till dem om deras användning av skyddsmask. Nummer ett torde vara att fastställa vad som egentligen eldas i Högdalen, vad som har eldats och vad som kommer att eldas, samt vad det eventuellt har åstadkommit i omgivningen. Och då menar jag inte att man ska sätta sig ned och läsa maffians innehållsförteckning.

Övertorneå söndagen den 26 maj 2013
Mikael Styrman
.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl ändå som så att kunskapen om radioaktivitet gör det väldigt enkelt att undersöka om erhållna sopor är radioaktiva eller innehåller material som lösgörs vid brand och är radioaktivt. Det finns geigermätare mm. vilket inte kostar särskilt mycket pengar och medger 100% kontroll av allt material som ska till eldningen.

Snarare är det saker som medicinskt och kemiskt avfall som kan förorsaka stora problem. Tex. kan sådana material bli både giftiga och enkelt tränga igenom skyddsmasker och skyddskläder vid eldning, dvs. plast, filter och fogar är inte tillräckligt täta för att stoppa gaser av olika konsistens.

När det gäller svensk hantering av särskilt farligt avfall så är staten av tradition den största boven och dumpar det finns möjligt i skymundan.

Mikael Styrman sa...

Du har säkert rätt om medicinskt och kemiskt avfall. Och det finns naturligtvis både kunskap om och redskap och metoder för att lokalisera radioaktivt avfall. Det hindrar inte ryssarna från att, i det "lilla" perspektivet, förgifta inbillade eller verkliga fiender på löpande band, med radioaktivt material - till och med på restauranger i London.

I det större perspektivet hjälper det inte att det finns möjlighet att kontrollera om man bestämmer sig för att inte göra några kontroller.

Nyligen dömdes en man i England som sålt icke-fungerande bombdetektorer till flygplatser och checkpoints världen över för miljarder. Och kunderna hade handlat med gott humör - i åratal - helt obekymrade om att utrustningen var helt oduglig. Det finns säkert sådana geigermätare också....

Det kan anmärkas att det förmodligen handlar om en situation som innebär att sopornas relativa ofarlighet utlovas, det kontaminerade smygs in i leveransen och de som ska utföra arbetet inte får veta det. Den som är för dum för att begripa ställer inte till något problem. Den som fattar vad som pågår säljer sin tystnad och spelar dum - den svenska paradgrenen - funkar alltid.

Och visst är det som Du säger - staten är största skurken. Kommunerna inte sällan näst största - i den egna verksamheten. Men de hjälps åt att banna och bötfälla privata aktörer.

Anonym sa...

Radioaktivt material finns lite överallt i samhället. Pratar man om "allmänfarlig" radioaktivitet av typen att materialet är litet och dödligt, kanske tom. "lämpligt" att använda vid förgiftning eller liknande så blir det lite svårare men det finns gott om sjukhus, forskningsanläggningar och industrier som har tillgång till sådant.

Vad gäller transporter av sådant så finns det ju ingen kontroll alls av saker som passagerare på valfritt transportmedel skulle kunna ha i bagaget. Anledningen till att sådant inte kontrolleras är förstås att det krävs lång exponering mot materialet eller att man tex. får in materialet i blod eller matsmältningsomloppet för att materialet ska ge önskad effekt. Att förgifta någon med radioaktivitet är alltså en ganska dålig metod, egentligen, kanske tom. ett friskhetstecken att Ryssarna inte har brytt sig om att studera fler metoder sedan typ sjuttiotalet.

Vad gäller bombdetektorer kontra geigermätare så är det enklare att identifiera strålning än olika former av explosiva ämnen. Det handlar helt enkelt om risken för felidentifiering eftersom det finns så många explosiva ämnen. Jag studerade sådant där en gång i tiden och kan säga att det finns bombdetektorer som är bra på enstaka sprängämnen men inga detektorer som funkar på alla sprängämnen. Sedan är det ju som så att för den som hittar ett nytt sprängämne eller använder något alldagligt så är risken att detektorn ger utslag mycket mycket liten.

Vad gäller soporna så är jag väldigt övertygad om att de säljs osorterade. Vidare så är jag helt övertygad om att avtalet inte specificerar annat än tex. hushållssopor och då får man ju kompott av allt så att säga.

Den svenska statens rekord är svårbräckta, man får hitta hollywood filmer med superhjältar och superskurkar för att hitta något som liknar sådant. Vad sägs om att först dumpa materiel av värsta sorten i ett kärr och sedan sälja kärret som bostadsmark, trettio år senare?, svårbräckt men man kan ju alltid påpeka att de som klassificerade och sålde marken inte visste något om de tidigare dumpningarna. Enligt tidningarna så hade alla dött som deltagit i hanteringen så hur det egentligen låg till gick inte att få veta. Men för säkerhets skull så skalade man av 4m av marklagret och bytte ut mot nytt..

Mikael Styrman sa...

Det som var komiskt mitt i bedrövelsen med den falska bombdetektorn var att ingen av kunderna kom på idén att ta reda på om utrustningen över huvud taget fungerade, trots att verksamheten pågick i flera år. Det säger oss någonting om hur meningslösa säkerhetskontrollerna vid våra flygplatser är. Man kunde lika gärna dela ut nappar åt alla passagerare och förklara att de skyddar mot alla kända typer av bomber. :-)

Han väckte mycket indignation och dömdes sedan för bedrägeri. Men jag tror att han dömdes mest för att han klädde av hela säkerhetsindustrins inkompetenta lallande.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16661623.ab

https://www.realisten.se/2013/04/29/brittisk-affarsman-domd-for-att-ha-salt-falska-bombdetektorer/

Det skrevs om Högdalen, att i ugnarna 4 och 6, vid vilka människorna blivit sjuka, hade eldats industriavfall. Det finns naturligtvis mycket industriavfall som är riskavfall. Men det finns också sådant som är MYCKET farligt. Regeln är: ju farligare avfall desto mer pengar att tjäna. Är det någon som tror att den neapolitanska maffian sysslar med avfall som det inte finns några pengar i?

När jag hade läst artikeln tänkte jag på två ortnamn: Seveso och Teckomatorp.

Frågan kvarstår: Varför eldar man neapolitanskt industriavfall i Stockholm?

Det kan ju vara stridsgas som ska destrueras eller vad fan som helst. Den neapolitanska maffian har inga spärrar.

De som är ansvariga för, och berikar sig på, att det sker borde låsas in
- och man borde kasta bort nyckeln!

Anonym sa...

Alltså bombdetektorer funkar, men bara för enskilda sprängämnen. Så vad de har på vissa flygplatser är detektorer som direkt ger utslag på tex. C4, olika former av sprängdeg, industridynamit, militära handgranater av olika fabrikat, men som säkerligen missar ett och annat också.

I övrigt så är det ju lite "hålla amerikanarna på gott humör" på svenska flygplatser. Dock är flygplatserna inte helt utan incidenter heller. Man kan teoretisera om att Svenskar är så gulliga att ingen zealot skulle vilja göra oss illa, tom. självmordsbombare går i luften utan att skada någon person och "terroristerna" verkar alltid halka på bananskal precis innan de genomför sina dåd. Hursomhelst är det väl som så att den svenska "skadelistan" i Sverige, hittills är väl några mordförsök på vakter och vaktmästare mm. mm. Inte särskilt mycket alltså, jämfört med tex. USA.

Sedan är det väl som så att du som är betraktad som svensk inte kontrolleras lika noggrant som något som ser ut som Usama Bin Laden.

Ett stort problem med att testa sådana maskiner är förstås att sådant bara kan göras av typ polisens bombproffs, för alla andra så är det väl olagligt att springa runt med sprängämnen. Nyckeln till bedrägeriet var att ingen kunde visitera maskinen utan att riskera 10+ -> livstids fängelse.

Vad gäller industriavfall så är det oftast lämpligast att ursprungslandet tar hand om sakerna alternativt den som har tekniken. Att elda med Italienska sopor är kanske en stor omväg att gå och kanske något som de gör för att tillfredsställa någon miljömedveten beslutsfattare som begärt någon form av sopåtervinning.

Mikael Styrman sa...

Jag köper Ditt resonemang i frågan om huruvida sopor ska eldas eller inte. Men jag tror att eldandet av just neapolitanskt (och kanske annat) industriavfall har mer att göra med pengar under bordet till ett fåtal personer. Det är det som gör det så farligt. Att det finns ett betydande personligt intresse av att det kan fullföljas utan att ”fel” personer fattar vad som pågår.

Anonym sa...

Det enda jag är övertygad om i sopfrågan är att soporna är billigare än ved och avfall från träindustrin.

Stoppa smot och heja HV sa...

Beklagar Din okunskap.
Att elda importerat avfall har varit en lönsam affär för den eldande, den vars avfall som eldas upp och för miljön. Det avfall som eldas i Sverige kommer huvudsakligen från länder där man INTE kan göra både l och värme när man eldar. Det är för varmt t ex i Italien.
Betr. rökgasrening så är vi i Sverige mycket framstående tack vare Fläkt i Växjö, tyvärr numer Ahlstom.
Några större utsläpp av NU kända gifter kan Du glömma.
Jag tror personligen och det har jag framfört offentligt att Sverige och Danmark kommer att elda Europas avfall i framtiden. Av miljöskäl!!!

Mikael Styrman sa...

Hej.

Vad kul att Du är på hugget. Det var ett tag sedan.

Jag är naturligtvis okunnig på området, liksom de flesta människor.
Men det är bara halva problemet.
Den andra halvan, och den som gör att vi pratar förbi varandra, är att vi pratar om olika saker.

Du pratar om hur det borde vara, och hur det är, i den bästa av världar.
Jag pratar om hur det är i den värld vi lever i.

Den belastas nämligen av hänsynslöst folk som skor sig på andras aningslöshet.

Och ja, det är säkert en bra affär för den som eldar. Däremot inte bra för människorna i omgivningen, vilka utsätts för konsekvenserna när den som eldar misslyckas på grund av otur och/eller inkompetens eller för att någon tar bra betalt för destruktion av farligt avfall och i smyg blandar det i ”ofarligt” avfall. Och det pågår hela tiden. Därför inte konstigt att den organiserade brottsligheten – det som vi kallar för maffia – ägnar sig åt det. Både i Sverige och utomlands. Den som tar mutor i Sverige för att göra det är en del av maffian, men säkert utan att se sig som brottslig eller farlig.

Det finns inga säkra industriella processer. Därför ska man inte lägga sopförbränning av den neapolitanska, och andra maffiors ”ofarliga” avfall i Sveriges största befolkningskoncentration.

Konsekvenserna av det visar sig så småningom när någon, trots intensiva mörkläggnings- och nedtystningsförsök, börjar undra varför det exempelvis föddes så många missbildade barn inom ett visst område, under en viss tid. Men barnen går inte att få friska, föräldrarnas liv blir aldrig vad det skulle ha varit, och skurkarna går inte att få fast, därför att mutkolvarna, inte sällan på höga positioner, kommer att göra sitt bästa för att hindra alla försök att reda ut problemen.
– Som i ”Thomas Quick-morden”.

Så, det borde vara som Du skriver – men det är dessvärre som jag skriver. Och vi måste leva i verkligheten, med alla dess fel och brister. Annars går det väldigt illa för väldigt många.