söndag 7 maj 2017

Sverige kräver ”alternativa nyheter”?

.
Nådde inte över nyhetströskeln.
För en tid sedan väckte det stort förakt bland, och stimulerade till hån från, svenska media när Donald Trump’s underhuggare i något ärende, i vilket han klantat till det, sa apropå journalisters påståenden, att Trump-sidan kunde presentera ”alternativa fakta”. Det var detsamma som lögn menade en ganska enig svensk mediakår. Men hur gör de själva då?

Under helgen ligger Löfvenska kanalerna 1 och 2 till stora delar nere. Man sänder exempelvis inte morgonprogrammen. På lördag kväll sänder man inte Aktuellt 21. Statsanställda nyhetsjournalister behöver inte arbeta på helgerna. Kanske hänger det samman med att man på verk, departement och i regeringen inte heller arbetar efter lunch på fredag. ingen propaganda behöver därför spridas under helgerna och då kan man ju lika gärna vara ledig.

Det gör att man har hela helgen på sig för att driva de privata produktionsbolagen som cheferna inom public service får driva och med vars hjälp de sedan får mjölka skattebetalarna. Allt får pågå under total tystnad från den församlade journalist- och redaktörskåren. Skulle någon annan, i någon annan bransch, ägnat sig åt något liknande skulle det naturligtvis resulterat i ett indignationsfyllt medialt ramaskri. Men en korp hackar inte en korp.

Morgonsoffan med tillhörande nyhetsinslag tillhandahålls därför under helgen av Löfvenska kanal 4 i ensamt majestät. Just idag leddes programmet av en ljushårig hoppa som lyckats med bedriften att på ett bräde gifta in sig i både mediaetablissemanget och kulturetablissemanget - i den mån de går att skilja åt. De är ju åtminstone till stor del överlappande.

Under kvällen och natten rapporterade kvällstidningarna på nätet om att 7-8 gangsters tidigt på lördagskvällen hade härjat vilt i Köpenhamns hamn och kanaler med vattenskotrar. Det bar sig inte bättre än att en eller flera vattenskotrar mejade ner en mindre picknickbåt med ett antal unga kvinnor. Tidigt rapporterades om att en av dem, en amerikanska, hade avlidit och att en annan var allvarligt skadad. Lite senare fick vi veta att två unga amerikanskor hade avlidit.

Till dagens Nyhetsmorgon hade man som huvuddragplåster ett inslag med rubriken ”Fikabordets Superhjälte” vilket handlade om en immigrant från Libanon. Man kan väl förstå dilemmat och ångesten hos TV4-folket när tillgängliga fakta pekade på att det var araber som härjat i Köpenhamn. Man skulle då i samma program sända ett feelgood-inslag om den arabiske ”superhjälten”, och i nyheterna ha som naturlig huvudnyhet de 7-8 enligt då tillgängliga uppgifter arabiska våldsverkare, som genom sin hänsynslöshet mördade två unga amerikanskor och skadade flera andra för att sedan kröna sitt verk med att smita från platsen. Till skillnad från vad som förmodligen skulle blivit fallet i Sverige lyckades dansk polis gripa nio personer. En av dem sprang till skogs men polisen letade reda på honom med hund.

Hur hanterade då TV4 problemet? Jo, man sände hjältereportaget men teg om morden. Det säger mycket om hedern hos den ljushåriga hoppan, hos hennes kollegor och hennes chefer. Det säger mycket om deras trovärdighet, men det säger inte mycket som är smickrande.

Politiskt korrekt Nyhetsmorgon-inslag.

Falun söndagen den 7 maj 2017
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: