söndag 3 juni 2018

Bam-Bam-Bam-Bam-Bam-Bam


Så lät det plötsligt på natten när jag satt och läste, för öppet fönster, när jag besökte Södertälje. Mycket högt. Metalliskt. Som om någon stod och bankade i rask takt med en slägga på ett gjutjärnsstaket. Troligen automateld.

Någon satte en kärve i Croc’s Inn mitt i stan, mitt i natten. Grova hål i fönstren. Om man av hålens storlek kan utläsa vapnets kaliber handlar det om elefantkaliber.

Jag frågade en på orten sedan länge bofast vad det handlar om. ”Det brukar betyda att någon vill köpa inrättningen, men att ägaren inte ville sälja”, blev svaret.

Så går det till i Sverige efter fyra års tokerier, initierade av Fredrik Reinfeldt och genomförda av Stefan Löfven, Åsa Romson, Gustav Fridolin, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och en del andra ljushuvuden av snarlik kvalitet.

Det är inget speciellt för Södertälje. Så går det till i många svenska städer. Det som är speciellt för Södertälje är att politiken, rättsväsendet och polisen inte missar en chans att sitta i TV-rutan och skrävla om hur de knäckte maffian i Södertälje. Men det gjorde de aldrig. De gjorde en massiv kortvarig insats och låste in några busar, för att därefter dra vidare. Men maffian knäcker man inte med ett kortvarigt besök. Det är ett långsiktigt kontinuerligt arbete och sådant ägnar sig inte den svenska polisen åt. De åker hellre utomlands och lever lyxliv på skattebetalarnas bekostnad, på ett sätt som får kriminalvårdens utvisare, som åker bizjet till Mellanöstern och bor en vecka på lyxhotell på skattebetalarnas bekostnad - men har glömt den som skulle utvisas i Sverige - att framstå som ansvarsfulla kamrerstyper.


Falun söndagen den 3 juni 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: