onsdag 18 juli 2018

Fånigt om brandflyg


Politikerna, dessa av naturliga skäl ofta inkompetenta sloganpickers, missar hela poängen när de nu gapar i media om att vi ska köpa svenskt brandflyg.

Låt oss skilja på brandflyg och brandflyg. Vi hade tidigare brandflyg i betydelsen att man spanade efter bränder för att upptäcka dem i ett tidigt stadium. Staten subventionerade frivilliga privatflygare som fick gratis flygtid för att förkovra sig och bibehålla sina flygcertifikat, om de flög brandflyg. Denna verksamhet är numera nedlagd eftersom de många maffiabröder som dränerar våra offentliga verksamheter anses behöva pengarna bättre.

Sedan finns det brandbekämpande flyg som bär fram och dumpar vatten och används i områden med extrem torka OCH mycket svåra terrängförhållanden, där brandbekämpning annars är nästan omöjlig. Jämfört med dessa områden är våra svenska skogsbränder sällan i så torra områden och nästan aldrig i lika svår terräng. Våra skogsbränder äger som regel rum i terräng som nästan kan liknas vid salsgolv, vid en jämförelse med områdena där brandbekämpande flyg vanligen används.

Problemet vi har i Sverige är inte att vi saknar brandbekämpande flyg. Problemet är att brandkåren inte vet hur man bekämpar skogsbränder. Enligt de ganska varierande uppgifterna i media de senaste dagarna har vi haft ca 75 skogsbränder samtidigt i landet. Det är inte lösningen att köpa in några brandbekämpningsplan. Lösningen är istället att lära brandkåren hur man hanterar skogsbränder.

Förr fanns det inte

kommunikationsradio,
mobiltelefoner,
skogsbilvägar,
flygplan,
helikoptrar,
drönare,
lätta motordrivna pumpar,
motorsågar,
terrrängframkomliga fordon och maskiner med 
plogblad,
jordfräsar,
markberedare
samt,
fyrhjuliga terrängfordon,

med mera, med mera, bara för att ge några exempel.

Men man kunde hantera skogsbränder, trots bara ruskor, handsågar, spadar och yxor till sitt förfogande.

Det beror med andra ord på ”den nya hjälplösheten” att brandkåren numera inte klarar av det. Det i sin tur är följden av att politiskt lojala, men odugliga, personer prioriteras i den ”demokratiska” men egentligen korrumperade rekryteringsprocessen. En lojal odugling med rätt lojaliteter är att föredra framför en dugande brandman. De egenskaperna låter sig sällan förenas under samma hatt.

Under överskådlig tid kommer det inte heller att bli bättre. Utser man en inkompetent men lojal rikspolischef till inkompetent men lojal chef för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, så borgar det för att status quo bibehålls. Som alla trappor städas naturligtvis även MSB bäst uppifrån.

Lösningen på problemet är istället att utbilda och kontinuerligt öva brandförsvaret att hantera hyggesbränningar och skogsbränder. Det är egentligen förbluffande att 2-3 man med rätt förberedelser, kunskaper och erfarenhet, kan hantera en hyggesbränning, men landets samlade brandförsvar kan det inte. 

Hur många inkompetenta men välvilliga brandmän och andra människor måste dö i skogsbränder? Hur mycket egendom måste förstöras, innan vi kan få ett brandförsvar som fungerar? Nu fungerar det ju lika illa som vår polis, våra åklagare och våra domstolar. Politiserade pajaserier odugliga för sitt officiella ändamål.

Vem har släppt ut alla dessa inkompetenta idioter ”av det rätta virket” i våra skogar?

Jag läste en skojig artikel igår om ett närbesläktat tema. En av poängerna var att det naturligtvis är mycket begärt av en idiot att han ska förstå att han är en idiot. Gör han det är han ju ingen idiot.

Varje större skogsbrand tycks avslutas av dessa hollywood-inspirerade reportage om hjältarna av ”det rätta virket” i våra media, vilka istället för att kritiskt granska den politiska maktens förehavanden slickar stollarna där bak och vilseleder folket/väljarna. Det smickrar det manliga egot och missleder folket att tro att våra makthavare sköter brandförsvaret på bästa sätt. Ytterst beror därför det kollapsade brandförsvaret på att även våra massmedia är korrumperade.

Falun onsdagen den 18 juli 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: