torsdag 19 juli 2018

Gör analfabeter till skollärare



Låter det klokt? Skulle det bli bra, tror Du?

Det tror inte jag heller.

Ändå är det precis vad som pågår inom brandförsvaret.

Man borde inte få bli räddningsledare utan att ha varit med om, eller till och med planerat och lett, åtminstone tre hyggesbränningar. Det är svårt att förstå en skogsbrands väsen utan att ha varit med om hyggesbränningar och utan att under förberedda och organiserade former ha kunnat följa hur branden beter sig och vilken effekt olika åtgärder har på branden.

Resultatet kan vi alla se i våra skogar nu. Tusentals kvadratkilometer brinner upp till stora nationalekonomiska kostnader. Värdet av skogen går förlorat och allas försäkringspremier stiger. 

Hela byar brinner eller riskerar att brinna upp. Riktigt hur det förhåller sig är svårt att veta eftersom tecken tyder på att politisk censur påverkar den mediala rapporteringen.

Stora mänskliga resurser förbrukas, även det till stora kostnader, och helt i onödan. Ingen möda synes sparas för att snubbla omkring i skogarna med slangarna och eftersläcka bakom brandfronten. Men det är nitton gånger av tjugo helt meningslöst och kan till om med vara kontraproduktivt. Det ska nämligen inte släckas. Det ska brinna färdigt. Sedan självdör elden. För att släcka en skogsbrand på ett kompetent och erfaret sätt åtgår nästan inget vatten alls. I regel bara lite för att dämpa lågorna i början när man antänder motelden, för att den inte ska söka sig åt fel håll.

Resurserna ska istället läggas framför brandfronten, ganska långt framför. Man ska hinna gör brandgator och bränna av eldens näring i god tid innan fronten når brandgatan. Motelden startas från brandgatan och får söka sig mot brandfronten. När brandfronten når brandgatan är det för sent. Den åtföljs av den vind som elden själv skapar och av röken. Då går det inte längre att vistas där.

Det är bisarrt att via media kunna följa detta oduglighetens skådespel. Brandbekämpare som intervjuas i media klagar över vinden och hoppas att det ska sluta blåsa. Men bilderna visar att det är vindstilla, eller nästan vindstilla. Det innebär att de inte alls har förstått vad det handlar om, att en stor brand skapar sin egen vind.

Falun torsdagen den 19 juli 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: