onsdag 18 juli 2018

Fylla badkaret med en kaffesked


Hur många av Er gör så?

Ingen, förmodar jag.

Men det är ungefär vad brandförsvaret ägnar sig åt när de bekämpar fullt utvecklade skogsbränder med helikopter. Den metoden har så dålig effektivitet att den, för att ställa saker och ting på sin spets, är helt meningslös.

Det hindrar inte att det kan finnas specialsituationer när helikopter kan vara en ändamålsenlig metod. Men som generell metod för att bekämpa skogsbränder är det barnsligheter.

Likadant är det med vatten i allmänhet. Det är trams att försöka släcka skogsbränder med vatten, som generell metod. Däremot finns det vissa specialfall där vatten är utmärkt att använda. Exempelvis när man ska tända moteld är vatten bra. Med hjälp av vatten kan motelden hållas under kontroll.

Skogsbrand bekämpas istället med svält. Man tänder moteld på lämpligt avstånd framför fronten och bränner bort näringen för branden. När skogsbranden når det avbrända området självdör den. Sedan går man inte runt och släcker utan man låter branden brinna färdigt - med brandvakt.

Det räcker således inte med till exempel en väg. Däremot är en väg ett bra ställe att börja motelden därför att det vid vägen är lättare att hålla motelden under kontroll och få den att brinna i rätt riktning.

Man kan inte anlägga moteld för nära brandfronten och det av flera skäl. Ett är att röken gör det omöjligt - och farligt - att vistas och arbeta framför brandfronten. Ett annat är att en skogsbrand skapar sin egen vind och sätter iväg i vindens riktning. Påbörjar man motelden för nära riskerar man att inte hinna bränna av tillräckligt mycket samt att tvingas ha motelden i ogynnsam vind. Det säger sig självt att arbetet då blir svårare och i värsta fall kan göra mer skada än nytta.

Vårt samhälle är fullt av fullt av markberedare, traktorburna jordfräsar, bandtraktorer och skördare. Varför är de inte på plats för att skapa brandgator på ändamålsenliga platser? Det går på nolltid med dagens maskinella resurser.

Vatten tycks vara brandkårens främsta instrument mot skogsbrand. Men vid en kompetent bekämpad skogsbrand går det inte åt många droppar vatten.

Falun onsdagen den 18 juli 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: