torsdag 26 juli 2018

”Framgångsrikt” bombanfall mot skogsbränder


Igår fick vi veta att militären, som det får förstås, fällt en bomb från ett JAS-plan mot skogsbranden i Trängslet, Dalarna. Insatsen var en framgång, fick vi också veta. Insatser som militären gör brukar alltid vara en framgång, särskilt när man inte i förväg talat om vilka målen var, som man förväntade sig att uppnå med insatsen.

Om även regeringen är inblandad brukar det vara ännu säkrare att det blev en framgång…

Är det dessutom valår och regeringen har svansen i kläm är det ju alldeles säkert att det blev en stor framgång.

Insatsen är naturligtvis påkallad eftersom militären drällt så förskräckligt med skarp ammunition i området i decennier, att man inte ens vågar ta sig in där för att försöka bekämpa branden.

Man kan undra om insatsen varit i amerikansk säck innan den hamnat i svensk påse? I så fall är det ju otvetydigt en framgång bara att man inte råkade fälla napalm av misstag.

Sjävklart kan man släcka lågor med en bomb. Det har ju Red Adair och andra gjort tidigare för att släcka brinnande oljekällor genom att med hjälp av explosionen förbruka allt syre i området och därmed släcka lågorna.

Men vad ska det tjäna till? När man ändå inte vågar ta sig in i området? Bomben kan naturligtvis släcka lågorna, men den kyler inte ned marken - tvärtom. Den naturliga följden är naturligtvis att det strax brinner lika glatt igen.

Mest verkar det här handla om vuxna barn som leker. Som man brukar säga:

”The difference between the men and the boys, are the prices of their toys.”

När man anträder en väg som innebär att man börjar flygbomba i brinnande skogar, i områden där tusentals glada amatörer, utan lokalkännedom, i tämligen oorganiserad, eller överorganiserad, form bekämpar skogsbränder, utan att vare sig bli sotiga eller lägga ifrån sig tidningen, har man tagit ett stort steg framåt mot en situationen där man, om inte lyckas släcka bränderna så i alla fall lyckas ”gallra” ordentligt bland virrpannorna som irrar runt i skogen, utan att ha en aning om hur man bekämpar skogsbränder. Om bara rätt hjältar får härja fritt har man strax uppnått en situation innebärande att skogsbranden visar sig ha varit det lilla problemet…

Av TV-bilderna att döma finns numera kanske en handfull personer i Trängslet, som vet något om hur man hanterar skogsbränder. Ett mäktigt hemlighållande pågår för att det inte ska komma till allmänhetens kännedom att de INTE tillhör brandkåren. Trots branden i Västmanland för fyra år sedan, som skoningslöst avslöjade vilket pajaseri det svenska brandförsvaret är, har fortfarande ingen i brandförsvaret fått lära sig eller fått öva sig i att bekämpa skogsbränder. Så sköter regeringen landet. Mycket roligare då att diskutera var snabbtågen ska gå.

Falun torsdagen den 26 juli 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: