tisdag 28 februari 2012

Återupprätta Nobels fredspris anseende

.
Efter diverse märkliga utmärkelser är fredsprisets anseende ordentligt vingklippt. Värsta fiaskot var nog när Barack Obama fick fredspriset - utan att ha gjort någonting. Han ville göra saker och ting till förmån för freden. Det ville man förstås premiera. Nu har vi facit. Han fick ingenting gjort. Inte ens Guantanamo lyckades han stänga.

Kommer Norska Nobelkommittén att begära att han lämnar tillbaka priset? Eller är respekten för Alfreds Nobels minne inte större än att priset kan ges åt vem som helst? Till och med åt den som i praktisk handling visar att han inte är beredd att utmana det militärindustriella komplexet?



Enligt gårdagens Göteborgs-Posten har tre isländska parlamentariker föreslagit att Bradley Manning ska tilldelas priset. Ett mycket bra förslag. Manning är fängslad och under åtal i USA och hotas av livstids fängelse. - För vad?

Han anklagas för att ha läckt handlingar som har skadat USA. Men de handlingar han har läckt har inte skadat USA. Möjligen har de skadat de psykopater som organiserar amerikanska krigsförbrytelser runt om i världen. Som exempelvis händelsen med de tungt beväpnade helikoptrar som slaktade oskyldiga civila, vuxna och barn. Och som mördade de som skulle undsätta dem. Den som har glömt, eller inte alls sett, kan klicka här för att se händelsen på Youtube.

Bradley Manning
Och det har lett till fler avslöjanden. Som att miljarder dollar i kontanter som flögs till Irak för att användas till återuppbyggnad av landet blev stulna.

Den gemensamma nämnaren är att Manning blev åtalad. Och att mördarna, tjuvarna och pyskopaterna inom det amerikanska militärindustriella komplexet vilka plundrar den amerikanska statskassan, bryter mot amerikansk lag och mot konstitutionen, samt uppsåtligt provocerar fram internationella konflikter och, inte minst, begår grova krigsförbrytelser inte blir åtalade.

Om Bradley Manning får fredspriset kommer det att gå till någon som verkligen gått igenom stora svårigheter för egen del för att göra en insats för freden. Istället för att gå till någon som bara ägnat sig åt substanslöst pladder om fredsbefrämjande åtgärder.

Om den Norska Nobelkommittén vill göra någonting för freden, om man verkligen vill hedra Alfred Nobels minne och hans testamente bör man tilldela Bradley Manning fredspriset.

Övertorneå den 28 februari 2012
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Krig är snart den enda möjliga exportvaran från USA och med tanke på det landets ekonomiska situation snart det enda sättet för ca 5% av jordklotets innevånare att fortsätta att konsumera ca 30% av jordklotets samlade resurser....

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Den schweiziska men Hongkongbaserade Marc Faber, som ofta har kloka saker att säga, sa apropå USA:s framtidsutsikter att skenande dollartryckande finns bland framtidsutsikterna, innebärande att skulderna amorteras och arbetslösheten exporteras, men folket samtidigt görs fattigt, genom att dollarn görs värdelös. Faber tror på hyperinflation - men först startar USA krig.

Märkligt att se på TV hur Hillary Clinton uttalar sig om situationen i Syrien i termer av krigsförbrytelser. Samtidigt kan amerikanarna själva flyga fjärrstyrda drönare över Pakistan och Afghanistan och med hjälp av dem skjuta ihjäl civilpersoner tämligen slumpmässigt. För att inte tala om filmen med helikoptrarna som bloggen länkar till. Den lär ju inte visa en unik situation utan är snarare representativ för hur man bär sig åt ute i världen som representanter för det amerikanska folket och dess regering. Samtidigt fördömer hon Syrien - synbarligen utan minst skamkänsla....