fredag 17 februari 2012

Hoppas ingen följer rådet

.
It- och Energiminister Anna-Karin Hatt rådde ikväll, i SVT:s Rapport, människor att tvätta på nätterna för att hålla nere sina elkostnader. Jag hoppas för allt i världen att ingen tar henne på orden. Rådet är stick i stäv med de råd vi i vanliga fall får från brandmyndigheterna.

Tvättmaskiner som lämnas ensamma och går på nätterna är inte att leka med. Liv, hälsa och bostäder kan ödeläggas för många människor om de själva eller deras grannar tar sig för att följa minister Hatts råd.

Återstår så alternativet att sitta och vaka på nätterna för att spara pengar utan att bränna ned hemmen. Väljarna förväntas alltså slita ut sig och sina relationer samt eventuellt missköta sitt arbete efter nattvak för att pressa sina elkostnader något.

Då är ministern tyvärr långt från verkligheten. Elen är, och ska vara, människans tjänare och inte tvärt om. Vattenfall, Fortum och Eon samt deras kärnkraftverk är till för oss. Vi är inte till för dem. Och detta vill minister Hatt ändra på nu.Problemen med kärnkraften har inte börjat under alliansregeringens tid. Men många av de bitvis absurda politiska beslut som fört den svenska kärnkraften till katastrofens rand har fattats med hög grad av konsensus, i likhet med många andra av de mer uppseendeväckande dumheter som våra politiker beslutat om under senare år. Alliansregeringen har sedan haft fem år på sig att göra något åt detta.

Vad har hänt? Vattenfalls verksamhet som miljardspridande gödselspridare ute i Europa har fortsatt med oförminskad styrka. Det som möjligen något har dämpat den är tyskarnas rädsla för svensk kärnkraftsdrift vilken resulterat i definitiv avstängning av svenska regeringens kärnkraftverk Krümmel och Brunsbyttel. Egentligen är det våra kärnkraftverk som regeringen förvaltar. Eller skulle ha förvaltat.

Det finns ingen anledning varför svenskarna ska vara uppe på nätterna och tvätta. Det räcker alldeles utmärkt att regeringen sköter sitt jobb och ser till att dess medarbetare, bland annat på Vattenfall, också gör det.

Bättre än att ge människor omdömeslösa råd vore därför att Du sköter Ditt jobb, Anna-Karin Hatt.

Övertorneå den 16 februari 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: