torsdag 16 februari 2012

Prästens lilla kråka skulle ut och åka

.
Vad är det som pågår?

Det kan man med viss rätt fråga sig. Förra veckans onsdag, när Uppdrag Granskning sände sitt kärnkraftsgranskande program, samlade statsminister Fredrik Reinfeldt ihop 9 st lekkamrater till en jätteviktig konferens i Stockholm. Där skulle man diskutera kvinnligt företagande och 75 års pensionsålder. I ett land med nästan en miljon arbetslösa och på god väg att översvämmas av skäggiga ensamkommande flyktingbarn. Hur sannolikt är det?

Och om det stämmer - vad är det för ämnen att diskutera för nio statschefer - samtidigt som hela världsekonomin är på väg i putten? På mig låter det som något som skulle ge vinst i tävlingen ”Dagens I-landsproblem”.

Och mamma Reinfeldt hade man jagat fram i TV, i ett riktigt gulle-gull-reportage, pigg och kry och redo att arbeta till minst 75 och varför inte 100 eller 175?

Men igår hade man plötsligt gjort upp, arbetsgivare och fack, som det får förstås, om korttidsarbeten.
Vi ska dela på jobben för att hålla fler i arbete. Nå, det stämmer bättre med arbetslöshetssiffrorna. Men varför denna helomvändning? Går det dåligt för Sverige? Är det kris på gång? Nej säger Anders Borg till media och fyller på med att han ser tydliga ljusnande tecken på flera marknader.

Jaha, det låter ju logiskt, eller?  Det är ingen kris och finansministern ser tydliga ljusnande tecken och sjösätter därför ett krispaket....

Vad blir nästa steg? Får vi se fler regeringsledamotsmammor i TV? Denna gång längtande efter att få vila sin slitna kropp genom att dela med sig av sitt arbete åt fler? Få se vad våra granskande journalister på statstelevisionen kan få till.

Det går väl i alla fall inte med bästa vilja i världen att påstå att regeringen håller en spikrak linje. Snarare tycks man skjuta från höften med förbundna ögon. Själv får jag associationer till ett expresslok som rusar fram genom natten, i dimman, med noll-sikt och vindrutetorkarna raskt slående från sida till sida, från ytterläge till ytterläge. Det kan nog inte vara något svenskt tåg som det rusar fram genom natten, men det kanske har svenska vindrutetorkare? Fast de förbättrar nog inte sikten genom dimman nämnvärt. Däremot kan de ju göra resan intressantare och mer underhållande, åtminstone för oss passagerare som sitter och funderar på varthän det bär.



Hur är det visan säger?

Prästens lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade hon som körde. Än slank hon hit, och än slank hon dit ...



Övertorneå den 16 februari 2012
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var är Tigerekonomin?

Det är en fråga som man med all rätt kan ställa sig då det uppenbarar sig tydliga kristecken snart sagt överallt i samhällsekonomin trots att Borg påstår motsatsen. Lite av karaktären "kejsarens nya kläder" över det hela.

Sjukvården fungerar inte, ambulanser dras in så att många får dö för att ambulanserna inte kommer vid larm alternativt att SOS-operatörerna saknar tillräcklig kompetens eller har instruktioner att inte skicka ambulanser. Man har inte råd med ambulanser men tycks ha råd att satsa miljardbelopp på t ex vaccin mot svininfluensa för att rädda 6 liv men skicka hundratals ungdomar in i narkolepsi och andra allvarliga sjukdomstillstånd. Var finns logiken?

Äldreomsorgen fungerar inte utan har karaktären av dödens väntrum där de gamla låses in och förvaras i avvaktan på att de ska dö. Däremot stiftas lagar om djurhållning där t ex hundar och hästar garanteras betydligt bättre tillsyn än de gamla.

Folk utförsäkras i stora svärmar från arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring. Man kan tro att Reinfeldt och Borg & Co har ägnat sig för mycket åt bibelstudier och i tron att man skulle vara Jesus endast behöver säga till den lame "stå upp, ta din säng och gå" för att förtidspensionerade och långtidssjuka helt plötsligt skall bli arbetsföra och framför allt, att det då skall finnas ett arbete för dem att gå till så att de kan försörja sig själva.

Fas 3 sysselsätter fler personer än Volvo och antalet långtidsarbetslösa har ökat kraftigt. Förvisso har antalet sysselsatta ökat de senaste åren men då befolkningen har ökat ännu mer så har sysselsättningsgraden i % minskat.

Pensionssystemet har redan brakat samman genom att dra på sig jättelika pensionsskulder men inga fonderade pengar finns för att klara de åtaganden som man har tagit på sig. Det enda som nu håller uppe systemet är folks naiva tro på att det skall finnas avsatt till deras pensioner den summa som framgår av de Röda kuverten.

Kommunikationerna fungerar inte, tågen varken avgår eller kommer fram i tid och vägarna har djupa diken efter hjulspår på grund av bristande underhåll. Snöröjning vintertid är under all kritik då medel saknas på de flesta håll att klara detta.

Listan kan göras i princip hur lång som helst. Alltihop beror på att det saknas pengar. Så man kan återigen fråga sig var "Tigerekonomin" håller hus.

Inte är det heller mycket bättre om man ser till de enskilda hushållens ekonomi. Visst, jobbskatteavdragen har gett folk mer pengar i plånboken. Men samtidigt så har ju utgifterna ökat ännu mer på grund av höjda kommunalskatter eller avgifter, höjda skatter på energi och drivmedel, snus och tobak. Livsmedelspriserna har rakat i höjden ordentligt etc. Så någon större förbättring har ju inte kommit till stånd där heller.

Vissa storföretag, särskilt bankerna där vinsterna uppgår till mer än 1 miljon kronor per anställd och år, ett belopp som t ex ett tillverkande företag eller ett serviceföretag får vara glada om man bruttoomsätter per anställd, gör gigantiska vinster. Dock återsatsas dessa vinster inte inom landet utan istället så lägger man ner enhet efter enhet och ökar samhällets ekonomiska problem. Varför skall dessa företag ha en särskilt gynnad ställning när de hela tiden spottar oss i ansiktet?

5 miljarder kronor kan man däremot satsa på att halvera restaurangmomsen och 100 miljarder kronor är man genast redo att villkorslöst kasta in i Eurons svarta hål för att hålla vissa länder under armarna ett tag till och att hålla banker skadeslösa för de värdelösa lån som dessa banker har lämnat till dessa länder har idag. Till dårskapen finns tydligen pengar utan gräns men till att lösa vårt lands egna akuta problem finns det inget.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, först verkar det vara en obegriplig dårskap. Inkompetens och dumhet är nog inte ovanliga skäl till konstiga beslut i staten. Och ibland stämmer de ju. Men efter hand som man följer utvecklingen kommer man till insikt om att det inte handlar om dårskap. Eller åtminstone bara gör det ibland.

Men det är bekvämt för de som dränerar statskassan att vi andra upplever det som ett utslag av dumhet och/eller dårskap. Då får de hållas, övervakas inte, efterspanas inte, blir inte vare sig skandaliserade eller straffade. Det mesta handlar nämligen om förslagen kriminalitet. Och det bästa de vet är utlandsverksamhet. Då upphör spåren vid riksgränsen.

De här individerna, och ligorna, som dränerar statskassan, är ju inte stöpta i samma form. Det finns naturligtvis en mängd varianter. Men vissa regler följer de.

Dit hör, att de som är orsak till att statens pengar inte räcker, trots världens högsta skatter, likt bankerna är asätare. Med dessa, och bankerna, fungerar det som med asätare på den afrikanska savannen. Ser man att en bank, en konsult eller en advokat för den delen, fått tag i ett byte och håller på att kalasa på det så går man inte i närheten - annat än med fara för visst obehag. Det upplever många svenskar som fara för eget liv.

Därför kan man hitta på den ena fyndiga förklaringen efter den andra, för att inför sig själv, och andra, rättfärdiga att man inget gör. Finner man ingen förklaring känner man sig tvingad att ingripa och det kan ju vara farligt. Extra farligt blir det ju när det fungerar som i Sverige. Att polis- och åklagarmyndigheterna fungerar som dagisverksamhet, som dessutom läcker som såll till de krafter som man i så fall skulle anmäla. Och som inte vågar utmana den organiserade statsbrottsligheten utan lägger sig som flickorna i Paris för minsta lilla motstånd eller antydan om att det kan finnas något farligt i att gå vidare.

Men ofta, och nästan alltid i samband med internationell verksamhet, handlar det om systematisk plundring.

Anonym sa...

Det står väl inte på förrän Sverige förvandlas från "Tigerekonomi" till "Tiggarekonomi"?
Rune

Anonym sa...

Visst måste det försiggå en plundring av större format som dränerar framför allt statskassan men även de statliga företagen, landsting och kommuner samt kommunala företag. Men det finns samtidigt även jättestora systemfel som dränerar samhällsekonomin utan att det tillförs nån nytta. Men det är ju en sorts plundring det också, kanske inte på grund av någon särskild förslagenhet utan istället på grund av en i stort sett gränslös dumhet.....

Anonym sa...

Man kan ju fundera över när det ska bli så här: http://www.youtube.com/watch?v=YE9BiI2lRNE
Knappast i vår livstid eller?

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, man kan undra. Den borde ses av Peter Roslund och alla hans politruker, inklusive de på Piteå Energi.