måndag 21 januari 2019

Om Stefan Löfven menar allvar med regeringsdeklarationens kamp mot den grova kriminaliteten:


.
Det måste vara tillåtet att kameraövervaka på enskild mark utan tids- och kostnadskrävande byråkrati.
I sin nuvarande form skyddar gällande regler inte den personliga integriteten. De skyddar istället grova kriminella och deras värv, på hederliga människors bekostnad.

Många inbrott, och andra brott som grov stöld, häleri och mord föregås av rekognosering. Nuvarande lagstiftning skyddar grova förbrytares ”rätt” till anonym rekognosering inför och under brottslig verksamhet. Uppsåtligt intrång bör kriminaliseras om man menar allvar med att stävja brottsligheten.

Grova brottslingar, som storhälare, narkotikalangare eller mördare, gömmer sig idag bakom anonyma bilregistreringar. Det går inte idag att se vem som kör en viss bil. Ofta är de företagsregistrerade och man kan inte se vem föraren är eller var han hör hemma. Inte ens vem som vanligtvis kör fordonet går att utreda trots att tekniken för att synliggöra det finns. Det räcker inte med att man inte kan se vem föraren är. Man kan inte ens se vilket företag som hyrt, leasat, lånat eller köpt fordonet. Det står helt anonymt registrerat på ett företag som inte ger några som helst ledtrådar om vem som är ute och åker. Anonymiteten används helt ogenerat som försäljningsargument av oseriösa aktörer som riktar sig till kriminella. Det förekommer till och med att anställda vid bilsäljande företag satt i system att svart hyra ut bilar till bland annat narkotikalangare. Man betalar en liten slant svart till handlaren och får låna en demobil, utan avsikt att köpa någon bil. Det finns ingen uppföljning på bilföretagen av vad korrumperade säljare ägnar sig åt under sken av att man försöker sälja bilar.

Det måste vara möjligt  för allmänheten, fastighetsägare, företagare, privatpersoner att online inhämta uppgifter om vem som är ute och rekognoserar. Tekniken finns idag. Alla handlare och näringsidkare är eller har möjlighet att vara uppkopplade online mot bilregistret och aktuella data kan uppdateras i realtid, men det kommer naturligtvis inte att ske om det inte krävs.

Sedan måste naturligtvis regeringen minska sitt eget samröre med den grova organiserade brottsligheten. Mer om detta en annan gång.

Falun måndagen den 21 januari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: