onsdag 16 januari 2019

Pampigt men falskt av Jonas Sjöstedt


.
Det låter ju pampigt när Jonas Sjöstedt lurar sina väljare. De släpper fram ”högerregeringen” men om de tar bort hyressubventionerna kommer Vänsterpartiet att ställa misstroendevotum och fälla regeringen.

Men det betyder ju ingenting. Vänsterpartiet kan inte fälla regeringen på den frågan eftersom den frågan med största sannolikhet har stöd av en majoritet i Riksdagen.

Sedan är det svårare att vinna ett misstroendevotum än en statsministeromröstning. Statsministern måste tolereras av en majoritet och kan avsättas av en majoritet. Men det är stor skillnad på tolereras och avsättas.

Vänsterpartiet har sin chans nu, sedan går den förlorad.

Det är svårt att säga vad Vänsterpartiet skulle vinna på att inte släppa fram Stefan Löfven. Att socialdemokraterna har mycket att vinna på att Stefan Löfven blir statsminister är uppenbart. Det ligger i sakens natur, att även om det inte är bra för Vänsterpartiet att släppa Stefan Löfven, kan det vara mycket bra för Jonas Sjöstedt personligen. Men det är naturligtvis inget som basuneras ut på gator och torg åt oss andra. 

Samtidigt måste man beundra Jonas Sjöstedts teatraliska begåvning. Om han ledsnar på att vara vänsterledare har han säkert en strålande framtid som skådespelare. En stor talang för filmen och teatern som för närvarande slösas bort i Vänsterpartiet. Men naturligtvis en gudagåva åt sosseeliten.

Sedan är det en annan sak att systemet med hyressubventioner bara fjättrar fattiga människor i förorterna och garanterar dem fortsatt fattigdom. Reglerad hyressättning resulterar i att fattiga människor i förorterna med sina höga hyror och pendlingskostnader, samt betydande tidsspill, subventionerar billigare boende åt bättre bemedlade i innerstäderna. Även i övrigt föder systemet korruption i den bransch som redan är en av de mest korrumperade vi har - byggbranschen.

Falun onsdagen den 16 januari 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: