torsdag 17 september 2020

Telia-förskingringen och låtsasmutorna

 .

Uppdrag Granskning behandlade igår att den grovt korrumperade chefsåklagaren Gunnar Stetler bara drev ett låtsasåtal mot de förskingrande Telia-cheferna och deras medbrottslingar bland våra högre tjänstemän och politiker. Ja, egentligen bara mot Telia-skurkarna. Politikerna och de högre tjänstemännen har maffiarättsväsendet inte alls närmat sig. Låtsasåtalet hade väl i och för sig det goda med sig att det synliggjorde att vår korruptionslagstiftning bara är en bluff och det våra korrumperade åklagare och domare ägnar sig åt bara är charader, ägnade att dölja för oss medborgare hur den grova organiserade brottsligheten plundrar oss i vår offentliga verksamhet.


Stetler drev åtal mot några Telia-gangsters, mycket väl medveten om att de inte kunde bli fällda enligt den svenska låtsaslagstiftningen. Samtidigt valde den korrumperade Stetler bort att åtala Telia-skurkarna enligt den nya, lite skarpare lagstiftningen. Det gjorde han trots att han hade fått skriftlig information från Uzbekistan om mutor som Telia-busarna hade betalat till Gulnara Karimova. Sådant händer ju inte av sig självt. Det är klart att Stetler har gjort ett mycket medvetet val, att låta gangstrarna komma undan. Det ligger i korten att han inte gått lottlös från ärendet själv. Han har naturligtvis fått sig en rejäl muta som belöning. Trots allt handlade det ju om hundratals stulna miljoner. Framför allt handlade det om de korrumperade politiker som skulle ha dragits med i fallet om Telia-gangstrarna hade blivit dömda. Självfallet skulle de ha dragit med sig sina medbrottslingar. 


Det är bra att Uppdrag Granskning uppmärksammar hur slöddret far fram - inte minst de brottslingar som låtsas vara åklagare och domare. Om Sverige någonsin ska ta klivet från korrumperad bananrepublik till rättsstat måste man börja med att uppmärksamma den politiska och offentliga brottsligheten. Så småningom är det nog nödvändigt att det leder fram till att preskriptionen hävs retroaktivt för grova korruptionsbrott. Tidigare brottslingar till räfst och androm till varnagel.


Ännu återstår att lämna det mediala barnastadiet och sluta prata om dessa brott som mutor till Karimova. Det handlar om förskingring, insiderbrott, genom vilka Karimova erhåller en del av bytet som ersättning för att hon tillhandahåller den rätta korrupta miljön för att möjliggöra en sådan straffri jätteförskingring.


Den som sitter på pengarna bestämmer hur affären ska göras. Karimova bestämmer inte. Hon är uppdragstagare och får del av bytet för att hon erbjuder rätt miljö. Det är ju inte så att hon har trängt sig in på Telias huvudkontor i Stockholm och tvingat svenskarna att ”investera” i Uzbekistan och muta henne. Hon har ju blivit uppvaktad av Telia-skurkarna och blivit serverad ett färdigt lönsamt upplägg som inte krävde mer än obetydlig arbetsinsats.


Om man borrar djupare i det här tittar Anders Sundström och vissa höga regeringstjänstemän och politiker fram. Ärendet bär prägeln av hans Modus Operandi. Han har gjort liknande skenaffärer i Vattenfall. Alltid enorma summor. Alltid med välfärdsstaten och skattebetalarna som förlorare.


Falun torsdagen den 17 september 2020

Mikael Styrman

.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du förklara varför Telia ska betala böter till USA? Visst USA är bankrutt och skickar böter till vasallerna efter godtycke men varför granskar ingen på vilka grunder USA ska ha pengarna? USA påstår som bekant att dollar missbrukas i dessa "affärer" men det är ju tvärtom så att dollarn gynnas av "handeln" med denna egentligen närmast värdelösa valuta!

Benny

Anonym sa...

Totisesti totiseati

Mikael Styrman sa...

Benny, se mitt svar i nytt inlägg ”Telia och den amerikanska vinstdelningen”.