.
Robothandeln på börsen och dess manipulativa effekter har uppmärksammats i media i dagarna. Och det är naturligtvis bra, den behöver uppmärksammas. Helst innan den ställer till med en katastrof.
Men börsmanipulationer i sig är ju inget nytt. De har funnits lika länge som det funnits börser.
I Sverige är handeln sedan länge organiserad på ett sätt som gör att det är rena skämtet att prata om en börshandel i egentlig mening. Allt större del av omsättningen kommer från institutionaliserade medel. Indirekt från sparare som frånhänt sig kontrollen och besluten över sina investeringar. Effekterna av denna struktur blir flera. En effekt är att den som kan kanalisera spararna till fonder som han/hon kontrollerar kan utöva ägarinflytande utan att egentligen äga någonting. En annan effekt är att allt fler som fattar investeringsbeslut inte gör det för egen del utan gör det för andras räkning. Ofta, och särskilt i osäkra tider, överensstämmer inte ägarens intressen med intressena hos de som är verksamma inom handel, fonder och investeringsbyråkrati.
De som är verksamma inom fonder, banker m.m. har intresse av att hålla handeln igång och priserna uppe. Det måste vara väldigt frestande att se nyttan av att använda en del av andras pengar till att stötta vacklande kurser och hålla cirkusen igång.
Man kan säkert bli ganska bra på det också, i liten skala. Efter ett tag kan man tro att man kan det. Att man kan kontrollera prisbildningen. Ungefär som våra politiker trott sig kunna kontrollera konjunktursvängningar så att det aldrig skulle bli lågkonjunktur. Och det är riskfritt också eftersom ingen har insikt i, eller bryr sig om, de enskilda affärerna. Även med insikt är det svårt att visa att en viss affär initierats av otillåtna motiv. Med tiden blir man allt mer fartblind. Följden blir att börsen pumpas upp till en bubbla. Att det blir långt mellan de verkliga ägarnas riktiga värdering av tillgångarna på börsen och den uppblåsta och skenbara värdering som är följden av de små stegens manipulativa tyranneri. Tills det så småningom spricker och faller fritt.
Börsmanipulationer är inget nytt som kommit in via robotarna. Det är heller ingenting som man kan bil av med utan vidare. Men det skulle kännas bra att veta att någon verkligen försökte tygla manipulationerna.
Övertorneå den 19 december 2011
Mikael Styrman
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Men Mikael visst är det gradskillnader även i helvetet. Att använda andras pengar till att påverka kurser, att i ett mycket bestämt syfte driva upp eller ner en kurs, det har funnits sedan finansmarknaden avreglerades på 80-talet. Men att ha en handel där en enskild aktie byter kurs flera hundra gånger per sekund, där stora sälj- eller köp-order läggs för att tiondels sekunden senare tas tillbaka, det är något annorlunda. Det första går ju hjälpligt att kontrollera men det senare. Omöjligt.
Att som Erik Penser börjar dagen med noll i aktier, att sluta dagen med noll i aktier och under dagen tjänat ett antal miljoner på att göra en sisådär 15 000 transaktioner är inte sunt. Men lagligt.
Lika lagligt som det är för Svergise elproducenter att maximera sin vinst, inte att se till samhällsnyttan.
Svar till Stoppa smot och heja HV:
Javisst är det skillnad. För inte så länge sedan skulle ingen ha kommit på att sjösätta en sådan absurd idé, som är så oöverblickbar och som kan få så långtgående och ödesdigra konsekvenser som robothandeln. Och ännu mindre skulle någon ha kommit på idén att en sådan handel inte skulle stå i strid med regelverket i fråga om påverkan om börskurser.
Nog är det svårt att säga annat än att en hel bransch verkligen gör sitt bästa för att i allmänhetens ögon idiotförklara sig själva.
Och vad elproducenterna beträffar, eftersom Du tar upp dem, så vill jag gärna tillägga att jag genom åren har haft med många chefer och mellanchefer att göra inom kraftindustrin. Många av dem var verkligt fina och rejäla människor medan en del andra, milt uttryckt, var lite mindre fina och rejäla. Men ett hade de gemensamt. En strävan mot en pålitlig kraftförsörjning och god samhällsnytta. Och det var hyggligt osjälviska människor med yrkesstolthet. Deras belöning kom inte av lättförtjänta bonusar, bedrägeri- och fiffelpengar som rasade in på mer eller mindre hemliga konton. Deras belöning kom av att samhället fungerade och att de visste med sig, att det till stor del var deras förtjänst. Dagens klippare hade de varit helt oförstående inför. De skulle inte ens ha gällt för slödder i deras ögon.
Din beskrivning av börshandel som, "manipulativ tyranneri" är ett bevis av verklighetens kapitalism! En av dessa ismer som många tror är lösningen på samhällets problem, kanske, kanske inte? Myntet har som sagts många gånger tidigare, två sidor. Det gäller väl många andra ismer som du så hjärtligt fördömer.
Svar till BIL:
Jag tror inte att börsmanipulationer är en fråga om någon -ism. Snarare är det en fråga om kriminalitet. Det kan också vara en fråga om maktgalenskap och/eller storhetsvansinne.
Möjligen kan det vara så att kapitalismen är mer utsatt än andra -ismer för börsmanipulationer. Det kan väl hänga ihop med att det kapitalistiska systemet erbjuder en fri börs, så att det över huvud taget finns någon handel att manipulera.
Den som ägnar sig åt börsmanipulationer är snarast en fri och hederlig handels dödgrävare oavsett vilken -ism som råder i samhället.
Jag tänkte inte så mycket på kursmanipulationer i något enstaka ärende. Mer på risken med att investeringsbesluten på börsen, gällande mycket stora värden koncentreras till ett fåtal händer. Dessutom med endast symbolisk tillsyn och utan att egna pengar riskeras. Härav följer, menar jag, och särskilt mot bakgrund av ganska många svaga aktörers påtagliga hemfallenhet åt flockbeteende, utan egen analys, att systemet inbjuder till manipulationer. Kanske med de bästa av föresatser. Och förmodligen sker det redan idag, medvetet eller omedvetet.
Av koncentrationen i sig följer en påtaglig risk för manipulationer i stor skala. Så stor skala att de kan vara systemfarliga. Det är inte konstigare än att elpriset blir styrt när 90% av elbranschen får plats vid minsta sortens cafébord. Att hälften är statligt är ingen garanti för att priset inte bestäms på otillbörligt sätt. Tvärtom tycks det närmast vara.
Människans dumhet överträffas nästan bara av tilltron till den egna förmågan. Och häri döljer sig i sin tur förmodligen en stor del av förklaringen till vad Europas politiker är i full färd med att åstadkomma med det monetära systemet.
Det finns heller ingen forskare som med vett och vilja sätter igång och utvecklar en genmanipulerad vetesort med syftet att nästan hela den globala veteodlingen ska slås ut samtidigt över hela världen. Sker det beror det istället på att människan, efter några år i skola och ett mindre antal försök, förbisett några samverkande orsaker som naturen tagit hänsyn till under miljontals år av trial and error. Naturen har också sett till att genbanken ser lite olika ut i olika delar av världen så att inte allt blir utslaget samtidigt. Det naturen åstadkommit under hundratusentals år har marodören människan rivit ned på bara några få år. Numera är det samma genbank överallt.
Mänsklig dumhet och inbilskhet i kombination med ambition är orsak till en hel del framåtskridande här i världen - och till ännu fler katastrofer.
Betr. elproduktionen är vi helt överen sfram till och med 1995. Det fanns en samsyn och ett samhällsansvar hos dem som ansvarade för Svergies elproduktion. Något behov att tjäna pengar fanns inte. Man fick betalt via råkraftstariffen så det fanns utrymme för rimligt underhåll och god möjlighet till erforderlig utbyggnad. Men idag är det en elproducents f-bannade skyldighet att köra sin produktion så att man maximerar vinsten. Jag vidhåller att detta är INTE kraftverksdirektörernas fel utan politikernas. Men här har vi säkert olika åsikt. Men en God Jul och ett förhoppningsvis Bättre Nytt År till Dig.
Svar till Stoppa smot och heja HV:
Se mitt svar i egen blogg om ”Avregleringen” av elmarknaden.
Skicka en kommentar