tisdag 20 december 2011

Lån eller Gåva?



.
Sverige kan tänkas bidra med 100 miljarder i lån till IMF, uppger media att Anders Borg sagt. Det handlar om den senaste fåfänga expeditionen för att rädda euroländernas politiker. Det är möjligt att kollegialiteten kräver att Sveriges politiker är solidariska med dessa europeiska politiker. Det kan också argumenteras för att det finns skäl för ett exportberoende land som Sverige att vårda relationerna till kundmarknader. I slutändan bestäms dock Sveriges exportmöjligheter av om omvärlden behöver våra varor - inte av om våra politiker är kompisar med europeiska politiker på väg mot sin sorti.

Man bör vara klar över, om man också ska delta i kommande expeditioner? Och hur hög kommer slutnotan i så fall att bli? Eller ska man säga nej senare? Blir inte i så fall dessa hundratusenmiljoner kastade i sjön? Europolitikernas konkurshot är ju inte undanröjt i och med denna expedition. Hittills har vi inte sett någon lösning på euroländernas kris. Bara fortsatt upplåning och substanslöst pladder som syftar till att det ska sparas...någon gång...i framtiden... av våra barn...förhoppningsvis. Och i den europeiska bottenlösa brunnen kommer pengarna att hamna - oavsett vilka kringgående manövrer man genomför för att paketera upplägget smakligt.

En annan fråga som är intressant för bedömningen av om det potentiellt rör sig om ett lån eller en gåva, är frågan om vi pratar euro eller kronor. Om vi pratar euro och den europeiska politiken fortsätter som hittills är de kanske inte värda särskilt många kronor när de eventuellt ska betalas tillbaka.

Hela frågan borde vara känslig, tycker jag. Kan det finnas noll kronor till en rekonstruktion av SAAB men hundratusenmiljoner kronor att - mot bättre vetande - slänga i den europeiska bottenlösa brunnen?

Vilken är svenska skattebetalares uppsida i att slänga hundratusenmiljoner åt europeiska egennyttiga, ansvarslösa och inkompetenta politiker? Är inte det bästa för svenska skattebetalare istället att dessa politiker så snart som möjligt befrias från sina uppdrag? Och är inte i så fall det bidrag som nu föreslagits från svensk sida direkt kontraproduktivt?

Övertorneå den 20 december 2011
Mikael Styrman
.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bidraget är inte för att rädda eller bli kompis med politiker utan för att rädda en internationell ekonomi som vi är en del av och oundvikligen påverkas av.

Det som händer om ett lands ekonomi kraschar är inte att de ansvariga politikerna får stå till svars utan att hela världsekonomin tar en enorm smäll.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Europas problem är inte för lite lån. Det är för mycket lån. Oansvariga politiker och tjänstemän som i egennyttig nit skuldsatt länderna för generationer framåt. Under förutsättning att de håller sig på fötterna vill säga. Det här löser inga problem utan gör dem värre. Inget hindrar europas politiker att ta i itu med de verkliga probleman men det vill eller törs de inte. Att köra sedelpressarna hårdare för att hålla problemet för dörren en kort tid undergräver bara ekonomiernas situation än mer och riskerar att/kommer att åstadkomma en katastrof. Kort sagt - problemen försvinner inte på grund av denna lösning - det gör dem värre.

Europas politiker bör sluta låna och trycka pengar och börja göra sitt jobb istället.

ulf sa...

var tog den vägen...borgs tigerekonomi, som jag för ett år sen kallade .. död katt på en soptipp..men det är förståss de andras fel i sandlådan, berättar ekonomiekot för oss, samma eko som tror att alla företag är en homogen massa som kan avhandlas som en grupp. vi har kanske dom journalister som vi förtjänar, men dom behöver granskas lika hårt som politikerpacket. vem ska göra det, renässansmänniskor är en bristvara i europa, mikael styrman och lars gustafsson räcker inte långt för att stoppa förfallet. god jul mikael och tack för i år.

Mikael Styrman sa...

Tack Ulf, det var vänligt.

God Jul.

Stoppa smot och heja HV sa...

Det är väl inte en alltför vågad gissning att ingen, inte ens Carl B Hamilton, skulle våga en folkomröstning om att låna ut 22 miljarder Euro. Men hade detta varit ett annat Europaland, som vi förväxlas med ibland, så hade man tagit till en folkomröstning och Putz weg,lånet hade inte kommit till stånd.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Absolut har Du rätt!

Anonym sa...

Pengarna som dom har slösat bort har dom använt till att köpa röster med.
Skall det lånas ut mer pengar bör politikerna som slösat bort pengarna med röstköp ställas till svars för, ungefär som dom gjorde med Musolini.

mvh

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, så är det naturligtvis.
De har köpt sig själva en plats vid köttgrytorna och dess goda förmåner.
Inför väljarna har de lekt jultomte.
Med pengar som de lånat upp.
Och som väljarna själva måste betala tillbaka.
När lånen och räntorna ska betalas kommer det inte att finnas något utrymme för social välfärd i ett stagnerat Europa.
Social misär och dito oro är ett troligt scenario.
Men det hindrar inte politikerna från att längtansfullt se fram emot sina goda pensioner.
Men kommer de verkligen att få dem?
Jag tror att den ekonomiska och politiska verkligheten kommer att bestämma den saken.
Och jag tycker också att många av dem faktiskt bör ställas till svars för sitt vanstyre.
Och då menar jag inte främst det direkta ekonomiska vanstyret.
Jag syftar främst på den moraliska urgröpningen av det offentliga som de åstadkommit.
Men det ena behöver inte utesluta det andra.

Det här oskicket kommer naturligtvis att pågå tills väljarna, eller direkt misshandlade människor, tar sig i kragen och ställer sina politiker och byråkrater till svars, som Du ju är inne på.
Chansen att det onda ska försvinna av sig självt är ju inte stor - troligen obefintlig.

Verner sa...

Visst Mikael är det galenskap att skänka bort 100 miljarder till en bottenlös brunn.

Men vad är det för konst att göra det med andras pengar. Sedan är det roligt för politiker packet att åka ner en sväng å få sig en klapp på axeln av kompisarna.

I Sverige är insättningsgarantin(bank garantin) sedan den 31 december 2010 100 000 euro..(Wikipedia)

Politikerna har,tänker blåsa befolkningen igen.

Vad i H-vete menas ?

Vi har väl för bövelen sagt, NEJ!

till EURON 2003?

Vad händer vid en kommande bank kollaps ?

Banklån utan fast inkomst sa...

Grekland lär ju sänkas vid nästa finanskris, IMF är rätt skumma...