söndag 5 januari 2014

Det svenska mutfrämjandet

.
Det svenska mutfrämjandet består av minst två delar. Jag har skrivit några rader om vår mutlagstiftning som har skrivits med syftet att ingen ska kunna åtalas och dömas. Åtminstone ingen av storfinansens grabbar. Möjligen kan någon liten entreprenör någonstans i skogarna tvålas till ordentligt.

I kväll var en annan del av mutfrämjandet i TV: Institutet om mutor. En typisk svensk hycklande bullshit-organisation tillskapad enbart för att hålla skenet uppe inför de allra mest korkade och godtrogna av väljare.

Institutet mot mutor åker runt och informerar och håller lite föredrag om mutbrott. Men det är bara spel för kulisserna. Det är i alla fall inte ägnat att påverka dem som mutar. Mer till för att skapa en falsk bild av att det verkligen förekommer en kamp mot mutor.

I en annan tid, i en annan världsdel, såg hyckleriet ut så att kavalleriet fick stränga direktiv om att skona indiankvinnor och barn - om de nu inte ”vägrade att ge upp” förstås. Det var i det som i dagligt tal brukar kallas för ”Vilda Västern”, eller i laglöst land. Men det stämmer ju bra för laglöst land är ju Sverige också.

Mutholm fredagen den 3 januari 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: