onsdag 8 januari 2014

Ett hån mot skolan och folket

.
Regeringen tycks också den här gången göra som svenska politiker brukar göra när de har klantat till det riktigt ordentligt.

När man inte duger till att få skolan att fungera försöker man tuta i oss att vi nu ska spänna bågen ännu hårdare och sikta ännu högre. Men vad är det för idé att sätta ungarna att gå längre tid i skolan om man inte kan få den att fungera? Om felet är att de inte lär sig något i den? Om felet är att verklighetsfrämmande politiker infört en ordning som innebär att läraren är bakbunden och att ADHD- och Damp-barn för befälet och omöjliggör studier för de andra barnen? Då ska väl inte barnen vara längre tid i skolan och slösa bort sin ungdom? Då är det väl bättre att de kommer sig därifrån så fort som möjligt?

Att förlänga skolplikten utan att ha fått ordning på skolan är ett ohederligt förslag. Det är styrt av samma oärliga uppsåt som när svenska politiker börjar dilla om snabbtåg när de inte ens lyckas få de långsamma tågen att gå. Man är ju inte dugg lyckligare om man sitter i ett stillastående snabbtåg än i ett stillastående tåg av den vanliga långsammare typen. Och i det sammanhanget kan ju förtjänas att påpekas att om rälsen inte håller för långsamma tåg är det inte någon bra idé att börja köra snabbtåg på den.

Beträffande Lundsberg och de andra riksinternaten är det poänglöst att stänga dem när regeringen  själv inte får de vanliga skolorna att fungera. Människor har alltid gått genom stora svårigheter för att ge sina barn en bra start i livet. Hur stora bestäms av föräldrarnas ekonomiska resurser. Om man stänger riksinternaten kommer följden inte att bli att välbeställda människor sätter sina barn i den offentliga skolan för att där utbildas till analfabeter. Följden kommer istället att bli att välbeställda föräldrar sätter sina barn i utländska internatskolor och det svenska skolväsendet förfaller ytterligare. Och vad har man då uppnått?

Problemet med riksinternaten löses inte genom att stänga dem. De löses genom att man tyglar psykopatynglen som förstör skolorna och deras internat. Tyvärr så räcker det nog inte helt med enbart åtgärder inom skolan. Skolan speglar samhället utanför. När samhället är dysfunktionellt och rättvisa är en saluvara med innebörden stört går först är det oundvikligt att psykopatin strävar efter att lägga även skolorna under sig.

Nej, regeringen bör sluta med sina försök att bedra människorna och istället börja sköta sitt arbete. Eller, om man inte kan det - lämna över jobbet åt någon som kan sköta det.

Mutholm onsdagen den 8 januari 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: