lördag 11 januari 2014

Tillräckligt många måste dö

.
Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för en ny snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Malmö. Varför? Är järnvägens problem koncentrerade till sträckan Stockholm-Malmö? Nej, naturligtvis inte. Järnvägens problem är desamma som landets problem. En utbredd ansvarslöshet och låtgåpolitik. Och problemen finns överallt. Till syvende och sist kokar det ned till det avvecklade straffansvaret för tjänstefel och grova brott i tjänsten. Men så har ju politikerna velat ha det eftersom flertalet brott begås på politiskt uppdrag. Och brott är i allt högre grad en integrerad del av det politiska arbetet.

Pengar som skulle ha bekostat drift av järnvägar och annan infrastruktur har använts till politisk lekstuga för att köpa klåpare en plats vid köttgrytorna. Det gäller inte bara den här regeringen. Det gäller de tidigare också. Det värsta är att man har har gjort detta gemensamt och i samförstånd - oavsett partifärg.

Åratal av ansvarslöshet och inkompetens har lett oss till en situation där praktiskt taget allt rasar samman samtidigt. Och de som skulle kunna göra något tittar passivt på. Men så blir det förstås i ett land där rättvisan har fått stryka på foten till förmån för korruptionen och det personliga ansvaret är avvecklat.

Nu försöker vår inkompetenta - och tjuvaktiga - regering slå sagostoft i ögonen på oss genom att inbilla oss att den ljusnande framtid är vår och att vi ska börja köra nya snabbtåg till Malmö. Men det är inte vad landet behöver. Landet behöver exempelvis få de gamla långsamma tågen att gå över huvud taget och att göra det säkert.

Det enda regeringen gör med dessa potemkinkulisser är att slösa bort ännu mer skattepengar på trams. Pengar som borde användas för att få de tåg vi redan har att fungera och att göra det säkert. Och så leder det till nya Ad-hoc-lagar med vars hjälp människors rättigheter kan kränkas för att hålla regeringen kvar vid köttgrytorna. Som med vindkraftverken.

Men förmodligen går det inte att få dessa inkompetenta stollar att begripa förrän en riktig katastrof inträffar. Tillräckligt många måste antagligen dö i en riktig tågkatastrof för att regeringen ska känna att de har att välja mellan att sköta sitt jobb, få landet och rättsväsendet på fötter, eller själva sluta i giljotinen. Ett land i vilket företagares rättssäkerhet inte är tryggad mot politiska brottslingar slutar antingen som Tyskland 1945 eller genom att de ansvariga hamnar i giljotinen.

Sundsvall lördagen den 11 januari 2014
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att ha studerat infrastruktursektorn från insidan i tre av de fyra benen (dvs. flyg, vatten, järnväg, vägar) så kan man dra slutsatsen att spektaktlet skapades genom politisk kamp i de berörda verksamheterna och främst avsatte politikern ÅT:s försorg och inkompetens. Skulden på ÅT:s axlar ligger förstås i tillsättningen av MA, SW som gd:s för verksamheten. ÅT var säkerligen inte medveten om dessa GD:s inkompetens och tänkte nog inte banorna att de var livrädda för att bli avsatta till förmån för första bästa kompetenta rallare eller flygplanspackare som ÅT fick syn på. Hur som helst så var deras första åtgärder att rensa bort all duglig och kompetent personal, varefter de tillämpade typ skolböcker i optimeringslära på sina respektive myndigheter. När det gäller just järnvägar så är det ju som så att de inte funkar särskilt bra utan begreppet "robusthet", vilket inte ingår i tex. skolböckerna hos de såkallade direktörsdoktorerna (deras hattar är väldigt dåliga, jämför med C-uppsatser på åttiotalet).

Så nu har de alltså myndigheter som inte kan sköta sina jobb och därtill ganska sur arbetskraft, som till och med kan ha ett intresse av 'ny boss' samt 'ny regering', vilket förstås är väldigt självförvållat av de styrande i den saken, även om de nya politikerna av någon anledning inte korrigerat tidigare politikers 'misstag', trots dessas defilering inför massmedia.

Man kan notera att du verkar ha haft rätt i elfrågorna, nu så också i massmediepressen: http://www.metro.se/nyheter/husen-fryser-sonder-i-norr/Hdznaz!Kjp5@P5Uro67HnMQPQBOg/

Se och njut av din största seger.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det känns inte som någon seger när maffians dilletanter får sköta en så viktig verksamhet som eldistribution samtidigt som ”rättsväsendet” i vanlig ordning springer maffians ärenden och Piteå-maffians ingifta hantlangare efter bästa förmåga får ödelägga och plundra ett av landets bästa elnät. Men vi har väl inte sett slutet på det här ännu. Det är många skurkar som har anledning att vänta på sin belöning.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det känns inte som någon seger när maffians dilletanter får sköta en så viktig verksamhet som eldistribution samtidigt som ”rättsväsendet” i vanlig ordning springer maffians ärenden och Piteå-maffians ingifta hantlangare efter bästa förmåga får ödelägga och plundra ett av landets bästa elnät. Men vi har väl inte sett slutet på det här ännu. Det är många skurkar som har anledning att vänta på sin belöning.