torsdag 9 januari 2014

Politikerbarn på objudet besök: 6. En vecka före branden

.
Tidigare inlägg i den här serien är publicerade 16/11, 17/11, 17/11, 7/1 och 8/1.

Jag var till gården ett antal gånger under våren, bland annat med fackfolk, när vi förberedde gårdens renovering  inför den planerade flytten dit. Vi ville ge våra barn en uppväxt på en gård med allt trevligt som det ger möjligheter till. Cirka en vecka före branden var vi där, på en vårvinterutflykt med barnen med det dubbla syftet att bedöma var vi kunde uppföra en utebastu som skulle kunna vara tillräckligt nära gården för att bli nyttjad, men ändå inte skymma utsikten från gården över älven och vattenspegeln. Min hustru valde att inte följa med med hänvisning till den då långt framskridna graviditeten. Därför tog jag en hel del bilder så att vi skulle kunna planera hemma.

Branddagen hade jag glömt detta men några dagar efter branden låg diabilderna i postboxen. Jag tittade på bilderna och kände det som ett omen från högre makter. Då visste jag ännu inte att man skulle komma att sabotera förundersökningen. Men jag anade efter att ha studerat bilderna, att de skulle komma att ha stor betydelse för våra förutsättningar att få rättvisa i skadeståndsfrågan.

Här är några av bilderna:
(Klicka på bilderna om Du vill se en större bild.)

Gården från söder, härbren i förgrunden samt ladugård och mangårdsbyggnad i bakgrunden.

Mangårdsbyggnadens västra sida - spikrak.

Mangårdsbyggnadens södra sida - spikrak, inte en spricka i granitgrunden. Det numera nedbrunna magasinet i bakgrunden.

Mangårdsbyggnadens östra fasad - sidan som vette mot älven och Finland.

Ladugårdens södra sida.

Magasinet och mangårdsbyggnaden från norr betraktat.

Mangårdsbyggnadens södra sida.

Gården från älvstranden på östra sidan.

Gården från västnordväst.

Magasinet från ostsydost.

Gårdsplanen från ingången till sommardelen betraktat, i riktning mot nordost.

Området söder om gården, från väster betraktat.

Gårdsplanen i riktning mot sydväst.

En timrad tornedalsgård om 425 kvm, i två fulla våningsplan med källare under del av huset samt ett timrat magasin om 120 kvm hade brunnit ned till grunden. Allt för att föräldrar som är politiker inte kan eller behöver lära sina barn att skilja på mitt och ditt. Polis och åklagare hade, som vi numera vet, torpederat förundersökningen. Åklagaren väckte inte åtal för att han menade - fast han inte sade exakt så - att efter att han framgångsrikt har saboterat förundersökningen går det inte att bedöma om politikerdöttrarna varit tillräckligt vårdslösa.

Två flickor hade satt sig mot husväggen och eldat för att få lä mot den hårda vinden. Huset och magasinet brann ned till grunden och åklagaren kan inte bedöma om de varit vårdlösa - smaka på det! Och fundera en stund på hur rättsväsendet skyddar Dig om Du får besök av barn till center- eller moderatpolitiker, som det var i det här fallet.

Och alldeles oavsett vad man tycker i vårdslöshetsfrågan så åtalade han inte heller för vare sig inbrott, skadegörelse eller stöld -  trots att flickorna berättat att de bröt sig in i huset och därifrån tog föremål som de eldade upp.

Jag menar med bestämdhet att i ett någotsånär okorrumperat och fungerande rättsväsende skulle åklagaren ha väckt åtal på alla punkter, om inte annat så med hänvisning till allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Läs fortsättningen på ”Politikerbarn på objudet besök” här på bloggen. Nästa inlägg kommer att handla om rättsläget inför skadeståndsprocessen efter att rättsväsendet hade lämnat walk-over åt politikerbarnen och överlåtit åt mig att dra samhällets lass också. Vi närmar oss Högsta Domstolen.

Mutholm torsdagen den 9 januari 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: