torsdag 10 december 2015

Hårklyverier i tidsnöd i Paris

I kvällens Aktuellt 21 diskuterades huruvida man skulle få till ett avtal innan miljökonferensen i Paris är slut. I så fall brådskar det. Åtminstone de svenska skatteavlönade drönarna brukar åka hem redan på torsdag. På dagtid. Och det är idag.

I övrigt fortgår hårklyverierna om huruvida man ska sikta på 1,5 eller 2 graders maximal temperaturhöjning. Extra viktigt är också hur man ska kunna formulera avtalet så att alla andra blir bundna av det, medan man själv inte blir bunden alls. Allt är dessutom redan överspelat.

Hela diskussionen är nämligen befängd eftersom de temperaturhöjningar som redan inträffat innebär att mänskligt liv blir omöjligt på stora delar av jordklotet. Det är ju inte så att dagens klimatsituation är stabil. Vi ser ännu inte alla förändringar som blir följden av dagens temperatur. Glaciärer smälter hela tiden. Efter hand som de smält bort ökar temperaturen ytterligare. Förmodligen smälter alla glaciärer redan med de utsläpp som redan skett. De behöver bara lite tid på sig. Men processen accelererar av sig självt utan ytterligare utsläpp. Dagens tillkommande utsläpp ger ytterligare skjuts på färden mot undergången.

Efter hand som koralldöden och de nya havsnivåerna får verka, blir allt fler tättbefolkade kustområden obeboeliga. Och efter hand som jordbruksförutsättningarna försämras och vattentillgången blir osäker, ökar trycket ytterligare på redan utfiskade hav, tills bestånden helt kollapsar. Gissa vad som händer då i världen?

De lyckliga eloanerna flyter omkring i TV och tror att vi ska bli 11 miljarder och äta skalbaggar på en jord som inte kunde föda mer än 2,5 miljarder människor uthålligt - när den var i bra trim - innan människorna förstörde den.

Drönarna i Paris jobbar på för att få sitt låtsasavtal klart i tid för att hinna med flyget hem. Svårt att säga om de tror på vad de håller på med, eller om de som vanligt bara spelar teater. Men mänskligheten har inte 20 år på sig, inte 10 eller ens ett år eller en vecka - tåget gick igår. Det är utomordentligt stor långtidsverkan i utsläppen innan effekten klingar av och redan det som hunnit släppas ut fram till idag utrotar mänskligheten.

- Helt eller nästan helt? Det är väl en fråga som knappast har mer än akademiskt intresse? Det kan man diskutera på nästa jätteviktiga konferens när man besöker någon annan attraktiv världsstad för att äta, dricka och kopulera på skattebetalarnas bekostnad, medan man låtsas rädda världen.

Södertälje torsdagen den 10 december 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: