onsdag 9 december 2015

Regeringen sin egen retoriks fånge och motståndare

Det har sina sidor att ta sig fram genom livet med hjälp av manipulation av massorna. Regeringen, och ”oppositionen”, som hoppade i galen tunna i fråga om migrationen, ägnade sig länge åt att hålla samman sina väljarskaror genom att peka ut alla som ifrågasatte den förda migrationspolitiken som rasister. Men det var inte människovänlighet utan makthunger och partitaktiska överväganden som styrde handlingsmönstret. Nu får regeringen äta upp sin egen drakskörd. Efter att i åratal ha piskat opinionen har man nu själv uppgiften att omskola mobben. Det var roligt så länge extremvänsterns anarkister kunde riktas mot Sverigedemokraterna och användas för ”nazistbekämpning”. Det är förmodligen inte lika roligt nu när man, enligt egen tidigare etablerad definition, själva är nazister. 

Det är inte första gången mobben visar sig svårstyrd. Hitler kom till makten genom att skylla allt ont på judarna. Till skillnad från många andra tror jag inte att judehatet var särskilt fanatiskt i de ledande kretsarna. Men det var mycket verksamt i maktkampen och för att hålla ihop maktbasen. Efter åratal av intensiv propaganda hade det tyska folket lärt sig sin läxa och att man för att vara rättrogen och framgångsrik skulle ta täten i judejakten. Då var det inte lätt att styra om opinionen. Det var förmodligen omöjligt och hur det slutade vet vi numera, även om en del försöker förneka att holocast över huvud taget inträffade. 

Människor som är hemfallna åt fanatism har alltid funnits och kommer att finnas så länge det finns människor. De står och väntar på att någon stark eller hänsynslös person ska peka ut färdriktningen med hela handen. Slumpen och omständigheterna avgör vad det blir. Judehat, armenier, andra religioner, migrationskritiker, invandrare eller elverkschefer som man är avundsjuk på. Allt beror på nazisten som ställer sig upp och pekar. Och mobben lyder troget, om den tror att det gagnar dem själva. Inte för att de nödvändigtvis tror på propagandan, utan just på grund av egennyttan som hägrar i förföljelsens förlängning. Först avhumanisering med propagandaorganen, sedan plundring med maktapparatens hjälp.

Regeringen och det nationalsocialdemokratiska partiet har inte dragit sig för att använda Hitlers retoriska metoder tidigare. Det som är lite roligt nu är att det gått upp för dem att allt håller på att gå åt helvete på grund av deras egen propaganda och att det har fallit på deras egen lott att försöka vrida utvecklingen rätt. En sorts gudomlig rättvisa skulle man kunna säga. Inte så roligt för Sven-Erik Bucht och de andra riktiga egennyttiga nazisterna. Men ganska underhållande att följa om man förstår vad det är som pågår.

Södertälje onsdagen den 9 december 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: