onsdag 9 december 2015

Ilija Bataljan i maffians skamvrå


Det är naturligtvis en händelse som ser ut som en tanke, att dagen efter att SKL och byggföretagen torgför sin låtsaskamp mot korruptionen får Ilija Bataljan silkessnöret från maffians senaste projekt: Rikshem. Han går av allt att döma inte lottlös, om än vingklippt. Som vanligt när andras pengar förvaltas har ledningen varit mycket generös mot sig själv.

För den som inte vet vem Ilija Bataljan är kan jag nämna att han är född i Montenegro och tidigare var socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, åren 2005-2009, där han verkade för en effektiv offentlig sektor. Många såg i honom en potentiell blivande socialdemokratisk partiordförande. Han var sedan oppositionslandstingsråd i Stockholms län, vilket kostade maffian 7-9 miljarder när han genomskådade skumraskaffärerna kring Nya Karolinska och drev fram en omförhandling som sänkte kostnaden för skattebetalarna något. Allt detta kan man läsa på Wikipedia. Men det man, av förklarliga skäl, inte kan läsa på Wikipedia, är att när han sa det alla visste, att landstinget skulle vinna på om man sparkade hälften av byråkraterna, tog det bara en vecka innan han var före detta politiker.

Utan inside information om turerna när han klev över till det Akelius-inspirerade Rikshem, kan vi inte veta om det skedde på hans eget initiativ. Mer troligt är att maffian gav honom ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till. Sannolikt kamouflerat, för att dölja rädslan för vad han kunde komma att kosta den svenska organiserade brottsligheten om han fortsatte som politiker - det brukar vara så.

Vi kan inte heller veta om turerna som nu lett till hans silkessnöre från Rikshem också lagts i hans väg eller om han hjälpt till själv. Kanske sitter Ilija Bataljan också och funderar över den saken nu?

Det är naturligtvis i skenet av den politiska likvideringen av Bataljan som gårdagens nyhet om SKL och de andra skurkarnas låtsaskamp mot korruptionen ska ses. Gårdagen bäddade för dagens nyhet. Bataljan görs till ställföreträdande korruptionsskurk - skyldig eller inte. Det är genomfört med sedvanlig elegans. Genom den skenbara boskillnaden mellan SKL och Rikshem anar inte naiva svenskar nätverkets samordnade operation.

Oskyldig, lite skyldig eller mycket skyldig undandrar sig en utomstående betraktares bedömning. Men en sak är säker. Det var inte den största skurken som fick sluta i AB Svensk Korruption - snarare tvärtom.

Södertälje onsdagen den 9 december 2015
Mikael Styrman

.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ett intressant perspektiv! Som boende i Luleå trodde jag själv att det var Ilja som var storskurken. Jag hade missat hans insats mot nya karolinska. Man får nog ha övereseende om en klarsynt person blir less och blåser sina medpolitiker - även om det bara är han själv och inte folket som helhet som gynnas.

Mikael Styrman sa...

Jag vill nog ännu hålla dörren öppen för att han kan ha varit naiv och blåögd och gått i de stora grabbarnas fälla. De stora grabbarna av bägge könen vill säga.

Hans uttalanden i samband med Nya Karolinska var lite lustiga och tydde på att han inte alls hade förstått hur den svenska politiken och tjänstemannamaffian opererar. Han sade sig åtminstone vara förvånad över att man inte insett hur dåligt avtalet om Nya Karolinska var. I själva verket var det ju precis tvärtom. Ledande svenska politiker, på alla nivåer, och tjänstemannamaffian med SKL i spetsen jobbar ju istället så att man avsiktligt trycker upp priserna. De gör med andra ord så ”dåliga” avtal som möjligt. Ju högre prisnivå man kan vänja den offentliga sektorn vid, desto mer kan man stjäla utan att någon fattar vad som pågår. Det är ju inte så att tjuvarna i den offentliga sektorn får behålla allting själv. De har ju mycket avbränningar. En stor del går åt till den korsning mellan socialfall och kleptomaner som vi har istället för stora byggföretag. Många ska vanligtvis vara med och dela - över partigränserna. Och bankerna tvättar inte ens pengar åt maffian gratis. Men de här grabbarna - återigen av bägge könen - behöver inte svara på några fräcka frågor från banken om varifrån pengarna kommer.

Jag gjorde en gång en studie för att ta reda på vad det skulle kosta att bygga en flygplats. Utgångsmaterial var en nyligen byggd statlig flygplats, vars anläggningskostnader spjälkades upp för att ta reda på vilka de verkliga kostnaderna var. De visade sig att priserna som staten betalade över lag var tio gånger högre än vad det verkligen kostade att göra jobbet. Då förstår man ju vad det är som pågår…

Lägg märke till att jag talar om ledande politiker och tjänstemän. Inte de många rundningsmärken som fyller ut stolarna i såväl politiker- som tjänstemannakretsar.

En person som seglar in oförstörd i systemet, som Bataljan gjorde, får fiender i alla läger. Det finns många konkurrenter om framskjutande politiska poster som gärna lägger krokben. Alla som drar nytta av det korrupta systemet likaså. De har en otäck förmåga att hitta varandra och förenas i sin kamp mot en potentiellt farlig person som Bataljan. Jag tror fortfarande att det är det som har hänt men jag är beredd att ändra uppfattning om det visar sig finnas anledning. Men det som kommit fram hittills tyder på att de har dribblat bort honom. De använde honom för sina syften för att legitimera sina skumraskaffärer. Han hade ju en viss intern lyskraft efter sitt arbete i Nynäshamn och insatsen för Stockholms Läns Landsting i fallet Nya Karolinska. Men när de drog nytta av honom visste de nog hela tiden hur det skulle sluta, vid rätt tidpunkt. Ett jobb som vice vd är just en sådan där bimbo-befattning. Han är inte operativ. Man bara visar upp honom åt korkade kommunpolitiker för att legitimera sin verksamhet, medan man tillsammans med de mer förslagna plundrar kommunerna.

Om han har vetat om att han var deras bimbo? Tja, det kanske vi får veta så småningom.

Anonym sa...

Intressant och initierad beskrivning! Som kan förklara ett och annat som känns oförklarligt. Var kan man lära sig mer om hur denna maffia opererar? Känns som att det trots allt måste vara många iblandade - även på tjänstemannanivå - för att få det att fungera.

Mikael Styrman sa...

Intressanta frågor. Finn mitt svar i nytt blogginlägg med rubriken ”Terroristjakten är inte vad den utger sig för att vara”.