söndag 16 maj 2021

All vår början bliver svår - eller?

 .

I veckan fick vi ett brev från Länsstyrelsen i Dalarna om förekomst av vissa invasiva arter på vår gård. Det är väl bra, tycker jag, att det rör sig lite i den grav som de invasiva arterna kommit att utgöra.


Förra året lade jag ned någon dags arbete på att ta bort alla de Lupiner som i snabbt ökande antal håller på att ta över vägsidorna längs Rottnebyvägen. På den andra sidan vägen, vid den skog som stals från oss för att upplåtas för narkotikalangning till Dalarna hände ingenting - åtminstone inget rörande invasiva växter.


Senare förra sommaren upptäckte jag, efter blomningen, att jag missat några Lupiner, på några ställen, olika långt från vägen. Nu hade i alla fall någon fått syn på en av dem, så den omfattades av informationen, och det är naturligtvis bra.


Men, det framstår som ett utslag av svart humor, eller i värsta fall av svartaste korruption, att denna enda Lupin finns registrerad, men inte en enda av de tusentals Lupiner som blommar fritt på det kommunala knarklangarreservatets sida av Rottnebyvägen.


Inte heller finns något nämnt om de tusentals lupiner som blommar på ängarna mellan Runn’s strand och järnvägen samt mellan Hälsingstrand och Roxnäs. Men i Korsnäs finns i alla fall några enstaka Lupiner rapporterade.


När man sommartid kör bil mellan Falun och Rättvik upplever man resan som en färd genom ett hav av Lupiner. Förmodligen är väl situationen snarlik i övriga delar av Dalarna?


Men varför är det så? Är det InvasivaArter-sidan som är amatörmässigt uppbyggd, som gynnar rapportering av enstaka fynd, men begränsar möjligheten att rapportera massiva, utbredda förekomster? Är det i så fall ett misstag, eller är det avsiktligt så? Mörkar kanske någon avsiktligt det stora problemet i Sverige, i förskönande syfte, så att vi silar mygg och sväljer kameler?


Det nyttar ju föga om vi enskilda markägare anstränger oss för att ta bort de invasiva arterna till deras sista exemplar, om samtidigt den offentliga sektorn låter dem stå i tio- och hundratusental och fröa på andra sidan av vägen, för att man bara är intresserade av langa narkotika, vilket man gör betydligt mer ambitiöst och samvetsgrant.


Falun söndagen den 16 maj 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: