måndag 10 maj 2021

Fredag eftermiddag i den kommunala knarkskogen i Falun

 .

Falu kommun tycks ha tagit på sig att vara nav i narkotikalangningen till Dalarna. Inte bara Faluns ungdomar utan även övriga Dala-kommuners ungdomar knarkas ned genom kommunens försorg. Nå, det är en gammal sanning att det är lätt att vara generös med andras egendom - så även med den stulna Rottneby-skogen.


Inför helgen ökar alltid tillströmningen av knarkkurirer från våra storstäder. Det är ibland ganska uppenbart gängkriminella som utför det jobbet. Men vanligare är att det är missbrukare som finansierar sitt eget missbruk med transportuppdrag. Vanligt tycks också vara att ”vanligt folk”, särskilt pensionärer, utför transporterna. Det ger sannolikt en viss guldkant åt pensionen.


Detta att människor från miljöer utanför de kriminella kretsarna utför transportarbetet medför att det blir svårare att följa och genomskåda. För många som istället för fantasi och kreativitet är begåvade med ett stelnat intellekt ”tiltar” analysen fullständigt när det inte står stämplat ”Bov” i pannan på dessa skenbart vanliga människor.


Men på avlämningsplatsen går de att känna igen, eftersom de oftast inte hör hemma på platsen och är påfallande vilsekomna när de väntar på att knarkligan ska ta emot godset.


Fredagen den 7 maj 2021 kom en bil raskt inrullande till Rottnebyreservatets parkering, norrifrån. Bilen parkerade inte. Den stannade intill en bil som stått parkerad på platsen en tid. Föraren hoppar ut, lämnar bilen igång, förardörren öppen och uträttar ett mindre ärende, sedan raskt tillbaka in i bilen. Kör ut på Rottnebyvägen via parkeringens södra infart och lämnar norrut, åt samma håll som bilen kommit ifrån. Alltihop var över inom loppet av en minut, ungefär.


Bilen var registrerad DNT 333. 


DNT333,PB,FORD DYB,GRÅ,2014,ITRAFIK,180713,BÖRJESSON, BERIT ANNA ALFHILD,SÄTILA


Så det var 82-åriga Berit Anna Alfhild Börjesson från Sätila i Marks kommun som var i Falun och langade knark?


- Nej det var det förstås inte. Hon har en grå Ford och knarkkuriren vid det kommunala knarkreservatet framförde en vit Toyota. Så bilen var falskskyltad.


Men min nyfikenhet var väckt. Vad hände med knarket? Så jag tog en promenad till parkeringen och undersökte närområdet runt den bil kuriren stannat vid, inkl de närmaste skogsdelarna som kuriren rimligen kan ha hunnit till, men utan att finna något. När jag stod där vid trappan in till knarkreservatet inträffade en mindre trafikstockning vid norra infarten. Några bilar anlände söderifrån och skulle svänga vänster, in på parkeringen, samtidigt som det kom bilar norrifrån. Första bilen söderifrån fortsatte då norrut. Den hann jag inte lägga märka till vad det var för en och vet inte om den hade med saken att göra. Den andre bilen:


APJ317,PB,BMW 545I,GRÅ,2003,ITRAFIK,201113,ERIK LOHMANN,RÄTTVIK


Bilen framfördes av en kvinna, med en man i passagerarsätet. De upptäckte mig först sedan de svängt in på reservatsparkeringen och blev märkbart påverkade av det. Bilen stannade inte utan fortsatte till parkeringens södra infart och åkte tillbaka mot Korsnäs.


Jag bestämde mig för att åka norrut en sväng för att se vad som eventuellt pågick där. När jag kom tillbaka hade precis den bil vilken kuriren stannat invid satt sig rörelse och var ganska långsamt på väg mot Korsnäs och jag råkade hamna bakom. 


FZZ627,PB,FORD JA8,RÖD,2012,ITRAFIK,151223,MARIA HJERPE,FALUN


Maria är ca 64 år men bilen framfördes av ett yngre par.


Komna ned till bensinmacken Preem svängde bilen in till pumparna på Preem. Men ingen klev ut för att tanka, trots lång väntan, den bara stod där och låtsades tanka.


Kanske var det så, att kuriren lämnade partiet i Marias bil? Planen var att partiet skulle fördelas på flera mottagare vilka var och en skulle ta sin del. På grund av den störning som inträffade i samband med det planerade överlämnandet kan följden ha blivit att partiet i bilen blev oönskat stort, vilket kan ha avgörande betydelse för hur långt fängelsestraff som väntar om man blir ertappade med partiet i bilen. Om det var så, är det lätt att förstå, efter den störning som nyss inträffat, att passagerarna i bilen var obekväma med att ge sig ut på landsvägarna med hela partiet i bilen. Därtill kommer naturligtvis att de som skulle ha övriga delar av partiet bör få sitt. Det är inte långsökt att strukturen i knarkorganisationen kan vara sådan att de olika mottagarna inte vet exakt vilka de andra är och inte heller har deras kontaktuppgifter, eller åtminstone är ombedda att iaktta ”radiotystnad”. De som sålunda ofrivilligt kom att sitta på hela partiet fann sig hänvisade att vänta i närområdet tills de andra vågar sig fram. Kanske måste de andra först åka och byta bil för att tro sig därmed bli osynliga? De i röda bilen kände sig nog som i vad man skulle kunna kalla för en Moment 22-liknande situation. De vågade inte vara kvar på reservatsparkeringen, de vågade inte ut på vägarna och de måste hålla sig synliga så att  ”kollegorna” hittar dem, men ändå vara "osynliga" för alla andra.


Man kan fråga sig vilka det yngre paret är, som med eller mindre mot sin vilja, medvetet eller omedvetet, åker omkring med ett stort knarkparti ägnat att förslava Dala-ungdomen?


Många gånger går sådana leveranser säkert väldigt bra. Andra gånger skiter de sig. Och det kunde naturligtvis ha skitit sig mycket värre. Affärerna måste rulla på. Det är viktigt inte bara för dem som gör affärerna. Det är även viktigt för att mutorna ska flyta på, vilka gör det möjligt för dem att hålla på ostört…


Falun måndagen den 10 maj 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: