torsdag 1 februari 2024

Europas bönder övar för att storma Bastiljen


Rapporterna strömmar in via media. På ett flertal platser runt om i Europa protesterar bönderna, svårt trängda av en aldrig sinande ström av politiska beslut. Nu har protesterna även nått Bryssel, vilket väl på sätt och vis inte är fel. Det är nog där vår tids motsvarighet till Bastiljen är belägen.


Politikerna i Europaparlamentet, som är källan till den flod av politiska beslut, vilka tränger Europas bönder allt hårdare, har svårt att förstå vad bönderna ständigt gnäller om. Vi har ju det så bra allihop. Minst fem miljoner per år i kraftigt skatterabatterade förmåner, gott om förstklassiga restauranger för att i glada vänners lag fördriva Brysselvistelsens tristess med och tillförsäkrade generösa livslånga pensioner, vilka Europas tacksamma skattebetalare beviljar oss efter vår lika självuppoffrande som heroiska insats - ständigt med skattebetalarnas bästa för våra ögon. 


Nu får bönderna faktiskt lov att visa samhällsansvar innan delikatessleveranserna till Bryssels restauranger störs.

 

Hur resonerar politikerna då? Vad är det för fel på dessa gnälliga bönder? Varför är de missnöjda när vi alla har det så bra?


- Kan de inte äta kakor?


En bondeklass som får allt svårare att klara sig ska försörja en hela tiden växande krets livstidsförsörjda politiker med kungliga förmåner. Politikerna - och tjänstemännen - reglerar böndernas tillvaro och ekonomiska utrymme med hjälp av livsmedel producerade i en kravlös tillvaro i före detta regnskogsområden, samtidigt som de europeiska bönderna beläggs med allt hårdare miljökrav.


Falun torsdagen den 1 februari 2024

Mikael Styrman

Inga kommentarer: