onsdag 14 februari 2024

Svårutrett i Göteborg efter Lisebergsbranden

 .

Som framkommit i olika sammanhang, bland annat hissolyckan i Sundbyberg, har vi numera en kultur inom byggbranschen - även, eller framför allt, inom offentliga byggen - innebärande att det kan vara mellan 50 och 100 företag inblandade på ett bygge. Vid kontroller av personalen visar sig regelmässigt tiotals vara där ”utan att vara där”, tiotals vara okända eller ha osäker identitet. Självklart går det inte att kontrollera vem som är behörig, än mindre kunnig, och vem som inte ens borde få finnas inom hundratals meters avstånd från ett bygge.


Så småningom - efter några års tröskande - kommer vi att serveras en sanning som berättar vad som hänt på Liseberg och som lugnar alla oroliga. Men om det är den riktiga sanningen, eller bara något som visar sig lämpligt för olika intressen att presentera, låter sig naturligtvis inte bedömas. Troligen får vi viss vägledning i den frågan av föregående stycke.


Redan på 1970-talet brukade vi skoja om att byggmästare gjorde sina affärer som om de aldrig skulle behöva ha med motparten att göra igen. Det har knappast blivit bättre sedan dess. Det skrivs mycket om att den grova organiserade brottsligheten infiltrerar byggbranschen. Men tänk om det är tvärt om? Det kanske är byggbranschen som infiltrerar den grova organiserade brottsligheten…


Stora offentliga byggen är sedan länge - trots uppseendeväckande, ibland häpnadsväckande, svinn - synonymt med suveränt straffbefriad grov organiserad brottslighet. Endast undantagsvis blir någon dömd och då till löjliga påföljder, vilket förstås säger mycket om hur utbredda och allomfattande missförhållandena är. I flertalet fall vågar förmodligen varken poliser, åklagare eller domare utföra sitt arbete annat än på låtsas. Polisen låtsas utreda, åklagaren lägger ned eller låtsas åtala, domstolen låtsas döma, men kriminalvården behöver inte låtsas straffa eller behandla eftersom riktiga brottslingar aldrig når dit. Sådant som i Sundbyberg och på Liseberg inträffade är bara helt förväntade konsekvenser av den rådande oordningen och rötan inom byggbranschen och rättsväsendet.


Land ska med lag byggas heter det, men när lagen blir korrupt går rättsstaten under och samhället faller sönder.


Falun onsdagen den 14 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: