lördag 3 februari 2024

Förlorarsamtal i TV4

 .

Man kan undra vad det är för hjärnsläpp som resulterar i de ”Partiledarsamtal” som sänds i TV4:s Nyhetsmorgon idag?


Rikspolitikens nuvarande förlorare samlas för att få brodera om sin förträfflighet - utan att störas av andra. Muharrem Demirok från Centern, Ebba Bush från KD, Daniel Helldén från MP och Johan Persson från Liberalerna. Alla samlade runt kamrat fyra procent, ofta under spärren. Det går att förstå att TV4 vill sända något sådant. Det blir ju billig TV att producera. Bara att samla fyra pratkvarnar och en kamera samt en låtsasjournalist som coach och knäppa på dem så går de ju av sig själva.


Det är en win-win-situation.  I det svenska ryggborstarsamhället smeker TV4 makten samtidigt som man låtsas vara journalister. De politiker som ser sin gyllene födkrok hotad av riksdagsspärren ställer naturligtvis åtminstone skenbart upp gratis. Att de i studion närvarande förväntar sig få en betydande fördel av att synas i TV-rutan på lördag förmiddag är uppenbart. Men även de som inte är närvarande i studion kan känna sig träffade av mutan. Regeringspartierna vill inte gärna se regeringens underlag svikta och ser gärna att B-laget stöttas. Oppositionen kan även den se fördelar med låtsasjournalistiken. Sosseriets köpta opinionsstöd i all ära, men om sosseriet vill kunna åstadkomma mer galenskaper med Miljöpartiet och Centern är det en fördel om status quo bibehålls och att de finns kvar i riksdagen.


Journalistiken ska vara - och låtsas alltid vara - en granskare av både makten och de krafter som korrumperar makten. Men i TV4 har granskaren förvandlats till en korrupt lekkamrat till politiken, med uppgift att döda den politiska återväxten, försvåra nybildandet av fräscha, mindre korrumperade partier, och konservera den rådande maktfördelningen. TV4 har blivit en konservfabrik!


Hur var det rödingarna brukade sjunga på 60- och 70-talet? - Allting går att sälja med mördande reklam…


Falun lördagen den 3 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: