onsdag 14 februari 2024

Självbedrägerierna är bedragarnas bästa vän

 .

En svensk tiger?

För ett antal år sedan kom det fram att tigerreservat i Indien upprätthölls, utan att det fanns några tigrar i dem. Alla tigrar i berört reservat var sedan länge bortskjutna av tjuvjägare - förmodligen åtminstone i vissa fall med personalens benägna bistånd - men alla som jobbade med tigerförvaltningen teg som muren om detta för att inte äventyra sin försörjning. 


Ungefär så verkar det vara med de svenska opinionsinstituten. Alla människor som har något innanför pannbenet, eller i plånboken, har för länge sedan slutat svara i telefonen. Det beror både på floderna av samtal från bedragare, men också från alla dessa callcenter, vilka märkligt nog är tillåtna att terrorisera oss med sina frekventa samtal från sina robotuppringare vilka svarar för trakasserierna med minimal mänsklig insats. Ju värre Magdalena Andersson, Lena Hallengren och Morgan Johansson ställer till det, desto säkrare att det landar nygjorda opinionsundersökningar i media, vilka alltid visar att Magdalena blivit populärare. Så även denna gång efter att hon blivit beslagen med både mörkläggning, grova lögner och manipulativ dramateater i Riksdagen.


Förklaringen finns förstås i det ömsesidiga beroende som råder mellan opinionsinstituten och politiken. Opinionsinstituten står naturligtvis inte i kö för att tala om att ytterst få numera svarar i telefon. Det vore att såga av den gren man sitter på. Istället kan man leverera i stort sett det svar som beställaren önskar, eftersom man åtminstone delvis vet vilka som brukar svara och vem som brukar tycka vad. Säkert finns det också sådana opinionsundersökningar som är ren bluff, men jag tror inte att det är huvudregeln - inte än. Ingen gör något åt dessa svindlerier eftersom det må vara sosseriet och Magdalena Andersson som behöver prata upp sina siffror nu, för att behålla greppet om dem man lever på, men nästa år kan situationen ha förändrats så att någon annan behöver stöd av en stark opinionsvind.


Därför får de hålla på - med sin terror mot befolkningen. Vilken makthavare som helst kan komma att behöva dem och ingen som begriper något tar ändå resultaten på allvar. Det är som med vägmätarna på begagnade bilar i Tyskland som alltid har landat på 11.998 mil. Trots att ingen tror på siffrorna får handlaren vid vägkanten sin bil såld och kunden är nöjd med att ha kommit över en bil som skenbart gått så lite så billigt, trots att han innerst inne vet att den förmodligen gått mycket, mycket mer. Så lustigt är det med oss människor. Jag tror att Magdalena Andersson också är lika lycklig över stödet i opinionen, trots att hon också vet att allt är bluff.


Självbedrägerierna är bedragarnas bästa vän.


Falun onsdagen den 14 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: