torsdag 1 februari 2024

KD har blivit KO, blir det även KM?

 .


Partiet Kristdemokraterna, KD, bildades 1964 och kallades då Kristen Demokratisk Samling, KDS. År 1987 bytte partiet namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet, KdS. Sedan 1996 heter partiet Kristdemokraterna, KD.


Med tiden har kristenheten tonats ned i partiet. Kanske är det delvis en följd av att NationalSocialdemokraterna har övertagit statskyrkan, som numera svårligen kan beskrivas som något annat än en del av den NationalSocialdemokratiska rörelsen? Det är inte så konstigt om NationalSocialdemokraterna vill knyta både biskopar och ärkebiskopar närmare sig. Så gör ju Putin också, med vilken NationalSocialdemokratin delar inte bara många värderingar utan även haft för vana att tvätta pengar. 


Senare tiders utveckling tyder på att demokratin numera också tonats ned i KD varför någon kan tycka att KO skulle passa bättre, möjligen uttolkat Kristna Odemokrater. Andra ser trenden i att manliga förtroendevalda börjar bli en utrotningshotad art i partiet. Det verkar inte finnas något som en manlig företrädare kan anklagas för, som inte resulterar i att en fallucka öppnas under vederbörande.


Liknande fenomen kan iakttas inom insektsvärden även om orsakssambandet inte nödvändigtvis är identiskt. Exempelvis äter ibland den kvinnliga bönsyrsan upp sin manliga partner under parningsakten. Även spindelarten Svarta Änkan äter ibland upp sin partner. En del spindelhannar har blivit bra på att hoppa, för att undkomma sin kvinnliga partner. Kanske är det där skon klämmer? Kanske är manliga KD-representanter helt enkelt för dåliga på att hoppa? Den senaste tidens utveckling pekar mot att det kan vara dags att byta namn på partiet igen, för att anpassa namnet till den rådande ordningen i partiet och bättre anknyta till moderna internationella strömningar. Vi har ju exempelvis sett Islamiska Staten, IS, med starka patriarkaliska strömningar bildas och växa fram. Sverige är ju numera nedlusat med IS-soldater - straffriförklarade IS-soldater - trots digra brottsregister. Kanske är det dags för KD att döpa om sig till KM, Kristna Matriarkatet…? Skulle det månntro ge oss en motvikt till NationalSocialdemokratins omhuldade straffriförklarade knarklangare som rättsväsendet inte vågar ta itu med?


Falun torsdagen den 1 februari 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: