onsdag 5 juni 2024

Årets gangster

 .

Den svenska avdelningen av International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) delar ut Grammisar i Sverige. De tycks numera ibland delas ut till rappande gangsters eller åtminstone till gangsterrap-förhärligande kandidater. 


Det har tidigare väckt mycket ont blod att Sveriges Radio - och även Sveriges Television - tror jag - en tid spelade mycket invandrat gansterrappande, vars framgångar dels - föga förvånande - visade sig bero på fusk och dels visade sig ha täta band till mord och mordförsök samt annan grov kriminalitet.


SVT:s Rapportredaktion delade för en del år sedan ut utmärkelsen ”Årets Svensk”. Man lade ned alltihop efter några år eftersom det tenderade att inom kort gå åt helvete för utmärkelsens mottagare.


Grammisgalan lät sig inte imponeras av den tillnyktring som skedde i närbesläktade branscher. Men nu tycker jag att det verkar som om IFPI ändå bör byta namn på Grammisen till ”Årets Gangster”. Det verkar nämligen finns ett liknande samband som var fallet med Årets Svensk. Den rappande gangster som får en grammis tenderar att inom kort få lägga ned rappandet i ”Nya Arabien” och istället uppsöka de 72 jungfrurna. Så har åtminstone mottagaren i kategorin Årets Hiphop den 8 maj i år, C Gambino gjort.


Det är nog bara en tidsfråga innan gangsterkriget utvidgas så att även hela eller delar av juryn - om den utser fel rappare - får vara beredd på att uppsöka de 72 jungfrurna, eller liknande beroende på egen kulturell bakgrund.


Nu får i alla fall kulturjournalisterna hitta någon annan maskförsedd att krama till döds.


Falun onsdagen den 5 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: