söndag 16 juni 2024

The Bianca Show

 .

Tidigare fanns ”The Truman Show” i TV. Snart begåvas vi kanske med ”The Bianca Show”. Den första var ren fiction. Den senare blir nog mer av en underhållande dokumentär.


Under veckan som gick berättade SVT:s Rapport och en del andra media en smått fantastisk historia om Gina Tricot och Bianca Ingrossos skogsplanteringsbedrägerier i Danmark. 503 skogsplantor ska ha planterats på en liten bit av en dansk åker, mindre än en halv villatomt som bedragarna kallar för en skog. Det var ett extremt komiskt inslag visande grova bedragare i arbete.


Det är samtidigt en aning svårt att förstå vem som lurat vem? Kanske är det en sådan där soppa där alla är skurkar och lurar varandra efter bästa förmåga?


80.000 kr ska Gina Tricot ha betalat för att få 503 plantor planterade på ett litet stycke dansk åker. Det är ganska fantastiskt bara det eftersom en skogsplanta bara kostar mellan 1:50 och ca 7 kr att köpa och ungefär lika mycket att plantera. Men vem är det som lurar och vem blir lurad? Är det en förslagen utomstående skurk som blåser företaget Gina Tricot eller är det en eller flera bedrägliga anställda? Eller lurar alla gemensamt och i samförstånd Gina Tricots kunder? Tacka fan för att alla inblandade ligger lågt och håller masken.


I vilket fall som helst tycks det finas gott om skurkar i företaget. Stämmer det som media påstår, att företaget betalat Bianca Ingrosso mellan 5 och 10 miljoner för att leverera en video där hon står och blåljuger för sina följare och allehanda urblåsta bimbos är det ju humor på hög nivå. Förr i tiden skulle man nästan velat jämföra med Bröderna Marx. Det här är ju inte bara humor. Det är ju lyteskomik. Har vi här ett företag som är berett att öppet visa att de föraktar sina kunder och anlitar en skrupelfri kvinnlig bedragare som uppvisar samma avsaknad av moral? Jag drar mig till minnes att man förr brukade kalla danskarna för Nordens araber för deras rymliga moral. I så fall kan vi även påminnas om den gamla barnramsan ”Zebran är ett randigt djur. Ränderna går aldrig ur.” Så tycks det ju vara eftersom danskarna inte tycks ha förändrats från förr.


Vad är det här? Är det något inside-job där Bianca Ingrosso tillsammans med kriminella anställda på Gina Tricot blåser företaget och dess ägare? Och samtidigt blåser kunderna…


Det här med greenwashing med hjälp av två bikupor som är helt opåkallade vid den aktuella ”skogen” är ju alldeles fantastiskt. Allting talar för tjuvar med en god portion humor. Bara det att man ställer ut två bikupor och dessutom bara för en kort tid…


Hur många fler blåsta finns det i den här soppan?


Hela den här cirkusen andas att hänsynslösa egoister parasiterar på intellektuellt mindre välutrustade människor, på ett sätt som inte hos hederliga människor kan väcka annat än förakt för dessa parasiter.


Jag kommer osökt att tänka på Magdalena Andersson och hennes svartstäderska. Inte minst avslöjandet och det rättsliga efterspelet - eller avsaknaden av rättsligt efterspel - som uppvisade liknande dråpligheter. Men den historien var ju sorglig. Ett stycke mänsklig misär i toppolitiken och det tragiska pajaseriet som återstår av det svenska rättsväsendet. Men den här historien däremot var ju rolig. 


Nog lär det här bli en långfilm…


Falun söndagen den 16 juni 2024

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

En sak är säkert bedragarna vet hur en slipsten skall dras.