fredag 21 juni 2024

Golfströmmen - lite funderingar

 .

Debatten rasar, åtminstone lågintensivt, i media om Golfströmmen. Ska den stanna? Har den mattats av? Mycket av den debatten präglas av en medial önskan om att koka soppa på en spik, för att fylla sina radio- och TV-inslag och sina tidningar med intressant innehåll.


Sjävklart varierar Golfströmmens såväl sträckning som styrka, kanske till och med riktning, över tid. Golfströmmen, i likhet med andra havsströmmar drivs av temperaturskillnader - kallt och varmt. Strömmarna transporterar varmt ytvatten i ena riktningen och kallt djupvatten i andra riktningen.


Styrka, sträckning och riktning styrs av var det finns varmt, särskilt grunt och varmt, vatten på grund av solinstrålning, exempelvis Mexikanska Golfen och var det finns kallt vatten, på grund av svagare solbelysning och eventuellt smältande is, exempelvis Grönland, Sydpolen och Nordpolen.


Återkommande dyker de upp, förmenta nyheter om att Golfströmmen har saktat in, kanske håller på att stanna. Det mesta är naturligtvis trams. Olika sätt att göra sig själva eller sin institution intressant, kanske för att få medel att resa Jorden runt för och roa sig och fascineras i största allmänhet.


Men Golfströmmen har funnits under så lång tid att det är omöjligt för oss att bestämma hur länge. I vart fall så länge att det för oss människor med våra mycket korta liv är ointressant hur länge. Någon gång för länge sedan har kontinenternas placering och inbördes relationer sett annorlunda ut än i dag. Men strömmar har det funnits då också, även om de av naturliga skäl sett annorlunda ut då än nu.


De här resonemangen om Golfströmmen som ett hot mot oss vilar på vanföreställningen att naturen är statisk och oföränderlig och att alla förändringar är avvikelser från det normala och till nackdel för oss. Men i själva verket kan det ju vara tvärtom. Naturen är under ständig förändring, och förändring, eller varierande förhållanden, är det normala, om än inte genomsnittet.


De som nu av och till orerar om Golfströmmens förändring missar - ibland säkert avsiktligt - det fundamentala, att för att veta vart vi är på väg behöver vi också veta var vi är och var vi kommer ifrån. Kunskapen om Golfströmmen är så begränsad att vi inte kan veta om den mattats av eller om den istället återgått efter att tillfälligt ha varit förhöjd. Förmodligen varierar den bara och styrs främst av temperaturskillnader.


Vad sedan beträffar frågan om huruvida det utgör ett hot mot oss - på våra breddgrader - om Golfströmmen mattas av, är det ingen självklarhet. Många tecken i tiden tyder nämligen på att det kan vara tvärtom. Extrema temperaturer verkar bli vanligare och uthålligare i områden till vilka vi vanligtvis reser just för att finna värmen. Östra Medelhavsområdet, som vanligtvis har varmt väder på försommaren och hett väder på sensommaren har nu hett väder på försommaren. Otaliga väntar ängsligt på svar på frågan om det även i år kommer att vara hetare på sensommaren än på försommaren. Redan nu är det ju så hett i östra medelhavsområdet att det dör mer folk än vanligt på grund av värmen.


Vi som är födda, uppvuxna och har levt våra liv uppe i nord är av naturliga skäl sämre rustade mot hetta än människor bosatta i varmare områden. För trettiotalet år sedan fick jag uppleva 45 graders hetta i Mombasa, Kenya - i skuggan - en dag. Det är en temperatur som nu av och till förekommer i östra medelhavsområdet. Det var vedervärdigt trots att jag låg under palmerna i en hotellträdgård vid Indiska Oceanens strand, med stadigt fläktande havsbris, om än ganska läigt just där jag låg. Låg jag några minuter på mage bildades en sjö på ryggen som upplevdes som forsande isvatten minsta lilla jag rörde mig. Jag upplevde som absolut nödvändigt att med ganska korta mellanrum uppsöka hotellets väl kylda badrum. Jag har nästan svårt att föreställa mig hur jag skulle klarat mig utan dessa svalkande andningspauser? Därför förvånar det mig inte det minsta om människor börjar dö vid sådana temperaturer, i synnerhet om de inte kan finna svalka någonstans och måste vistas i solen, dessutom intill obegriplighet inlindade i svarta hucklen.


Kring Mekka dör muslimska pilgrimer som flugor just nu. Media rapporterar om 1.000 döda. Men med 1,8 miljoner pilgrimer på plats tar de nog inte slut. Kanske måste maktutövarna inom islam ändå snart skriva om koranen så att Kaba istället trillade ned i kallare områden? Hoppas det inte blir här. Det blir i så fall odrägligt trångt.


Vad sedan gäller frågan om hotet mot oss av en eventuellt avstannande Golfström så kan det ju vara tvärtom. Det verkar  bli hett som attan i de ekvatornära områdena. Fortsätter utvecklingen kommer människorna att sakna vatten och svalka samt möjligheter att odla livsmedel på grund av torka. Många kommer att dö på plats. Med en befolkning på över åtta miljarder finns knappast räddningen i att människorna söker sig till svalare platser på nordligare respektive sydligare breddgrader eftersom det knappast kommer att finnas möjligheter att odla livsmedel i tillräcklig omfattning i dessa nybefolkade områden ens om vattenförsörjningen skulle finna gynnsamma lösningar. Fortsätter värmen att öka kommer nog de flesta av oss att dö i förtid, oavsett om Golfströmmen går långsammare eller snabbare.


Falun fredagen den 21 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: