tisdag 4 juni 2024

Det infrastrukturella systemfelet...

 .

…gör sig påmint idag. Dagens stora nyhet verkar - så här långt - bli att 60 tunnelbanevagnar på blåa linjen i Stockholm måste tas ur drift efter att en defekt växel skadat vagnarnas hjul i varierande utsträckning. Följden lär som vanligt bli tillfälligt trafikkaos i Stocholm. Ett kaos som senare i mildare form smetas ut över de övriga linjerna och annan trafik.


Det är en gammal sanning att nyetableringar är flashigare än underhåll. Det går alltid - för politiker - att spara in på underhåll - inte minst förebyggande underhåll. Det är svårare att spara in på flashiga nyetableringar. När sådana ska presenteras är politiker sällan vare sig fattiga eller sjuka och det är trängsel framför medias kameror. Det är naturligtvis den främsta anledningen till att politiker som vill bygga nya snabbtågslinjer går tretton på dussinet. Politiker som vill hålla befintlig infrastruktur fungerande med det föga flashiga underhållet får man söka efter med ljus och lykta.


Fel vore att påstå att det bara är politikers karriärlusta som är orsaken. När såg du ett reportage i media som hyllade det dagliga slitet för att hålla samhället fungerande? Media drivs av samma mekanismer som politikerna. Media vill inte heller försöka få uppmärksamhet för sitt genom att visa några skitiga gubbar som byter en axel på en vagn eller lagar en trasig växel i Solna. Men att få göra ett reportage om en verklighetsfrämmande ny snabbtågslinje som rusar mot den ljusnande horisont som vi alla är på väg emot - det är grejer det !


Falun tisdagen den 4 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: